Centerspel för gallerierna?

Var Centerns yrkande på återremiss av byaskoleärendet bara ett spel för gallerierna?

Tanken väcks efter att jag i debattinlägg i VK har tagit del av KD:s och FP:s förklaring till sitt agerande i kommunfullmäktige. Utöver detta erinrar jag mig vad Ulf Eriksson sa på Centerpartiets offentliga möte om vad en återremiss skulle kunna medföra.

Han klargjorde då att en eventuell återremiss mycket väl bara kunde leda till ett likartat beslut i stället skulle tas i ett kommande fullmäktigesammanträde. Det skulle alltså bara försena beslutet en månad och sannolikt bara försvåra ett genomförande av det för skolans anställda genom den förlorade månaden.

Förslag på återremiss hade därför knappast något att göra med tron på att man därigenom skulle kunna stoppa nedläggningen av skolorna. I stället måste det ses som ett spel för dem som uppfattar Centerpartiet som det enda trovärdiga partiet i sammanhanget.

Kritiken, min och andras, mot KD och FP för deras agerande är mot den bakgrunden orättfärdig. Jag tar inte helt tillbaks min del av den, eftersom agerandet onekligen för många föreföll både svårbegripligt och onekligen påminde om barns agerande när de inte får som de vill.

7 kommentarer

  1. Hans-Inge Smetana

    Nu börjar du förstå mitt ställningstagande. Märk väl att ingen på fullmäktige lade förslag på avslag på kommunstyrelsens förslag. Alltså att man konkret INTE vill lägga ner byskolorna. Ett sånt yrkande trodde jag skulle komma utifrån de löften som getts. Men det kom varken från C eller MP som jag upplever båda lovat vara mot nerläggning. Men att vara mot nerläggning är tydligen inte detsamma som att säga att man vill behålla byskolorna. Det är detta spel med folks känslor som gjorde att jag valde att agera som vi gjorde. Jag menar att det finns trovärdighetsluckor i det sammanhanget. Så man kan fundera vem som var mest trovärdig. Sen förstår jag att man kan ha synpunkter på vårt agerande och tar gärna den diskussionen.

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Hans-Inge Smetana (2013-02-27 11:05)
    Men hördu Hans-Inge, det kan inte vara lätt för en vanlig medborgare att hänga med, inte ens för den som litet mer än ”vanlig”. Jag har till och med förstått en klok och förståndig ”vanlig” medborgare funderar på om man kan polisanmäla politikerna för den dåliga beredningen!

  3. Ulf Eriksson

    Karl-Gustav
    Blir bedrövad när jag läser ditt misstänkliggörande emot jag och Centerpartiet. Att försöka vrida vårt agerande under hela denna process och vårt förslag om återremiss till ett ”spel för gallerierna” är förolämpande .

    Jag upprepar till dig det jag sa i fullmäktige. Detta ärende handlar inte om populism utan om en övertygelse från vår sida. Det borde stå tämligen klart för alla vid det här laget. Att du hakar upp dig på den formella delen vad gäller ett slutgiltigt motförslag och eventuella syften med det ifrågasätter jag starkt. Det borde i så fall gälla samtliga partier som säger sig vara för byskolorna i VK, bloggtexter och kommentarer.

    Att DU ramlar in i samma onyanserade påhopp mot C som Kd och Fp minskar min respekt för din förmåga att reflektera över politiska beslutsprocesser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.