Orsaken till psykos

Såg på Vetenskapens värld här förleden. Ämnet var psykossjukdomar som är ett samlingsnamn för flera sjukdomar som ger en förändrad verklighetsuppfattning. Den vanligaste av psykossjukdomarna är schizofreni. En mycket plågsam sjukdom där röster inne i huvudet håller en sysselsatt dygnet runt, och som kryddas med mardrömslika syner. En av männen i teve-programmet såg råttor som sprang över golvet. Psykos kan liknas med att placeras i en mörk, skrämmande skog där ett hot gömmer sig bakom träden och i skuggorna. Det är som att leva i sina allra värsta mardrömmar. En av orsakerna till vanföreställningarna och den är kemisk: Hos dessa människor är dopaminet i hjärnan för högt, vilket skulle kunna förklara att rädslan är konstant över dygnets alla timmar. När det gäller ADHD så dopaminet för lågt.

psyket2

Vad är då orsaken till dessa sjukdomar? Genetik, ja, men inte det som dominerar. Förmodligen föds man med en sårbarhet, där ett trauma kan få sjukdomen att bryta ut (precis som vid bipolär sjukdom). På senare tid har vetenskapen lagt allt mer vikt på miljön. Övergrepp i barndomen ökar risken för psykossjukdomar. Det är dessutom tre gånger högre risk jämfört med genetiken, att sjukdomen ska bryta om man växer upp i stadsmiljö. Risken ökar om man som barn flyttar ofta.

Åter hemma på Pig Hill efter en vecka i AIK-land.

För övrigt tinar det snabbt. Vårfloden kommer att bli enorm.

Etiketter: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>