Medborgardemokratin i Vännäs

Redan på Vännäs kommuns webbplats startsida finns länken "Medborgardemokrati". Följer man den, får definitivt ett intryck av att kommunen tror på den sortens demoktrati. På olika sätt vill den få sina medborgare att vara med och ge underlag för de politiska besluten.

Alla som följer den angivna länken kan inte få någon annan uppfattning. Men alla som seriöst försöker bedöma i vad mån kommunen verkligen arbetar efter de ambitioner som framkommer av vad som står att läsa på dess webbplats får anledning att tvivla på allvaret bakom orden.

Där beskrivs t.ex. i mycket "demokratiska" och fina ordalag den s.k. Medborgarpanel som infördes för ett per tre år sedan. Jag och många fler anmälde sig dit. Tanken med den är att man som vanlig kommunbo ibland via denn kanal skall kunna få lämna sina synpunkter på frågor som är på väg uppåt i den politiska beslutsprocessen.

Än har inga sådana frågor gått ut till oss i panelen! Frågor som tas upp i media av kommunbor (t.ex. uppvärmingen av Bråns skola) kommenteras inte alls av kommunledningen.

Ett helt dygn har nu gått sedan jag här uppmärksammade kommunen på att fler än bara ledamöterna i vård- och omsorgsnämnden samt personal utan också andra nu har uppmärksammat bemanninsfrågan på demensboendet i Vännäsby. Ingen av de ansvariga bryr sig om att kommnetera detta heller.

Inte ens de i vanliga fall så flitiga bevakarna av märkligheter i kommunen och världen i övrigt, inklusive mina bloggar, orkar med en enda kommentar i frågan. Deras huvudfråga tycks nu vara att slåss om platserna i nämnder och styrelser! Jag antar att de som röstat på dem förväntar betydligt mer av dem.

Om jag här t.ex. skulle ställa den mycket enkla och inte alls kontroversiella frågan om vad som hänt med medborgarpanelen, är jag inte alls säker på att få svar från någon av de ansvariga. Själv kan jag bara konstatera mot bakgrund av mina många år i kommunens tjänst att detta nog bara är ett exempel på ytterligare ett projekt som fått rinna ut i sanden.

 

 

3 kommentarer

  1. Isak

    Kalle är frustrerad över bristande intresse och debatt på
    sina blogginlägg. Kalle är ju en av dom mest flitiga och
    läsvärda på bloggen. Men oftast så passerar inläggen utan
    någon reaktion. Men han har ju dock fått göra sitt avtryck
    och mening hörd. Efter det att bloggarna nu modererar in-
    komna kommentarer så har jag som kommentator nu fått upp-
    leva att mina kommentarer ibland tydligen hamnar i pappers-
    korgen utan någon motivering. Dessutom kan dom publiceras
    flera dygn efteråt. Tycker nog att det var bättre ordning
    innan ”reformen”.

  2. Marcel BERKELDER

    Hej Kalle. På vannas.se välkomnas man att kontakta olika förvaltningar och kommunpersonal direkt, per telefon, brev eller e-post. Senaste veckorna har jag e-postat olika personer på Vännäs kommun för att få klarhet i olika saker. Bl a uppvärmningen på Bråns skolan såsom du själv nämner. Jag frågade också om vad som kommer att hända med vallen i Brån efter att ha blivit hänvisat av länsstyrelsens enhet för ”åtgärder mot klimatförändringar” till kommunen, blev jag efter 1 vecka åter hänvisad till länsstyrelsen. De andra tre e-postmeddelandena har jag överhuvudtaget inte fått svar på. Jag undrar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.