Sömnbrist

Somnade tidigt. Vaknade tidigt. De allra flesta som lägger sig tidigt, gör det för att få sova några timmar extra och på så sätt ladda batterierna, men i mitt fall är antalet sovande timmar konstant. Det är max fyra-sex timmar, punkt slut. Jag somnade cirka halv elva och vaknade således halv tre – ”utsövd”. Frukost vid tre, sedan tog jag plats vid datorn. Läste om en stor studie som handlade om vikten att sova ut ordentligt. Detta för att hjärnan ska återhämta sig och få oss att fungera bättre under den vakna tiden. Min hjärna lider av konstant sömnbrist och har så gjort sedan barndomen.

psyket2

Denna dag lämpar sig bra för att städa undan lite bråte. Har en förmåga att lägga inkommande brev i olika högar. I dessa högar kan det ligga viktiga brev, som en kallelse till läkare eller nåt jobbigt meddelande från försäkringskassan. Borde finna ett bättre och mer överskådligt system än att bygga brevberg lite varstans i lägenheten.

Att skriva böcker är ett ensamt jobb. Man är utelämnad till sig själv, då man inte kan berätta för någon annan om skrivandet. Då pratar man snabbt sönder hela handlingen och storyn ”tunnas ut”. Först när romanen ska till förlaget kan man börja diskutera innehållet – men då är det å andra sidan ”klart” och går inte att ändra så mycket. En annan sak med skrivandet, är att man sitter och skriver ”gratis”, då själva författandet inte leder till några inkomster. Först när boken är tryckt kommer det in pengar via försäljningen (men först efter ett år). Har man tur kan det slumpa sig så att man får ett och annat stipendium. Men det är inte säkert. Senast jag fick ett ekonomiskt stipendium för mitt författarskap var 2013 – men inte för romanen jag skrivit (Vedtjuven) utan från en fond för ”fattiga och sjukliga författare”.

För övrigt är novemberhimlen  blygrå och det är nu som björnarna går i ide.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>