Tjänsteresa till politikermöte

För en tid sedan blev det känt att en av kommunens anställda gjort en tjänsteresa med Moderaternas Sverigemöte i Göteborg som skäl till resan. För många uppfattades en sådan tjänsteresa som synnerligen märklig. Till det bidrog först och främst den omständigheten att vederbörande är en f.d. riksdagsman (M) och att hen därutöver har en mycket nära koppling till Moderaterna i Umeå.

När så länets riksman Edward Riedl (M) i ett blogginlägg bagatelliseras det hela och skriver bl.a. att ”fakta är” att hen gjort resan ”på uppdrag av sin chef i kommunens tjänst”, fick han sannolikt många att tro att allt nog var helt i sin ordning. Lika sannolikt är det ändå att tro att många fortfarande står helt frågande inför den s.k. tjänsteresan.

Riedls klargörande väckte tvärt om många nya frågor. Själv tillät jag mig t.o.m. att tvivla på att en chef verkligen skulle ge någon ett sådant uppdrag och det särkilt inte, när den anställde har en så stark koppling till Moderaterna som i det här fallet.

Jag valde därför att per e-post ställa ett par frågor till den aktuella chefen, Charlotte Lundqvist. Nu har en vecka gått utan att jag fått något svar. Kanske är det inte hon den chef, som Riedl refererar till. Om jag publicerar mitt e-brev här, kanske det därigenom kan nå rätt chef. Men först måste jag kanske påminna om vad förvaltningslagen säger om myndigheters skyldighete att besvara inkommande post:

Myndigheternas serviceskyldighet

4 § Varje myndighet skall lämna upplysningar, vägledning, råd och annan sådan hjälp till enskilda i frågor som rör myndighetens verksamhetsområde. Hjälpen skall lämnas i den utsträckning som är lämplig med hänsyn till frågans art, den enskildes behov av hjälp och myndighetens verksamhet.
Frågor från enskilda skall besvaras så snart som möjligt.
Om någon enskild av misstag vänder sig till fel myndighet, bör myndigheten hjälpa honom till rätta.

Och här är mitt obesvarade brev:

Hej!
Riksdagsmannen Edward Riedl har i ett blogginlägg informerat om att du i egenskap av Åsa Ågren Wikströms chef har gett henne i uppdrag att i tjänsten delta i Moderaternas Sverigemöte i Göteborg. Såvitt jag kunnat läsa mig till på er webb, är du den chef han syftar på.
 
Mot bakgrund av det beskedet, önskar jag svar på följande frågor:
 
1. Deltar alltid kommunen omvärldsstrateger i tjänsten på riksdagspartiernas valupptaktsmöten och liknande sammankomster?
 
2. Om så är fallet, när och på vilka rikspolitiska sammankomster har anställda tidigare på uppdrag av dig eller annan chef sänts ut som observatörer?

 

8 kommentarer

  1. Anna

    Precis de funderingar jag också har!
    Hoppas att du får ett svar åtminstone inte alltför långt efter påsk, och att du delar med dig av svaret till oss alla som sitter och klurar på samma saker.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Naturligtvis kommer jag att här i min blogg berätta om allt som har med detta att göra. Jag hoppas att alla förstår att det hela tiden för mig är en fråga om hur ärendet hanteras av myndigheten utan att någon enskild person skall behöva känna sig förföljda eller extra bevakade. Men allt har förstås fortfarande att göra med om man väljer fortsatt tystnad eller om någon i ansvarig ställning vågar ta bladet ur munnen och förklara det som verkar så totalt obegripligt och fel utifrån vad jag f.n. vet.

  2. lf

    Detta är absurt,kan en kommun bli helt sluten mot medborgarna.Tydligen!
    Detta ger ju oss vanliga medborgare en stor tankeställare.Hur kan man bara bli helt tyst.
    Finns det ingenting som man bör för förklara.
    Vi går nu in i en valrörelse där politiker pratar om öppenhet mot medborgarna.
    Är det någon som förstår vad det betyder.
    ,

  3. Nisse

    Hej Karl-Gustav! Föredömligt att du behandlar frågor ur skattebetalarnas intresse i din blogg. Det måste finnas andra förtroendevalda som instämmer i dina frågor! Så här gör man bara inte, vare sig man sympatiserar med v eller m!

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Tack! För mig är inte det värsta att skattepengar använts på en tjänsteresa som måste ifrågasättas. Värre är det att ingen ansvarig politiker eller tjänsteman tycks ha något alls att säga i ärendet.

  4. Berit

    Jag undrar vad Åsas chef (som vägrar att svara på dina frågor) tänker när Åsa är så korkad att hon lägger ut bilder på sig själv på facebook där hon deltar i Moderaternas valupptaktsmöte och kallar detta för tjänsteresa? Ska Umeå kommuns skattebetalare verkligen ge pengar till moderaternas partikassa utöver alla andra partibidrag? ”Chefen” kanske ska ta sig en funderare på om hon verkligen ska låta provanställningen övergå till tillsvidareanställning 1 juni. Om inte kanske politikerna ska se över delegationsordningen för kommunens tjänstemän. Varför är det ingen politiker som träder fram och har åsikter om detta?? Är alla lika insyltade?
    Holmlund som annars har synpunkter på allt har sagt att han inte har med detta att göra eftersom tjänstemännen som fattar besluten har delegation att göra detta. Under normala förhållanden så drar man in delegationen och ger befattningshavarna lättare arbetsuppgifter när de inte klarar av det förtroende de fått.

  5. Marcel

    Jag brukar skicka till ”registratorn” om jag inte får svar av myndigheter. Det brukar vara effektivt för det blir en påminnelse till den som inte svarat vilka skyldigheter myndigheter har, precis som du visar.
    Det kan ju tänkas att ansvariga gömmer sig bakom ursäkten att de inte läser din blogg och därför blir inlägget inte ett steg närmare ett svar på dina frågor.
    Sökte på Umeå kommuns hemsida efter mailadress till registratorn, men hittade inte, vilket är märkligt. Däremot står det att [email protected]. är kommunens officiella mailadress vilket jag då uppfattar att det går till registratrorn. Skicka dina frågor dit så måste det komma ett svar.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Det där är jag väl medveten om. Jag har faktiskt skickat mitt brev två(2) gånger till den aktuella chefen och en gång till registratorn. Den ansvariga i det här fallet kan knappast bara skylla på att hon inte läser mina blogginlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.