Brev till myndigheter

Olika media testar då och då myndigheternas sätt att behandla inkommande post. Ofta gäller det då e-post. Resultatet av dessa tester tyder inte alltid på att myndigheterna bryr sig om vad som åläggs dem enligt förvaltningslagen.

I går skrev jag till en av våra länsmyndigheter. Brevet var ställt till den aktuella myndighetens högste politiker. Det var inte avsett som en test utan innehöll en konkret fråga, som jag vill få svar på.

Jag inser att denne mycket upptagne man, inte som jag, har tid att svara på e-brev samma dag som de hamnat i hans brevlåda. Han måste givetvis få några dagar på sig.

"Frågor från enskilda skall besvaras så snart som möjligt" sägs det dock i 4§ förvaltningslagen. Vad som är "möjligt" måste och kan givetvis bara den myndighet som fått brevet själv avgöra.

De som läser mina blogginlägg framöver kommer att kunna följa denna fråga.

6 kommentarer

  1. Peggy Sjöström

    Tänk bara på att ”Frågor från enskilda skall besvaras så snart som möjligt” inte betyder att svaret kommer att uppnå dina förväntningar. De har tillfredställade kravet så länge dsom e svarar!

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till annonyme arne (2011-03-17 11:25)
    Vilken relevans frågan har påverkar inte den tillfrågade myndighetens skyldighet att besvara den. Att min fråga verkligen var ”relevant” kan jag garantera.

  3. Jarl Flensmark

    Du skriver att ”Frågor från enskilda skall besvaras så snart som möjligt sägs det dock i 4§ förvaltningslagen”. Har Du läst vad förarbetena till den lagen skriver?

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Nog har jag det, men det var mycket länge sedan. Det som står där torde dock inte ändra min uppfattning av vad som menas med ”så snart som möjligt”. Nog borde det ha varit möjligt att svara under tiden som förlupit från mars 2011 till nu i alla fall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.