Centerreklam?

Ett nyligen uppsatt nej tack till reklam på min postlåda har hittills fungerat bra. I dag fick jag dock reklam för Centerpartiet i den.

Det är inte alltid lätt att skilja på reklam och informatkion. I mina ögon är dock inte skillnaden särskilt stor. Om man med den s.k. informationen vill sälja eller hyra ut något, vara eller tjänst, så är det reklam.

Centerpartiet vill med sin information utan tvekan "sälja" sin politik och samtidigt med det försöka locka till sig väljare. "Ge drömmen en chans" heter den broschyr om Centerpartiet, som i dag har lagts i min postlåda. Den som delade ut den brydde sig inte om min vädjan att slippa reklam och gav även oss en.

Trots att jag avböjt reklam, så läste jag givetvis foldern. Nu undrar jag ändå varför broschyrutdelaren inte respekterade "reklamförbundet".

 

 

11 kommentarer

  1. Jan Nilsson

    Tidigare brukade det betraktas som samhällsinformation. Om alltfler skulle avskärma sig från sådan och allt fler skulle strunta i politiken så kommer det efterpolitiska samhället ännu snabbare. Och trots alla politikens brister är jag rädd för det.

  2. Berith

    inte är väl valpapper reklam heller,?? information om val,kommuninformation, landstingsinformation är väl för vår upplysning och ingen reklam…eller???

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Jan Nilsson (2010-04-25 15:38)
    Ok då, Jan, inlägget var inte så väl genomtänkt. Dock tillåter jag mig att påstå att syftet står reklam väldigt nära. Nyttan är ju en annan sak. Reklam för en visst sorts allmänt accepterad hälsokost t.ex. är väl också att se som reklam, eller hur?

    Jag håller absolut med dig om att det skulle vara mycket illa om för många struntar i den politiska informationen/reklamen. Mitt utfall berodde kanske mest på att min nyligen uppsatta antireklamlapp negligerades.

  4. Isak

    Moderaterna går runt mitt krav på reklamfrihet genom att
    skicka den i mitt namn.Dom hade visst köpt alla fyrtiotal-
    isternas namn med adresser. Har också anmält mig till Nix-
    registret för telefon, och det respekteras faktiskt. Under
    dom senaste tjugio åren så har jag nog sparat en hel skog
    genom att neka reklam.

  5. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Berith (2010-04-25 15:52)
    Nej Berith – helt rätt inte är deu kallar ”valpapper” reklam, men nog är det väl reklam, när de olika partierna skickar ut sina program m.m. för att vi skall ”köpa” dem, d.v.s. rösta på dem?

  6. Peggy

    Håller med dig, Kalle! Om en helt opartisk organisation hade publicerats en kort beskrivning av alla de olika partierna på precis samma villkor kunde det anses som information. Men när någon går omkring och medvetet stoppa in ett flygblad i postlådan med syftet att försöka locka fram ditt intresse är det självklart reklam – oavsett om reklamen handlar om en loppis eller ett politiskt parti!

  7. Lena Strömberg

    Nog tycker jag att Peggy har gjort en god analys. Idag blev jag än mer irriterad då det kom ett mindre häfte från Maudan. Jag tycker att Nej till reklam ska respekteras.

  8. Stina Jansson

    Enkelt avhjälpt Karl-Gustav, du kan ju helt enkelt precisera vad det är du inte vill ha vilket man ser här och där (dekalen ”Ingen reklam, politiskt eller religiöst”). Själv har jag en dekal med märkt ”Ingen reklam” och med denna avser jag kommersiell reklam, men inte samhällsinformation även om denna kanske kan ses som reklam för politiska eller religiösa organisationer. Kanske missförstås den ibland?
    Det handlar nog inte särskilt mycket om respekt utan om definition och/eller tydlighet.
    En fråga av ren nyfikenhet – betraktar du utskick från kyrkliga samfund som reklam eller information?

  9. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Stina Jansson (2010-04-27 22:37)
    Det här inget stort problem för mig utan mera en ren principfråga och också en definitionsfråga. ”Samhällsinformation” är enligt min mening sådant som jag får från ”samhället”, d.v.s. från stat, landsting och kommun och inte det som kommer från de politiska partierna.
    Jag vet f.ö. inte om jag får något överhuvudtaget från kyrkliga samfund och kan därför inte säga vad jag skulle vilja det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.