Krossa fördomarna

Vitt på marken. En dag kvar innan min intensiva turné tar fart. Jag får hålla i hatten och försöka vila så mycket jag kan mellan mina framträdanden. Merparten av min turné kommer jag att tillbringa längs vägarna i en hyrbil. Det är tur att baslägret finns i Skellefteå, vilket förkortar sträckorna till Malå och Norsjö rejält, ja om jag skulle ha kört från Umeå. Men även från Skellefteå är det 15 mil, drygt, till Malå. Under en hel vecka, Psykeveckan, kommer det att pratas om psykiska sjukdomar runt om i länet. Bra!

  • FN:s Världshälsoorganisation WHO säger att psykisk ohälsa är en av de största utmaningarna mot folkhälsan i världen.
  • Socialstyrelsen beräknar att mellan 20 och 40 procent av Sveriges befolkning lever med psykisk ohälsa. I denna grupp beräknas 10-15 procent behöva psykiatrisk behandling.
  • Enligt Försäkringskassan är psykisk ohälsa den vanligaste sjukskrivningsorsaken.

psyket2

Jo, det finns fog att diskutera psykisk ohälsa, inte minst utifrån att vi har en grupp människor som på grund av sin sjukdom har en ökad överdödlighet. I ett civiliserat samhälle låter vi inte unga människor ta sina liv på grund av de inte får hjälp eller att medelålders får dö 20-25 år förtidigt på grund av att det finns ett krondike mellan somatisk vård och psykiatrin.

Här några exempel på psykiska sjukdomar: ångestsyndrom, depression, paniksyndrom, psykossjukdomar (Schizofreni), bipolär sjukdom, beroendesjukdomar, tvångssyndrom, ätstörningar, utmattningssyndrom. Sedan har vi neuropsykiatriska funktionsnedsättningar: ADHD, ASD/Aspergers syndrom, Tourettes syndrom. Mellan dessa finns ofta en samsjuklighet, exempelvis är det vanligt att en med bipolär sjukdom också har ADHD. Vid en sådan kombination är risken för missbruk stor.

20160315_163208

På mina framträdanden ska jag förutom att berätta min story utifrån min självbiografi ”Spring Kent, spring!”, även tala om fördomar i stort och smått, om skuld och skam. Rädsla och okunskap hos omgivningen får den sjuke att isolera sig, att dra sig undan, bli än sjukare, börja dricka och aldrig återvända till sitt jobb/studier. Däremot är det en myt att en psykiskt sjuk person kan inte jobba, men många personer med psykisk sjukdom och funktionsnedsättning som vill och kan arbeta är inte välkomna på arbetsmarknaden. En annan myt är att en psykiskt sjuk person blir aldrig frisk. Flera av de psykiska sjukdomarna går i skov och mellan dem kan den sjuke fungera relativt normalt. Bipolär sjukdom är ett sådant exempel. Däremot är vi psykiskt sjuka mer sårbara och mer stresskänsliga.

  • Mer än var tredje svensk (36 procent) inte skulle låta en person med bipolär sjukdom passa deras barn.
  • 41 procent är tveksamma till att ingå en nära reaktion med en person som har bipolär sjukdom.

skam

Skammen går armkrok med den sjuke. Skam är en känsla av att inte duga, att inte vara värdig att delta i gemenskapen. Det bästa sättet att komma över skammen är att berätta om den, dela den med andra. Jag skrev bort stora delar av min skam, sedan försvann mycket av den när jag gick i KBT gruppterapi och fick träffa andra med ADHD och bipolär sjukdom. Samma sak hände när jag besökte AA:s möten. Jag var plötsligt inte ensam, jag var inget monster. Jag har ju känt mig annorlunda redan som barn, att inte vara som alla andra. Känner man sig ”annorlunda” tillräckligt länge, börjar man till slut att skämmas och tycka illa om sig själva. Skam är en intensiv, brännande smärtsam känsla då man tror att det är fel på en själv och att vi därför inte är värda att accepteras eller känna tillhörighet. Skammen är svår att komma åt då den gräver ner sig så djupt i ens personlighet och självbild. Till slut leder detta till självdestruktivitet, att man spelar pajas, göra narr av sig själv, eller så går man under jorden i flera månader. För att vara steget för de som vill ”en ont” skaffar man en överlägsen attityd, blir kylig och  arrogant. Ett annat vanligt begrepp är skuld och som blandas ihop med skam. Skuld är vår inre moraliska kompass. Vi känner skuld när vi gjort något fel. Skuld kan, till skillnad från skam, gottgöras genom handling. Vi kan lära om!

För övrigt har jag köpt en varm och även snygg luva på Clas Olsson för 119 kronor, så nu är jag rustad inför vintern.

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.