Samer svenskar?

Topphus.jpg Arvid och kungen 1

Bjön Söder, SD, och sannoliktmånga fler i hans parti hävdar nu att samerna inte är svenskar och kommer heller att kunna bli det. Jag förstår inte hans förklaring till sin ståndpunkt. Det väcker dock minnen från mitt tidigare liv nära samernas och deras liv och kultur.

Samediakonen Arvid Kaddik från Arjeplog var i nära 40 år min svärfar. På bilden överlämnar han stolt Arjeplogs sameförenings gåva, ett vackert gehäng eller gouddat, till kung Gustav VI Adolf som 1952 besökte även Arjeplog på sin eriksgata. Gehänget hade tillverkats av Anton Enarsson, också han från Arjeplog.

Under mina många år med Arvid insåg jag hur stark hans identitet som same var. Det rådde ingen som helst tvekan om han såg svenskarna som ett folk och samerna som ett annat. Det är klart att han i ett avseende såg sig själv som svensk och det inte minst när det gällde hans vördnad för ”konungen” – han sade aldrig ”kungen” – och kungahuset i övrigt.

Jag minns särskilt de många gånger jag hörde honom benämna andra än samerna för just ”svenskar”. En gång gjorde han det i ett sammahang, som jag senare tydligt kunde se att han ångrade. För göra bilden av hans syn på samer kontra svenskar ännu tydligare, vill jag berätta följande:

Han hade vid ett tillfälle besök av en annan same i sitt hem. De satt och pratade om ditt och datt, ja faktiskt småskvallrade litet om gemensamma samebekanta. Jag fanns i samma rum och kunde inte undgå att höra vad de pratade om. Så kom de att nämna en sameflicka som nyss gift sig. Då säger Arvid ungefär så här:

”Tänk att en så präktig flicka inte kunde hitta en samepojke att gifta sig med utan gjorde i stället med en svensk.”

Jag kunde inte låta bli att senare på dagen ta upp det hade sagt med honom. När jag då smått oförskämt påminde om att hans ”präktiga” dotter Karin, 50 % same, ju hade gift sig med mig, 100 % svensk, räckte den blick han då gav som ursäkt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.