Se upp för stollarna

Sovit tungt och länge. Idag bär det av mot Umeå med södergående storbuss vid ett-tiden.Två timmars skumpande. På vägen hit till AIK-land satt jag och läste om Sören Kirkegaard, medan musiken från Genesis strömmade in i öronen. Nu är den boken läst till sista sidan, så det få bli en annan. Kanske den om hemliga sällskap, typ Frimurarna och om religiösa, fanatiska sekter. Musik? Kanske Pink Floyd, som är lika flummiga det jag ska läsa.

Det finns en räddhågsenhet som får oss att stanna kvar, att bli vid vår läst, att röra oss i samma cirkel, åt samma håll. Samtidigt finns det en kraft som kan göra oss modiga och skapa en längtan att vi röra oss framåt, mot det okända. Dragkampen mellan dessa krafter fyller oss med oro och skapar ångest. För att begripa oss på livet och oss själva, måste vi blicka bakåt. Det ger oss ett sammanhang. Men bara fram till nuet. Livet självt måste vi leva framåt, än hur mycket oro tanken skapar. Framåt, alltid framåt! Annars finns risken att vi börjar vantrivas med våra liv. När vi lever våra liv framåt blir vi upptäcktsresande som utforskar nya kontinenter. Med öppenhet och nyfikenhet kommer vi längre, än att färdas fram i full stridsmundering.

De extrema högerkrafterna verkar kunna göra och säga vad som helst utan att det rör vid deras samveten och i synnerhet vid den kader av genuint missnöjda, paranoida och hatiska väljarkår som följer sina hjältar i vått och torrt. Anklagelserna är ändå bara påhitt från PK-maffian och den köpta pressen (som rent av är styrd av ett gäng onda judar). SD är ett sånt parti – det spelar ingen roll ifall högt uppsatta i partiet springer omkring med järnrör, är öppet rasistiska, sexistiska, deltar i nassemöten och gör hitlerhälsningar. Åkesson bara ruskar på sig och ser ut som en liten mobbad skolgrabb – och så ökar väljarstödet. Donald Trump är ett annat exempel som kan säga vad fan som helst, eller som han själv beskriver det: ”Jag kan stå i mitten av femte avenyn och skjuta någon, och jag kommer inte att förlora några väljare.” Det sveper fram en isande kall vind över vår jord. Stollarna vill styra oss med samma koncept som praktiserades i Tyskland före och under andra världskriget. Nej, vi ska inte backa bandet till något som uppenbart inte fungerade och där stolleriet och ondskan fick fritt spelrum. Framåt, alltid framåt!

För övrigt är jag förbannad på Windows. När jag skulle avsluta denna blogg med ett par meningar, så ville Windows uppdatera min dator. Pang, bom och datorn blev blockerad i en timme och tjugo minuter. Jävligt fräckt och snudd på lika irriterande som TV 4 reklamavbrott.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.