”Sagan om ringen”

Ringen

 

De som i mig ser en person med stort rättspatos, får kanske en annan uppfattning efter att ha läst denna ”bekännelse”.

I fjol gjorde vi ett besök i Chicago med övernattning, något som hädanefter kommer att bli en återkommande händelse. Chicago ligger nämligen relativt nära vårt hus i Michigan och två dagar räcker definitivt inte till för att uppleva denna stora stad.

Vi promenerar mycket, när vi besöker stora städer, eftersom det ju ger så mycket mer än om man förflyttar sig per buss, tunnelbana eller taxi. Jag tänker nu förstås inte bara på de upplevelser man får från ben och fötter…

Min vana trogen ser jag mig noga för var jag sätter mina fötter. Fågelbajs eller hundbajs vill jag ju helst inte trampa på. Denna min vana gör också att jag ofta hittar saker, mest mynt.

Men under just den här promenaden hittade jag inte bara ett fem-dollars mexikanskt mynt utan också en ring som reflekterade solstrålarna, där den låg mitt på trottoaren. Vad gjorde jag då med den? Jo, faktiskt något som jag inte skulle ha gjort om jag hade hittat den i Sverige. Där skulle jag gått direkt till polisen med den. Det gjorde jag nu inte i denna stad och det inte bara för att vi inte visste var närmaste polisstation låg.

I stället tog vi den tillbaks till Riverside (MI) och där gick vi till en guldsmed för att få den bedömd. Han kunde efter en mycket kort besiktning konstatera att ringen hade 24 små diamanter och att den var av 14K guld! Nu blev det genast mera intressant. Efter att ha rådfrågat två rättskaffens amerikanska vänner och av dem fått ett samstämmigt besked: ”Lämnar ni in den till polisen, så behåller de den för egen vinnings skull”, bestämde vi oss för att ta med den hem till Sverige.

En värdering hos pantbanken i Umeå visade att den var av 18K guld och stenarna på den var diamanter, visserligen av en sämre kvalitet. Värdet bedömde man där till 7- 800 kronor.

Nu tillhör ringen min fru och jag får lida resten av mitt liv för mitt dåliga samvete. Jag skulle kanske ändå ha lämnat i den till polisen i Chicago. Vad tycker i? Vad skulle ni ha gjort, om ni hade hittat den?

4 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.