Murphys lag

Vaknat i oro sju-åtta gånger under natten. Stolpat iväg på stela ben till toan. Somnat om. Vaknat och glott på gamla deckarserier. Ibland är livet allt bra torftigt och enahanda. Men det är ändock ett liv. Om man vänder på det så är det lätt att låter vi små skitsaker och besvärliga ting stå i vägen och skymma utsikten till detta vårt enda liv. Eller: Vi lever så kort, men är döda så länge.

Under tiden ska vi jävlas med tingen. Ibland får jag för mig att tingen är emot  mig. Ja, till och med att tingen omkring mig är levande varelser; att de vill mig ont. Det inträffar var gång jag ska försöka få upp en platspåse vid fruktdisken på COOP och ICA, detsamma sker när jag ska försöka få upp en större plastkasse borta vid kassan. Brukar ibland tvingas be kassörskan om hjälp, som då tittar lite nedlåtande på mig tänker: ”En klåpare som blivit ovän med tingen.” Det värsta är att tingen, döda eller levande, kommer att överleva mig.

Murphy-Law-1

Murphys lag; lagen om alltings jävlighet. Lagen om alltings inneboende ondska eller lite förfinat Lagen om alltings minimala älskvärdhet.

sandwich

Exempelvis: varför faller en rostad fralla alltid med smörsidan före mot golvet? Vid två forskningsförsök har man studerat fenomenet med brödskivan som faller med smörsidan neråt.

1999 gjorde en teoretisk, matematisk analys som visade att detta faktiskt stämmer. År 2000 fick 1200 skolbarn tappa smörade frallor 21 000 gånger till golvet. 75 procent av gångerna landade de med smörsidan neråt. Där ser ni!

murphy-150x150
Edward A Murphy.

Det finns många, stora gåtor för mänskligheten att lösa. Då menar jag inte meningen med livet, universums början och slut, utan en sådan sak som får mig att rysa. När man på apoteket får en ask med läkemedel, så finns det två sidor att öppna på den på. Jag eftersträvar alltid i att öppna sidan där ingen bipacksedeln med läkemedelsinformationen ligger i vägen. 50 procents chans – goda odds. Men 8-9 gånger av 10, så öppnar jag sidan med bipacksedeln. Jag har hört med vänner att även de ofta drabbas av detta tingens jävlighet.

arga gubben
Arga gubben lever upp.

Stötte härom dagen ihop med Arga gubben. Han var på ett ovanligt gott humör och hade inte ett dugg illa att säga om regeringskrisen eller det usla vädret. Detta sedan han fått in lite spänning i tillvaron och funnit en sport som piggar upp och får honom att känna sig levande. Nattetid har han och ett gäng gamlingar börjat köra Chicken race på Rådhustorget. Det handlar om livsfarliga rullatordueller.

rollator-hjul

Med dödsförakt kör de mot varandra i svindlande hastigheter av fem-sex km/h, i knapp styrfart. Eftersom ingen av dem väjer undan, utan låter det smälla front mot front, har det lett till en del fula skrubbsår, ett antal hjärnskakningar. ”Men fan, äntligen lever jag”, menar Arga gubben. Nu har han kvar att möta den fruktade Tjocka Berta som har en gammal rullator från 1980-talet, bestående järn och stål, som tillsammans med hennes trivselvikt på dryga 130 kilo, lätt mosar en rullator bestående av lättmetaller.

För övrig ska jag idag få hjälp att köra en hel del ting till återvinningsstationen. Där de hör hemma, de onda tingen. Sen ska jag baka en tårta och umgås med min nya familj.

Etiketter: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>