Terminologin i bloggsammanhang

Kanske inte så viktigt för så många fler än mig, men jag vill ändå ta upp det. När jag i min ålder, redan då gansk hög, började använda dator var inte terminologion det minst svåra. Som den person jag är, ville jag inte gärna göra bort mig redan där, d.v.s. när jag pratade eller i skrift använde datortermer. Det räckte fullt ut med alla de misstag jag gjorde när det gällde att använda detta spännande och då och även i viss mån nu så obegripliga tekniska hjälpmedel.

Bloggandet är något alldeles nytt för mig. Under tämligen lång tid har jag bara läst olika bloggar, men inte deltagit i dem själv.

Min strävan nu är att så långt möjligt även använda rätta begrepp i min nya roll som användare av möjligheten att skriva i VK:s blogg. Redan när jag lyfter blicken och läser VK:s text längst upp på den här sidan, ’Inskick av blogg till VK.se’, stämmer det inte så bra med min föreställning om ordval. Jag vore därför tacksam om någon ville kommentera följande.

Är det inte så här? Alla som har möjlighet att publicera något här gör det i VK:s blogg. Det vi skriver och sedan skickar in borde väl kallas ’blogginlägg’ och INTE ’blogg’, eller hur? VK tillhandahåller en plats på internet för oss, där vi kan publicera våra, mer eller mindre begåvade inlägg.

Som sagt, för mig är korrekt ordval alltid mycket viktigt och kanske då speciellt, när jag rör mig på ny och främmande mark eller inom nya områden överhuvudtaget. Red ut detta för mig, bästa läsare av detta mitt blogginlägg!

En kommentar

  1. Jan Nilsson

    Så här står det i Wikipedia:

    Begreppet [redigera]

    Att begreppet blogg dök upp och blev accepterat berodde främst på att webblogg lätt kan förväxlas med begreppet serverloggar.
    Varje inlägg behandlar ett visst ämne, och en blogg kan bestå av flera bloggare som samarbetar. Vissa bloggar kan handla om flera olika ämnen, medan andra är fokuserade till ett visst ämne som bevakas ur olika aspekter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.