Få nyårslöften

”Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten
mot rymdens norrskenssky och markens snö;
det gamla året lägger sig att dö . . .
Ring själaringning öfver land och vatten!”

Ring in det nya och ring ut det gamla
i årets första, skälfvande minut.
Ring lögnens makt från världens gränser ut,
och ring in sanningens till oss som famla.”

maxresdefault

Den årligt återkommande dikten av Alfred Tennyson. Tradition, visst – även om jag personligen inte ofta orkat lyssna fram till de sista stroferna. Mest tycker jag mig minnas Jarl Kulle som uppläsare; hans intensiva röst som spottade och kraxade ut orden. Jan Malmsjö kunde även han fylla ut i den stora pälsen. Med Malmsjö fördes musiken in i orden. Det är några år sedan jag lyssnade på diktuppläsningen. Antingen har jag somnat före tolvslaget eller så har jag med vänner begivit mig till någon plats där raketerna är synliga. Nu läste jag att det kan vara sista året med fyrverkerier, att man istället ska hälsa det nya året med laser. Det kan väl ändå inte bli det samma; mänskligheten har väl i alla tider skjutit upp raketer i himlavalvet i för att fira det nya året. Fast … 350 personer uppsöker akuten årligen efter att ha sprängt bort fingrar och händer, sedan har det det visst blivit populärt att skjuta raketerna rakt in i närstående hus, för att inte tala om hur katter och hundar lider av smällarna. Så, när jag tänker efter, kommer jag inte att sakna raketerna särskilt mycket. Jag har sprängt min sista bomb, skjutit upp min allra sista raket.

Nyårslöfte? Nä, inget, inga. Jo, jag ska kämpa på för att få min diabetes i ett stabilt läge genom att skrota allt snabbt socker och sköta kosten en aning bättre. Därtill ska jag börja lyfta skrot för att skjuta upp operationen av min höftartros. Om jag sedan kan hålla dessa löften, ja det återstår att se.

2018 kommer att bli ett oroligt år. Inte minst på grund av Donald Trumps idéer att leka krig och affär med jordens befolkning. En man som använder sig av medvetna lögner för att förstärka sin makt. Det håller på att bli som med kejsarens nya kläder. Sedan är det valår 2018 i Sverige. Det kommer att bli jämt. Jag bävar.

För övrigt ska jag denna nyårsafton tvätta lite kläder.

pf-3046160_960_720

Etiketter: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>