”Livets träd” i Brån

Korset liksom gudstron för många har här en stabil grund och verket har därför det träffande namnet "Livets träd". De halvt inslagna spikarna är hemsmidda och var de som användes när korset satt upp på taket en gång i tiden.

Under två dagar har jag haft tillfälle att besöka vår bys enda och hittills enda ateljé. Av all fin konst som Laila Koukkari och hennes två konstnärskolleger visade upp var kanske ändå det "återvunna" korset det som väckte mest uppmärksamhet av mig.

När missionshuset som hennes ateljé är inrymd i, byggdes för bortåt 100 år sedan, försågs det med stort träkors på taket. Det antogs nog då vara en absolut nödvändighet.

An någon anledning togs korset bort från taket. Nyligen hittades det uppe på vinden i missionshuset och nu har Laila tagit tillvara på det igen.

En av de funa sakerna med "vår" konstnär, är just detta att hon tycks ha en bestämd vilja att bibehålla delar som påminner om husets mångåriga historia som Guds hus. Det sätt hon tagit tillvara på korset är bara ett exempel på det.

Många av hennes konstverk har hon gett namn med biblisk anknytning. De symboliserar också saker från den religiösa sfären. Detta bidrar på ett avgörande sätt, tror jag, till att de tidigare nyttjarna av huset, då det var deras kära bönhus, nu kan känna sig nöjda med husets nuvarande användning.

 

2 kommentarer

 1. Casten önnqvist

  Ja du Kalle..jag ser nog Laila som konstnär och inte som någon fanatisk relegiös peson. Hon har värdighet mot det gudomliga…det har jag oxå pga att jag är humanist. Ej med i kyrkan..tror ej på gudar och andra demoner. Den mänskliga kärleken mellan varandra är mer för mig. Jag tyckte oxå det var ärligt av Maggan att visa sina demoner i missionshuset. Föst trodde jag det var fantasi djävlar men fick av Maggan veta att det var demoner. Korset som Laila placerade mitt i kapellet var nog en respekt och värdighet ifrån hennes sida för människor som funnits. finns och byggt upp missionshuset….misstänker jag.Behövligt för dom som har tron kvar. Laila ser konst i allt hon ser.Nu har äntligen vetenskapen kommit med bevis på att vi kommer ifrån stjänorna och inte av en eller andra ”gudar” ! Väl bekommet…Tack Darwin.du hade rätt!

  Min vetskap till Dig om humanismen Är:

  Grundläggande för humanismen är kritiskt tänkande och en vetenskaplig kunskapssyn. Humanismen är en sekulär – icke-religiös – livssyn som anser att det inte finns några förnuftiga skäl att tro på religiösa dogmer, gudar eller övernaturliga förklaringar av tillvaron. Humanister har en kritisk inställning till alla former av religion, nyandlighet och ockultism.
  Lev väl med ditt kors i missionshuset och lycka till med redigeringen i pinnacle 15
  mvh
  @rsten

 2. Karl-Gustav Sjöström

  Svar till Casten önnqvist (2011-08-29 18:27)
  Jag har nog precis samma uppfattning som du angående hennes person, när det gäller hennes syn på det religiösa. Jag ville bara framhålla hennes hänsynsfulla hanterande av missionshuset och all de troende i byn som haft det som sin ”kyrka” i många år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>