”Kan du tänka dig att rösta på Moderaterna?”

De av målarärg förstörda shortsen är inte min enda behållning av vännäspolitikernas försök till debatt i Oskarsparken i söndags. Moderaten Jan Nilssons inledningsanförande är en annan och av ett mera positivt slag.

På väg från området, lät jag min fru få höra hur mycket jag uppskattade det anförandet. Tydligen gjorde jag det med en sådan entusiasm, att hon till sist frågade mig, om jag skulle kunna tänka mig att rösta på Moderaterna också i höst. Möjligen kom frågan från henne eftersom de olika politiska kandidaterna i USA säkert för många betyder mer när man väljer parti där än alla invecklade frågor som tas upp inför valet.

För mig var det lätt att svara, att jag vid valet inte kommer rösta vare sig på Johan Söderling, Ulf Eriksson, Jan Nilsson eller på någon av de andra partiföreträdarna. Jag röstar däremot på det parti, som för den politik som jag tror är den bästa för landet och kommunen.

Naturligt vis har jag funderat över hur det kommer sig att Jan Nilssons inledninganförande för mig som socialdemokrat, kändes så perfekt. ”Tror” jag bara att jag är socialdemokrat, som en del skämtsamt brukar påstå? Eller är det i stället så, att Jan Nilsson inte är en ”riktig” moderat?

Något måste jag ha missat i hans tal, har jag också tänkt. I dag har han lagt ut det i ett blogginlägg. Efter att ha läst det några gånger, tror jag mig nu ha hittat det som för mig kändes så bra med det.

Utan tvekan är det bästa med hans tal, att han i motsats till t.ex. Ulf Eriksson (C), tydligt inser att även han och Moderaterna har en del i ansvaret för vad som säkert skulle ha kunnat vara bättre, när det gäller användandet av våra skattepengar. Han glömmer inte att Moderaterna också finns representerade i kommunfullmäktige och nämnder och styrelser. Han talar om vad ”vi” har klarat av respektive inte klarat och vad ”vi” måste arbeta för framgent.

Ett viktiga meningar i hans tal tycker jag att de här är:

Vi behöver fler företag, arbetsplatser och invånare. För att få det ska vi sätta Vännäs på kartan, samarbeta och tala väl om vad vi har.

Att tycka så, tyder på ett annat slag av ansvarstagande, än den som bara för fram det dåliga med vår kommun visar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.