”Lönnfet”

Få torde ha undgått den uppmärksamhet som en känd umeåprofil fått för sitt orädda sätt att exponera sig sjungande och spelande sin alldeles egna punklåt.

Jag gillar den grabben eller ”gubben” som en kommentator till hans låt i Youtube kallar honom. Att jag gillar honom beror just på detta att han vågar sig på att göra det han själv tycker om utan att rädas för vad andra kan tycka om det.

Åter till kommentaren i Youtube… Där sägs han vara ”en lönnfet gubbe”. Som så ofta behövde jag för min amerikanska fru översätta ett ovanligt ord. Hon visste förstås inte vad ”lönnfet” står för. Däremot vet hon vad en gubbe är och nu vet hon t.o.m. att hon faktiskt själv är gift med en lönnfet gubbe.

Min förklaring till henne kopplade jag till uttrycket ”i lönndom”, d.v.s. i hemlighet. Att i hemlighet vara fet röjs alltså först sedan man tagit av sig skjortan.

I morse insåg jag att ”i lönndom” och ”lönnfet” tydligen är begrepp som bara vi äldre förstår. Jag frågade t.ex. i morse två tonåringar om de kände till begreppen. Det gjorde de inte.

Huruvida en punksjungande partiledare kommer att locka väljarna återstår förstås att se.

 

4 kommentarer

  1. Lennart Forsberg

    Jag tror att ”lönn” i lönndom och lönnfet kan ha med ”lögn” att göra, som i sin tur kan ha beröringspunkter med det fornsvenska ordet ”lön” som lär ha haft betydelsen förnekande, döljande.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Intressant men ändå tror jag inte att min gissning är så tokig. I Einar Odhners Etymologisk ordlista sägs att ”lönndom” kommer från fornsvenskans ”lönd” – döljande. Att det skulle ha med ”lögn” att göra stämmer väl inte så bra. Jag ”ljuger” väl inte bara för att jag döljer mitt bukfläsk bakom kläderna? Däremot döljer jag en hemlighet där och får folk att tro att jag är så slank som man kan tro vid första påsendet.

  2. Kristina Norman

    Intressanta tolkningar på ordet ”lönnfet”
    Min tolkning har alltid varit ungefär:
    (Ngn) som ännu inte kan definieras som fet per definition, men som ligger på gränsen dvs överviktiga,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.