Min ”USA-pension”

I går fick Peggy brev från den amerikanska ambassaden i Oslo. Där handläggs bl.a. amerikansk pension till amerikanska medborgare som bor i Sverige.

Brevet gav ett så överraskande och totalt oväntat besked angående hennes amerikanska allmänpension (social security) att vi har svårt att förstå det fullt ut, även om det är så kristallklart formulerat.

Såvitt vi kan förstå, finns det ingen motsvarighet i vårt svenska pensionssystem. USA ser därför ut att vara ”bättre” än Sverige, när det gäller reglerna för normalpension. Och det är förstås mycket överraskande och lika oväntat för oss.

Nå, vad var det nu för överraskning som den amerikanska ambassaden i Oslo hade att meddela? Jag kopierar direkt från brevet:

”On another note, your husband, Mr. Karl-Gustav Sjostrom is eligible for spouse benefits. It will be approx. 50% of your amount less 25.5% tax and will not affect your payments in any way.

Since he does not have a US social security number of his own, he will have to apply for one in person at the Embassy in Stockholm.”

Alltså: Din make har rätt till ”makeförmåner” med ett belopp på ungefär 50 % av ditt pensionsbelopp minus 25,5 % skatt. Detta kommer inte att påverka din pension på något sätt. Men eftersom han inte har ett eget amerikanskt ”social security number” (personnummer), måste han ansöka om ett sådant genom personligt besök på ambassaden i Stockholm.

Texten i brevet går knappast att missförstå även om vi har en del frågor att ställa till ambassaden, innan jag kan tillföra beloppet i min ”budget” för 2018 och efterföljande år.

Om allt detta nu verkligen stämmer, är det bara att konstatera att USA tycker att vi på något sätt bör kompenseras för den minskade familjeinkomsten som följer av Peggys pensionering. Men varför då inte i stället för att ge mig ett icke obetydligt belopp öka på Peggys allmänpension med samma belopp?

Utöver den penningaförmån, som jag tydligen kan se fram emot, ser jag en annan minst sagt överraskande sak. Hur i all sin dar kan jag som svensk medborgare kunna få ett amerikanskt personnummer?

 

3 kommentarer

  1. Ingegerd

    Stort grattis till er båda. Att få något oväntat är betydligt trevligare än motsatsen.
    Jag förstår att du är förvånad. Våra svenska politiker har matat oss med ett mantra om att bl a våra pensioner är bäst i världen, världsklass etc. En lögn blir lätt en sanning om den sägs tillräckligt många gånger. Sverige är dessutom det enda landet i världen som dessutom straffbeskattar pensionerna. Det är en skam. Kostnader för vård och omsorg är också väldigt dyra jämfört med många andra länder.
    Det finns andra områden där Sverige är världsbäst. Utbildning till exempel som är gratis. Här får barnen till och med betalt för att gå i skolan. Det finns även andra områden med mycket generösa villkor. Att USA har förmånliga pensionsvillkor som även omfattar make/maka var en trevlig nyhet att få kännedom om.

  2. Ulf

    Hej,

    Antar att din fru är amerikansk medborgare – Jag fick nyligen min ”amerikanska pension ” på ett liknande sätt då min ”spouse benefit” visade sig vara högre än vad jag tjänat in under mina 5 år i USA.

    Vi ser det som en familjepension – tanken är nog egentligen dn omvända att kvinnor som kanske gått hemma och tagit hand om barn ska få minst halva mannens pension. Tror också det har den märkliga effekt att om våra fruar avlider före oss får vi deras fulla pension som efterlevande … så konstigt dt kan bli.

    Ulf

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.