Bluegrass på NUS

K-G SDen som har ett ärende till Norrlands Universitetssjukhus vid lunchtid i morgon, har möjlighet att lyssna till New Mountain Music, som spelar i centralhallen mellan 12.00 och 13.00

An en för oss lättförstådd anledning har bandet spelat där två gånger per år. I år blir det för femte året i en följd.

Bandet spelar bl.a. bluegrassmusik. Här finns en beskrivning av ”bluegrass” om än inte ur en musikalisk synvinkel:

Bluegrass är en region i östra USA, huvudsakligen i norra Kentucky men delvis även i södra Ohio. Lexington kan betraktas som ett centrum i området, där även bl.a. Louisville och Cincinnati ingår.

Inre Bluegrassregionen (The Inner Blugrass Region) består av följande countyn, alla i Kentucky: Franklin, Scott, Harrison, Woodford, Fayette, Bourbon och Jessamine.

Namnet Bluegrass kommer av att det i området finns mycket av ”bluegrass” (lat. poa pratensis, sv. ängsgröe) som med den kalkrika berggrunden utgjorde ett bra foder för hästavel. Bluegrass har därför i dag ett stort antal mycket välbärgade hästavelsgårdar som exporterar fullblodshästar till hela världen.

2005 gick vår s.k. side trip från ”basen” i Michigan till Kentucky. Så mycket ”blått gräs” såg vi inte men däremot massor av hästar. Några strån av blått gräs kan dock urskiljas i ovanstående bild.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.