Svenska banker utan kontanter

Det är inte bara Grekland som har problem med kontanter på sina banker. Sverige har i ett avseende ett ännu större problem än Grekland. I Grekland kan man ta ut begränsade belopp och i Sverige inte något alls, om man vill göra det inne på banken. Så är det åtminstone på några av våra banker.

I oktober kommer vi att få nya sedlar. Att ta fram dem och sedan trycka dem kostar massor av pengar. Men fina blir de i alla fall. Sedlarna alltså.

Men märkligaste i sammanhanget och säkert världsunikt är, att jag inte kan gå till min bank och växla till mig några av de nya sedlarna. Jag tänker mig då på en situation, när jag inte längre har ett bankkort eller de gånger bankomaten inte fungerar. Det gör den som bekant inte alltid. Jag inbillar mig, att varhelst man befinner sig ute i världen och går till en bank, där man har ett konto, så kan man gå in på den banken och ta ut sina pengar.

Inne på banken finns det inga kontanter att hämta för mig och andra! Nog är det väl märkligt?

Sedan kan man ju undra, varför man i dag väljer att kosta på en massa pengar för att förnya vårt lands sedlar, när kontantanvändningen i landet minskar i en sådan rasande fart. En fördel med det är förresten, att det blivit så mycket lättare att behålla sina sedlar i plånboken numera. Man luras lätt att tro att man varit sparsam och glömmer de många belopp som dränerar ens konton via ens olika bankkort.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.