Mer om katter på äldreboenden

I går skrev jag om oklarheten när det gäller att få ta med sin katt till äldreboendet. I dag har jag gjort en liten "snabbutredning" i ämnet.

En sökning på Google – Katter på äldreboenden – gav ett 15-tal träffar som ledde till boenden, som tar emot katter. Fler hade jag sannolikt funnit, om jag tagit mig tid att fortsätta sökandet.

Jag fick också träffar om ett par kommuner som i den ansvariga nämnden meddelat ett klart förbud. En annan kommun har gjort motsatsen men med det förbehållet att den som tar med sin katt måste sköta den själv.

Den mest positiva kommunen anger t.o.m. att personalen är ålagd att gå ut med katten, tömma kattlådan, köpa in kattmat m.m.!

I en kommun "vräktes" katten, direkt det visade sig att en av personalen var allergisk mot katten. På ett annat boendet arbetade en undersköterska som var allergisk mot katten. Eftersom såg vilket värde katten hade för ägaren och övriga boenden, klarade hon galant sin arbetsdag bara genom att ta en allergitablett innan hon gick till jobbet.

På ett annat boende kunde man lätt omplacera en av de anställda, så snart hon visade symtom på allergi. På ytterligare ett boende hade man helt enkelt bestämt att ta in en katt och sedan bara avvakta eventuella allergiproblem hos personal eller andra boenden. Man väntar fortfarande!

Noterbart är att både Attendo och Carema Care lättare tycks inse värdet för många med en katt i boendena och därmed oftare tycks vilja ta risken med eventuella allergiproblem.

Helt klart är frågan inte helt enkel att lösa. Ändå har man tydligen kunnat lösa den i många kommuner och boenden. Överallt torde man dock ändå inse värdet av katt eller annat husdjur för den som haft den nära sig i många år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.