Vännäscenterns motioner

Oppositionsrådet Ulf Eriksson (C) berättade i ett blogginlägg igår vad som hände med partiets motioner i kommunstyrelsen i måndags. Man kan nog säga att det gick litet halvbra/halvdåligt med dem.

Den fjärde motionen, den som gäller en överbyggnad vid Vännäsbadet så att det blir en åretruntbassäng, gick det däremot heldåligt med. Den avslogs nämligen direkt trots att frågan inte närmare hade utretts. Enligt Ulf Erikssons inlägg räckte det med kommunalrådet Johan Söderlings ord att han inte ”tror inte på detta som en bra lösning”.

Centerpartiet var ensam att reservera sig. Tydligen var det fler partier i oppositionen som inte heller ser detta som en ”bra lösning”.

Men för alla som någorlunda känner till hur motioner till fullmäktige skall behandlas, känns det förstås litet märkligt att det räcker för avslag med att ett kommunalråd inte tror på förslaget i en motion. Om det nu inte är en bra lösning, varför kunde man då inte få komma till den slutsatsen det i snabb utredning ? Om det finns några snabba sådana förstås…

Kommunalrådet ser man tyvärr inte så mycket av i VK-bloggen, men ändå hoppas jag på en närmare förklaring av honom i anledning av oppositionsrådets uppgifter från kommunstyrelsesammanträdet.

 

4 kommentarer

  1. Krister Andersson

    Miljöpartiet har lyft frågan om motioners behandling eftersom alla motioner och medborgarförslag tidigare gått direkt till utredning oavsett förslagens rimlighet. Politiker har ansvar att våra gemensamma resurser används effektivt, inklusive våra tjänstemän, och därför bör det göras en rimlighetsbedömning innan en utredningsapparat dras igång. Frågan om överbyggnad har diskuterats på KSAU tillsammans med förvaltningschef och fastighetschef och då föreslogs att motionen skulle avslås. Ett självklart beslut.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Jag tillhör också dem som tycker att tanken är orimlig och är dessutom en som tvivlar till vårt behov av åretruntbad. Men jag ville ändå få veta varför motionen inte blev föremål för utredning. Och nu vet jag det… Flera kloka politiker och tjänstemän hade redan bedömt Centerpartiets tankar som orimliga – en slags utredning även det, skulle man kunna säga.

  2. Ulf Eriksson

    Den utredningsapparat som Krister Andersson pratar om hade inte behövt bli så resurskrävande. Det finns nämligen en äldre utredning som NCC gjorde för kommunens räkning. De hade varit klädsamt om man plockat upp den från arkivet och låtit tjänstemännen åtminstone uppdatera den med en indexuppräkning av kostnaderna samt kompletterat med underhållsinsatser utifrån det som hänt med anläggningen sedan den utredningen gjordes. Jag tror att tjänstemännen har bra koll idag på vad som behöver göras och kostnaderna för det ifall politiken hade efterfrågat det.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Att göra som du nu beskriver kan ju ses som en typ av snabbutredning som jag efterfrågade. Den skulle väl knappast kunna kräva så mycket personalresurser för att utföra. Och nog hade det väl sett betydligt bättre ut att göra något litet mer än att bara avslå. Det känns som en farlig väg att ge sig in på att bara avslå motioner och tillräckligt många tycker att de tar upp ”orimliga” saker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.