Arv eller miljö

Vad är hönan och vad är ägget. Arv eller miljö – eller både och. Forskning visar att ADHD till 75 procent är medfött. Man har hittat sex riskgener som leder till ADHD. Man vet också att en trasslig uppväxten (miljön) ökar sårbarheten att utveckla ADHD. Missbrukande och rökande föräldrar ökar risken. 5 procent av barnen drabbas av ADHD. I vuxen ålder ökar risken för missbruk. Det finns siffror på att hela 50 procent av de med obehandlad ADHD trillar dit på ett missbruk – narkotika eller alkohol. Så nog torde det löna sig att ställa en tidig diagnos och erbjuda någon typ av hjälp – både till barnet och familjen. Det lönar sig också ge skolorna ökade resurser att hjälpa dessa barn.

skammen

Det sägs och beskrivs att vi med ADHD är svåra att leva med, att älska. Att närma sig oss med ADHD, är som att gå över ett minfält. När som helst kan det smälla. Vi testar dem vi älskar, prövar deras gränser – för att kontrollera hur mycket de älskar oss. Vi är impulsiva och får lätt för oss saker och ting. Ständigt svänger vårt humör. Allt detta riskerar att bryta sönder förhållandet. Vi tröttar helt sonika ut våra nära och kära.

Snart dags att besöka min doktor.

För övrigt är sårbarheten livets stora vågspel.

Etiketter: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>