”Funktionshinderomsorg”

I dag kan man i VK läsa en replik från C, KD och L på Johan Söderlings inlägg den 31 mars. Den lät vänta på sig kan man tycka, men nu är den alltså publicerad.

Jag skall begränsa mig till att lämna synpunkter på ett enda ord i repliken, nämligen ”funktionshinderomsorg”. Det är första gången som jag stöter på det ordet. Har det verkligen blivit ett officiellt myntat begrepp i kommunen?

Jag läser ordet som en känd potentat kanske gör och då kan jag inte låta bli att ställa mig frågan, vad det är för omsorg som de de politiska partierna värnar om, men som de hittills tydligen menar att inte också S och de övriga partierna gör.

Funktionshinder är saker som avsaknaden av hissar, höga trösklar, svårlästa skyltar m.fl. brister som gör att inte alla kan ta del av som erbjuds i samhället. Vad innebär det att ha omsorg om dessa hinder?

Funktionshindrade är de personer som har svårighet att fungera som andra i sitt dagliga liv i samhället som en följd av funktionshinder som inte är undanröjda. C, KD och L antyder i och med ordet ”funktionshinderomsorg” att något måste göras åt omsorgen om hindren som sådana. Hur går det till att utöva omsorg om något så negativt som ”hinder”?

Jag och säkert fler med mig tycker säkert att det primära måste vara omsorgen av personer med funktionshinder och inte hindren i samhället. Något som förstås kräver att hindren undanröjs.

Jag inser att jag nog är litet för ”språkpetimetrisk” i mitt resonemang, men hoppas att konstruktionen ”äldre- och funktionshinderomsorg” aldrig mer används. Tills vidare uppfattar jag det bara som ett misslyckat försök att skapa ett nytt begrepp för att beskriva omsorg och de två viktiga grupperna äldre och funktionshindrade.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.