Läkare som missa tider

Nu måste jag få knorra lite – eller mycket: Landstinget är som vi alla vet pigga och raska med att förse oss patienter med ”böter” ifall vi missar en läkartid. Men vad gäller egentligen om vi vänder på steken – om läkaren inte behagar att dyka upp. Det handlar inte om när läkare blir sjuka, jag skriver heller om något besök på akutmottagningen, där svårt sjuka naturligtvis går före i kön, vilket kan göra ens väntan flera timmar lång (beroende på hur sjuk du är). Det jag beskriver är en mottagning med planerade tider för samtal om medicinering och planering kring framtiden.

läkare

Nu är det andra gången på ett halvår som min läkare glömt min tid, förra gången var han åtminstone i huset och dök ursäktande upp efter en timme och tjugo minuter. I dag åkte jag buss i en timme tur och retur, förkyld och febrig som jag var, och kom hostande fram tio minuter före utsatt och av mig personligen noga planerad tid. Jag slog mig ner i väntrummet som påminde om Stillhetens hav på månen. Jag var med andra ord helt ensam i min väntan på min min doktor. Satt där och läste (skattemyndighetens deklarationstips) och tittade allt oftare på klockan som gick. Efter en dryg timme (när jag läst det mesta om moms och avdrag) gick jag till expeditionen med sänkta ögonbryn, rynkad panna, stram mun, och med en något vildsint blick och undrade var fan min doktor tagit vägen? Han hade väl inte gått och tvärdött?

flygplantur

”Han befinner sig i södra Sverige och blir borta några dagar.”, sa den tunnhårige mannen som fått i uppgift att vakta glasburen. Han log blekt och det syntes att han var besvärad. Det var nämligen en man med yrkesstolthet, för på hans skrivbord fanns inte en enda papperslapp och böckerna verkade vara sorterade efter färgen på ryggarna. ”Brukar man inte kolla sin almanacka innan man lämnar sitt jobb och drar söderut och avboka och meddela de patienter som drabbas?” ”Jo, svarade den timide mannen i glasburen, ”det skulle jag ha gjort.” Jag önskade honom god jul och sa att han inte bar någon som helst skuld i det inträffade”. Sedan lämnade med febrig panna och lite överdrivet hostande kliniken och reste hem över, mot Pig Hill.

Totalt tog det mig tre drygt timmar i väntan och transporter för att inte min läkare avbokat sina patienter, varav jag var en av dem. Det ska sägas att min något tankspridde doktor är en av de bästa läkare jag någonsin haft; en av de kunnigast och som med sitt tålamod gett mig ett bättre liv. Grejen var att vi vid denna träffa skulle summera hösten tester av olika mediciner, sen klura lite hur jag ska få bukt på min usla sömn. Såg fram emot det.

FRÅGAN ÄR: Känner någon av er till någon ”försäkring för oss patienter” som råkat illa ut när läkarna inte dyker upp på avtalad tid eller klantar sig med sina almanackor och glömmer att informera oss de är ute och flyger. Särskilt när det handlar om oss sårbara människor, vi som så lätt går i tusen bitar, vi som mår bra att struktur, ordning och reda och som kan må riktigt dåligt av överraskningar.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.