Ätbart spam

K-G SBakgrunden till begreppet ’spam’ är bekant för många. För mig var det dock en nyhet att man fortfarande också kan köpa spam som konserv i USA.

Bilden visar ett slarvigt dukat bord. Säkert var det jag som lagt besticken så där slarvigt. På tallriken finns ett stekt ägg och två skivor spam. Jav avstår att beskriva vad spamskivorna smakade och vad de eventuellt påminde om bland våra svenska livsmedel. Jag klarar helt enkelt inte av det.

I Wikipedia hittar man följande utläggning om spam:

Spam är konserverat pressat kött tillverkat av Hormel sedan 1937. Spam förekom ofta i Monty Pythons sketcher och har givit namn åt internetföreteelsen som på svenska även heter skräppost.

Namnet Spam angavs av Hormel från början vara en sammandragning av spiced ham (kryddad skinka), men företagets officiella ståndpunkt är numera att Spam är ett produktnamn, som inte är en akronym eller förkortning.

Spam användes flitigt under andra världskrigets slutskede av amerikanska trupper. Konserverna var nödvändiga för deras näringsinnehåll men lär ha smakat vidrigt i längden. Det är en enkel vara, som i USA stundom klassats som skräpmat. Elaka tungor har därför uttolkat Spam som en förkortning för something posing as meat (’något som utger sig för att vara kött’).

5 kommentarer

  1. Isak

    För femtio år sedan så hade jag en
    köttkonserv som jag tror hette
    Corned Biff i min matsäck. Kan det
    vara samma köttkonserv men under annat namn?

  2. Berith

    än finns corned biff i en liten plåtburk. min man brukade ha den med på älgjakten och rörde ut köttet i grädde, kryddade. det blev en mycket mättande sås som serverades med kokt potatis. jag har en burk kvar i matkällaren än.

  3. K-g Sjöström

    Nej, Spam är ett varumärke i USA. Corned Beef är någonting annat, som åtminstone vad gäller konsistensen påminner litet om Spam.

  4. Isak

    För femtio år sedan så träff-
    ade jag en hemvändande
    USA emigrant. Han berättade
    att han sett en som gått in på
    ett slakteri med två hundar och kom ut med två tomma koppel. Och han påstod att det hade blivit Corned Beef
    av dom. Verkar vara en vand-
    ringsskröna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.