Länstrafiken oskyldig

Av , , Bli först att kommentera 4

Färjevägen NY

För drygt två veckor sedan ondgjorde jag mig över Länstrafiken (http://blogg.vk.se/kgs/2015/04/13/skarpning-lanstrafiken/) i ett blogginlägg. Det var till en del orättvist av mig.

Jag ringde också till Länstrafiken och påpekade två, enligt min mening viktiga saker, nämligen att skylten över ”vår” busskur hänger farligt i två icke inskruvade skruvar samt att skylten angav fel linjenummer. Den som tog emot anmälan visste då inte att det var kommunen som jag skulle ha vänt mig till. Han vidarebefordrade därför min anmälan dit.

Det är alltså kommunen som bör få en påminnelse om detta och det skall den också få genom min försorg.

Handikappades rätt i USA

Av , , Bli först att kommentera 5

I Iowa sätts verkligen handikappades rätt i främsta rummet. De får inte behandlas annorlunda än sina medmänniskor som saknar handikapp. Så därför har blinda personer i den staten t.o.m. rätt att fullt lagligt äga vapen, d.v.s. kunna få vapenlicens.

Handikappades rätt därvidlag skyddas av en ”federal lag”, d.v.s. en lag som gäller i hela USA, något som andra stater dessbättre än så länge bryter mot.

And Jane Hudson, executive director of Disability Rights Iowa, who says blocking visually impaired people from the right to obtain weapon permits would violate the Americans with Disabilities Act. That federal law generally prohibits different treatment based on disabilities

LÄS HÄR om blinda och synskadades rätt att ha vapenlicens

Bättre än slangbella

Av , , Bli först att kommentera 8

Under några år i min ungdom var slangbellan mitt enda vapen. Jag klarade mig bra med den. Den fungerade bra för prickskjutning. Någon enstaka gång missade jag mitt egentliga mål och träffade i stället glödlampan i en lyktstolpe, något som förhoppningsvis är preskriberat i dag.

I USA fortsätter strävandena att uppfylla varje amerikans konstitutionella rätt att bära vapen. I staten Alabama har lagstiftarna kommit på att även barn är amerikaner och i och med det bör även de kunna utnyttja rätten att bära vapen, visserligen bara vapen som pistoler och revolvrar men ändå… I lagförslaget finns också andra begränsningar som kravet på lov från föräldrarna och kravet på att ha en vuxen med sig när man går omkring med sitt vapen.

Om det beväpnade barnet befinner inom ett område som ägs av föräldrarna, får det bära – och använda – sitt vapen helt själva. Vi lekte ”Indianer och vita” och de kan alltså leka ”Polis och gangsters” och det med mera effektiva vapen än vad vi hade.

Jag väljer att återge en del av en artikel om detta på originalspråket:

Alabama already has one of the loosest gun restrictions in the country, but lawmakers felt there was one area that Alabamans were still be oppressed: Kids couldn’t legally carry around handguns.

To rectify this gap in the unstated “guns for everyone” mentality of Alabama’s Republican-led legislature, lawmakers have proposed an amendment to the state’s gun laws that would allow minors to acquire their very own pistols. At the moment, the law is on a bit more even keel, stipulating that “no person shall deliver a pistol to any person under the age of 18.” Lawmakers want that changed to allow minors to have pistols, but only if they get the permission of a “parent, guardian, or spouse who is 18 or older (?)”

But before you think Alabama is trying to legalize kids running around the neighborhood with guns after school, the bill adds that the minor can only have the pistol if accompanied by an adult… or if the kid is doing gun-related activities like hunting, trapping, target shooting, or while competing in a firearm competition, in which case he can use it all he wants all by himself. Even more brazenly, the amendment also would allow for children to carry a handgun on them as long as they remain on their parent or guardian’s property. So good rule of thumb: avoid children in Alabama, but especially if they are in or near their homes.

 

 

 

Byskolan i Brån

Av , , Bli först att kommentera 6

Vägskylten

Alla torde minnas den i många delar så uppslitande kampen för att få behålla skolan i Brån. Kampen var förgäves, åtminstone vad gällde kravet att få ha skolan kvar. 

Nu är alltså skolan stängd och än har inga katastrofala följder av det redovisats. Skolbevararnas varningar i det avseendet har alltså än så länge inte besannats.

På vår promenad häromdagen uppmärksammade min fru en varningsskylt vid vägen förbi den f.d. skolan. Där sitter fortfarande skylten ”Varning för barn”. Om den sitter där bara för att hålla minnet av den av så många saknade skolan eller om den gör det bara beroende på slarv i från ”Vägverkets” sida, överlåter jag till andra att avgöra.

(Bilden är ett resultat av en extra stunds djupdykning i Photoshop, som ledde till att jag klurade ut hur jag kunde välja vilken bild som helst av alla dem som tillsammans skapar en videosekvens. Underbara Photoshop!)

Dyrt saltvatten

Av , , Bli först att kommentera 2

Water

En Facebookvän från Vännäs, som bor och arbetar i USA, har lagt ut en talande bild om den sjuka hälso- och sjukvården i USA. Jag tycker att den bilden är värd att spridas ytterligare.

Det rör sig alltså patientkostnaden för en påse sterilt natriumklorid, avsett att administreras intravenöst. Skillnaden mellan att producera påsen med innehåll och det pris som sjukhusen tar när de säljer den vidare är som synes fullkomligt oacceptabel.

En av kommentatorerna försvarar USA – som är så vanligt när befogad kritik presenterad – genom att påminna om problem som också finns i Europa. I Sverige påstås det t.ex. att det är svårt att få hjälp med småsaker och läkarna här i Sverige sägs vara ålagda så mycket mer än att  just vara läkare. Det sistnämnda torde stämma ganska bra.

Vännäsbon kommenterar bilden i Facebook så här:

Tord Hagervall: US health care system is totally broke and something needs to be done. Look at Europe, or Canada, but NO, can’t do that, US knows best. In this case I can tell you, you don’t!

 

Om jag kunde begripa….

Av , , 4 kommentarer 9

Shootings

Visserligen finns det betydligt fler att skjuta i USA, men betyder det att den höga siffran kan accepteras?

Jag fortsätter att förundras över hur olika mina blogginlägg uppmärksammas. Viktiga saker, saker som jag tycker är viktiga att intressera sig för, har sämre läsvärde än de mera bagatellartade som jag tar upp. Det är något som jag alltfort har svårt att begripa.

Åtskilliga gånger har jag tagit upp frågor som rör dödsstraff och vapeninnehav i USA. Dessa inlägg har inte lästs av så många – om jag nu kan lita på statistiken förstås.

Däremot ser jag i dag, hur många det är som läst om vår busskur med den felaktiga och dåligt fastsatta skylten på den. Visserligen inser jag att ”problemet” kring den är lättare att sätta sig in i än vapenförekomsten, polisskjutningarna och dödsstraffet i USA, men ändå…?

 

Skärpning Länstrafiken!

Av , , 2 kommentarer 9

Färjevägen 2

I dag uppmärksammade jag Länstrafiken på ett för dem generande förhållande, d.v.s. det som bilden visar. Åtminstone borde det vara det.

Min fru åker buss dagligen och är mycket nöjd med detta. I går frågade jag henne vilket nummer busslinjen har som gäller för henne och hennes resor till arbetet i Umeå. Det svar jag fick var minst sagt överraskande. Hennes linje, d.v.s. linjen som passerar Brån, är INTE nr 15. Den linjen går på andra sidan älven, på Brattby-sidan alltså!

När jag ändå skulle ringa Länstrafiken för att påpeka att skylten som hänger i två i två icke åtdragna skruvar faktiskt utgör en fara för dem som går eller står under den, tog jag även upp detta med den felaktiga informationen på skylten.

Nu ser jag fram emot en snabb åtgärd från Länstrafikens sida. HUR snabb den blir, återstår förstås att se. Jag kommer att ha frågan under bevakning.

Det som göms i snö…

Av , , 6 kommentarer 5

Fi

…kommer som bekant upp i tö. Bilden visar ett koncentrat av slängda cigarettfimpar. Var kan jag ha sett detta?

Är det möjligen utanför en inrättning, där rökning inte tillåts inomhus? Eller är kanske bilden tagen utanför ett hyreshus, där hyresgästerna själva valt att inte röka inomhus? Är det kanske gästerna, de boende eller rent av personalen som smitit undan en stund för att inhalera litet ”frisk” luft för att sedan bara slänga fimpen genom vilken den friska luften filtrerats, för att bli ännu ”friskare”?

Nog ser det litet slarvigt ut och ansvaret för det hela ligger givetvis på den person som inte försett den populära rökplatsen med erforderliga askkoppar.

Är det möjligen någon som kan gissa var bilden är tagen?