USA bättre?

Ibland stöter jag på förhållanden som får mig att undra över om ändå inte USA är bättre än Sverige i vissa sociala sammanhang.

Min frus son har startat en insamling till sin blivande svåger, som ligger på sjukhus efter en svår MC-olycka. Det som gäller i USA i sjukförsäkrings-sammanhang medför stora kostnader för den skadade och hans familj. Min fru framhåller att detta att hjälpa varandra i liknande sammanhang är ett uttryck för något fint hos amerikanerna, någonting som är djupt kulturellt förankrat.

När vi diskuterar saken närmare, inser vi att det inte är helt enkelt att dra några säkra slutsatser av förhållandet. Är det så att beredvilligheten att hjälpa varandra enbart beror på en ”inbyggd” sympatiskt inställning till sina medmänniskor? Eller är det i stället en direkt följd av den dåliga hälso- och sjukvårdsförsäkringen i USA?

För mig känns det inte bra att välja det andra av de båda alternativen, efter som det samtidigt skulle kunna vara ett accepterande av att ett dåligt samhällsstöd med automatik skulle frammana fina egenskaper hos enskilda individer. Den uppfattningen finns redan i politiska partier, som jag inte sympatiserar med.

När jag tänker på detta erinrar jag mig något som pappa gjorde för ca 60 år sedan. En familjeförsörjare i byn med många barn hade hamnat i ett svårt ekonomiskt läge grund av arbetslöshet, eller om det nu var sjukskrivning. Min pappa startade en insamling till familjen genom att på cykel ta sig runt till närliggande byar med en lista och helt enkelt tiggde ihop pengar till den utsatta familjen.

Om det var ett uttryck för ett dåligt utbyggt socialt skyddsnät i Sverige på den tiden, eller om det bara var ett uttryck för min käre fars empati och vilja att hjälpa medmänniskor i nöd, kommer jag aldrig att få veta.

Nu har jag i alla fall donerat några dollar till den illa skadade motorcyklisten i Michigan, USA.

 

En kommentar

  1. Kim

    Jag tror det är en kombination av ett sämre system och att man konkret får hjälpa någon. Skulle det inte saknas pengar så skulle man inte heller behöva samla ihop några. I Sverige behövs oftast inga extra pengar utan vi visar vårt stöd på andra sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.