Överkörd av en traktor

Att studera litteratur och sedan samlas på olika hemlig platser för att analysera vad vi läst och vilka slutsatser vi dragit. Bokläsarna uppe på Pig Hill består av en samling män i övre medelålder och som under hela sina liv varit läsande män. Det är fjärde året i rad som vi träffas för att analysera det vi kommit fram till. Det är underbart trevligt att män kan samlas på detta sättet och dela erfarenheter över en god bok.

Men redan före utsatt tid var jag och Peppe på plats för att ställa i ordningen. Eftersom vi läst en 500 essä om naturromantik, så anordnades denna träff uppe vid Hamptjänsstugan; ett par hundra meter uppför klipporna. Hade besvär med min usla motorik att ta mig upp och småsnubblade ett par gånger. Väl uppe pustade jag ut. Sedan kom en roterande svindel och benen började gå av sig själv, allt snabbare, nerför det stora klippblocket, jag blev allt mer framtung och stöp ner i blåbärsriset och mossan mellan två väldiga stenbumlingar, Färden stannade med pannan ett par centimeter från en sylvass sten. Kände inget direkt efter, men i går kväll och inatt – aj aj … Är säker på att pajat ett par revben på vänster sida och mörbultat musklerna kring axlarna.

Nog om detta. I övrigt var stämningen hög då Peppe lagat en underbar vildmarkssoppa som bestod av lika delar orrar och harar.

10 11 0

Boken vi skulle läsa var Henry David  Thoraus essä ”Walden” som skrevs någon gång under 1850. Kanske är det klimatförändringarna som hänger över oss som får oss dras till de enkla lösningar som Thoraus redovisas. Man kan vi ha nytta av av lämna allt de materiella; Allt det vi aldrig använt på tjugo år, men ”Hä kunn va rattåt å finn igen.”

Åter till vår gäst Henry David  Thoraus dennes essä ”Walden”: I en liten skogsjärn där han skulle  finna tillbaka till sina rötter. Denne forskare, filosof och författare. Han var stark utvecklingskritiker och skrev en politisk pamflett som spreds vid vida över stora ytor: ”Civil Olydnad”(1849 ) Han var även mycket engagerad i slaveriet och jobbade intensivt för sätta slavarna fri.

I mitten av 1850 flyttade Thoraus ut till den lilla tjärnen Walden där han haft för avsikt av bo isolerat från grannar och andra störande emelment. Han byggde sig en stuga med värmekamin. Sommartid odlade han bönor, eftersom han inte ville äta kök, och slutänden skippade han även fisk.

Jag vet personligen inte vad han lyckades bevisa under de två åren vid Walden. En tes skulle kunna vara att vi kan leva enklare än vi vill; att vi kan klara oss trots enkel, liten kost. Thoraus verkade vara en misantrof som småbråkade när han var tvungen att spatsera in till byn och handla. Hur kunde de frivilligt gå med att bo som packade sillar i sina små, mörka hus.

För övrigt är jag glad att jag läste den tråkiga boken. Inte mins för att det blev en del spänstiga analyser.

 

Etiketter: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>