Stroke ett gissel

En grå dag i AIK-land. Påsken rullar vidare till minne av Jesu lidande, död och uppståndelse. Kristendomens viktigaste helg. Påsklördagen är en ”tom” högtidsdag, placerad mellan långfredagen och påskdagen. Dagen då Jesus låg i graven och lärjungarna låst in sig i rädsla för romarna. Det är den här dagen vi ska passa på att äta mängder med ägg, lax, skinka – firardagen. Här på Anderstorp ska vi äta kammusslor.

hjärna

Funderar hur jag ska lägga upp föreläsningen i Lycksele om några veckor. Jag har blivit inbjuden av stadens strokeförening för att berätta om mina erfarenheter av min stroke som jag drabbades av för snart två år sedan. Hjärnan är en fettklump på dryga kilot som lagrar våra minnen, skapar känslor och styr det som sker i kroppen. Tillvaron kan bli radikalt förändrar om man drabbas av en stroke (propp eller blödning) och delar av hjärnan förstörs. Sitter skadorna i vänster hjärnhalva kan språket påverkas – och det fyra gånger vanligare med en stroke i vänstra halvan. Det som är trösterikt med hjärnan försöker lösa problemen i de skadade områdena genom att nervcellerna söker nya vägar. Min stroke satte sig i lillhjärnan som bland annat styr balansen. Varje år drabbas 30 000 av en stroke.

När vi ligger ner för att minnas det som hänt, gör vi det genom att minnas det vi tror oss minnas. Det vi minns är de minnesbilder som vi själva skapat och var gång vi plockar upp ett minne så förändras det en aning och får nya minnesspår. Så hur mycket kan vi lita på våra minnen? Själv är jag ytterst tacksam över att ha skrivit dagbok sedan 17-års åldern och sparat massor bilder i mina talrika fotoalbum. Utan dem hade det varit svårt att skriva min självbiografi ”Spring Kent, spring!”

För övrigt har kunskapen och bildningen en nattsida, där fördomar, vidskepelse, ytlighet och rena lögner sitter och lurpassar för att slå till.

 

Etiketter: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>