Drogade soldater

Naturen bjuder på högt i tak – blå himmel, sol. Igår besökte vi Kulturmarknaden på Pilgatan. Mycket folk, en hel del kända ansikten. Bytte några ord med Calle Hård som sålde sin senaste roman, med Kirsi som verkade glad och harmonisk och Lars Erik som numera är husägare i Italien.

Nyss sett en intressant TV-dokumentär om narkotikapåverkade soldater. Under andra världskriget såg Hitler till att förse sina soldater med metamfetamin, som gjorde att de kunde kriga flera dygn i sträck utan att sova. Amerikanarna svarade med ge sina soldater Benzedrin, som också är ett amfetaminpreparat. Nassarnas soldater krävde dock större och större doser av metamfentamin, så i all hast var man tvungen att forska fram en ny superdrog – vilken testades på judarna i förintelselägren. Med olika droger i kroppen tvingades denna ”pillerpatrull” marschera till de stöp. Med en blandning av morfin, kokain och metamfetamin orkade de utmärglade fångarna marschera längst – upp mot 10 timmar innan de stöp.

Om soldaterna var så drogade under andra världskriget, vilka superpiller ska de inte haft i blodet under mer moderna krig? Soldater som inte behöver sova, som med avtrubbade känslor ger sig på civilbefolkningen eller torterar fiender? Människan är en grym varelse.

Hitler då? Jo, han var var sprutnarkoman de sista sex åren av sitt liv. Pundare av metamfetamin …

För övrigt lär motion vara bra för hjärnan.

En kommentar

  1. ekergard

    Modafinil, ett läkemedel mot narkolepsi, är känt för att folk försöker använda det som “hjärndoping”. och jag har för mig att flygvapnet i något land har köpt in just Modafinil. Vad jag förstår har medicinen, till skillnad från amfetamin, inte eufori som ”biverkan”, vilket uppenbart skulle göra medicinen mindre beroendeframkallande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>