Farligt med orättvisor

Valet är överstökat – förutom att man ska räkna utlandsrösterna på onsdag. Det handlar om en mandat hit eller dit. Men som det verkar så spelar det ingen roll vilket block som kniper det mandatet – då alliansen tänker bilda regering i vilket fall som helst. Till syvende och sist lär partierna tvingas att samarbeta över blockgränserna för att hålla SD utanför. Men hur lång tid kommer det att ta innan de inser det? Fyra år av en tungrodd skuta – och under tiden hinner partierna att anpassa sig än mer till SD:s politik. Ungefär vad som hände när Ian och Bert i början av 90-talet kom in i riksdagen med det främlingsfientliga partiet Ny Demokrati.

I stället borde partierna profilera sig för rätten att vara annorlunda, för alla människors lika värde, för ett mer jämställt och jämlikt samhälle och ta missnöjet på landsbygden på fullt allvar. Den största faran för demokratin är ett orättvist Sverige – vilket är en perfekt mylla för högerpopulismen att gro och växa i.

För övrigt verkar tiden, liksom bensinen, bli allt dyrare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>