Avloppet igen

Jag kan inte släppa detta med avloppsfrågan. Låta bli att läsa det jag skriver kan dock alla som föredrar att göra det.

Som jag förstått det hela, handlar det om miljön, enskildas problem med avloppen och om kommunens syn på Bråns potential som en ”attraktiv tillflyttsort”. Några Brånsbor har tydligen haft problem beroende på att byn är så flack. Några har tydligen avlopp som kan ifrågasättas ur miljösynpunkt.

Mest intressant är kanske ändå kommunalrådets uttalande om Brån som ”en attraktiv tillflyttsort” (nytt ord för mig). Kommunen tvingar Brånsbor, några av dem att ägare av framtida byggbar mark, att ansluta sig det kommunala ledningsnätet och det till en betydande kostnad. Jag misstänker att detta inte kommer att underlätta för kommunen att senare komma över deras i kommunens ögon så attraktiva mark.

Kommunens tankar om undantag från strandskyddet längs älven som framkommer av förslag till översiktsplan, torde inte heller underlätta för kommunen att komma åt marken för att göra Brån attraktiv att flytta till. Att Brån redan är en attraktiv by att flytta till, tycks f.ö. vara något som kommunen missat helt.

Om jag så går till mig själv, handlar tankarna huvudsakligen om hur kommunen kan tvinga mig att göra något som jag själv saknar intresse av att göra. Ända sedan 1975 har det avlopp som kommunen beviljat fungerat för oss i detta hus. Utan att riktigt förklara varför, tänker man nu ”fimpa” det. Dessvärre är jag säker på att kommunen har rätten att koppla in mig i det nya systemet, men att för mig förstå varför, är en helt annan fråga. Kommunen har, så vitt jag förstått, inte fått något åläggande att så här genomgripande förändra Brånsbornas framtida avloppssystem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>