Bönhörelse

Av naturliga skäl har vi ett antal facebookvänner i USA. Genom dem har jag fått anledning att fundera litet över att tron på bönhörelse ser ut att skilja sig mellan våra båda länder.

Förmodat troende personer i USA går ofta ut i Facebook och vädjar till sina vänner att be för sina sjuka anhöriga, kära husdjur m.m. som de menar behöver hjälp från den allsmäktige för att bli friska och helst även överleva. En del av dem blir faktiskt friska och överlever, men om det beror på bönesvar eller professionella insatser från sjukvården, vet man förstås inte.

Hittills har jag inte sett något liknande från våra svenska facebookvänner. Vad beror nu det på, finns det anledning att undra över. Är inte vi svenskar lika religiösa som amerikanerna eller är det så att vi väljer att be för oss själva utan att uppmana andra via Facebook att göra det? Gud ser allt vet man och då borde han ju även se och höra den som ber hemma i sin kammare. Och då behövs ju Facebook.

Hoppsan, nu brister jag i logiken… Amerikanerna uppmanar andra via Facebook att be. De BER ju inte själva där. Den till vilken bönerna riktar sig är alltså inte beroende av Facebook.

Syftet med detta inlägg är inte att såra eller dumgöra dem hos oss som tror på Gud. Det är bara en ärligt menad undran, varför inte också svenska troende använder Facebook för att uppmana sina vänner att be för sina närstående i nöd.

Dessvärre räknar jag som vanligt inte med svar på frågor jag ställer i detta medium, men kanske ändå den här gången…

3 kommentarer

  1. Caanita

    Kanske är det så att troende människor tycker att Facebook är för ”världsligt” för att användas till att be om hjälp i svåra situationer.. Jag tror att de i stället pratar med sina nära vänner och på så sätt ber om förbön.

  2. Anna

    Nej, jag har inte heller upplevt det att svenskar uppmanar andra svenskar att be för någon sak, vad det än kan vara. Här brukar vi snarare be om att ”skänka en tanke” till något, och istället för att be för någon som har det svårt så tänker vi på dem. Sedan hur tankarna i sig ser ut vet vi inte, kanske är det så att några tänker i bönform. Däremot så tror jag definitivt att svenskarna är mindre religiösa, jag såg debatt mellan republikanernas presidentkandidater och då fick de frågan som väl var ungefär om Gud hade talat med dem om något kring den roll de har som politiker eller kandidater. Den typen av fråga har jag svårt att se förekomma i en svensk politikerdebatt, jag tror inte ens att Kristdemokraterna som kanske skulle kunna tänka ligga närmast ställer sådana frågor till potentiella partiledarkandidater på deras kongresser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.