Gräddfil i vården

Stefan Fölster och Monica Renstig, har tillsammans med Stefan Ohlsson och Lars Wiigh, ånyo satt vårdens effektivitet och kvalitet under lupp. I årets ”Den sjuka vården 2.0” konstateras att läkarna blivit fler, men att de nu träffar ännu färre patienter. Snittet från 2012 har fallit till 1,9 patienter per sjukhusläkare och dag.

”Verksamheten vid sjukhus bedrivs dygnet runt. Därför är vaktmästare, undersköterskor och laboratoriepersonal schemalagda att arbeta även kvällar, nätter och helger. Alla, utom just läkare.

De går i stället in på jourer som, enligt författarna, ger tillbaka någonstans mellan dubbelt till fyrdubbelt antal timmar. Den läkare som går tio helgjourer per år à 25 timmar (alltså mindre än ett extradygn i månaden) och som åtnjuter den högsta ersättningen kan vara ledig i närmare ett halvår (25 veckor). Räknat på den lägsta ersättningen blir det ändå nästan tre månader att ta ut.

Det är inte svårt att se hur läkarnas kompensationsledighet hackar sönder den ordinarie verksamheten. Självklart ska även läkarna kompenseras för att de arbetar på helger och nätter. Men inte till en ersättning som är mångdubbelt högre än för andra som inte heller älskar att jobba julafton.”

Ovanstående är citat från en artikel i DN i dag. Nog finns det skäll för att tycka att läkarna på våra sjukhus verkligen glider fram i en gräddfil, vad gäller deras anställningsförhållanden.

 

4 kommentarer

  1. Åsa

    Hej,

    Jag kan inte förstå hur du kan jämföra läkare med vaktmästare. Det måste finnas incitament att dels utbilda sig till läkare och dels vilja och kunna ta det enorma ansvar en läkare har. Läkaryrket är dessutom ett yrke som kräver ständig och djup förkovran. Du kommer inte ifrån att läkare är ett betydligt mer krävande, avancerat och tidsomfattande karriärval än vaktmästate.

    Att läkare idag hinner med färre patienter beror ju på att det krävs betydande administrering/ dokumentering av varje besök t ex.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      JAG har inte gjort just den jämförelsen. Däremot författarna till boken som artikeln tar upp. Så du tycker alltså att det är OK att all vårdpersonal UTOM läkarna skall ha sådana fördelaktiga anställningsvillkor? Jag tycker nog att deras lön borde räcka som incitament för dem att just utbilda sig till läkare.

  2. Erik

    Läkarna tar ju ut ledighet i stället för lön eftersom en extra hundralapp leder till minst 65 kronor i skatt. Då är det bättre att vara ledig och snickra på sitt hus. Serva cyklar. Kolla över bilen. Städa. Laga mat.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Så är det och det är minsann inte bra för vår sjukvård. Läkarna behövs på jobbet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.