Jobbskatteavdragets fel?

Från olika håll och under en längre tid har den orättvisa beskattningen av pensionärer tagits upp. Politiska partier har lovat åtgärda orättvisan. Något parti har t.o.m. lovat göra det omgående. Visserligen är det ett parti, som än inte vet om det i fortsättningen kommer vara representerat i riksdagen, men ändå…

Personligen har jag inte grunnat särskilt mycket över den påstådda orättvisan, eftersom jag valt att endast tänka på allt gott som min skatt bidrar till i vårt samhälle. Jag har då hyfsat bra lyckats bortse från alla tveksamma saker min skatt också är med att betala.

Först i går stod det klart för mig att orättvisan i skatteuttag mellan oss pensionärer och folk som arbetar och får lön, skulle vara betydligt mindre eller t.o.m. obefintlig, om inte det från borgerligt håll införda jobbskatteavdraget hade funnits.

Eftersom så väldigt många läste mitt blogginlägg i går om just detta och inte en enda protesterade, drar jag slutsatsen att vi faktiskt har jobbskatteavdraget att tacka för den orättvisa pensionärsbeskattningen.

Om det nu är så, varför har då inte ett enda politiskt parti i stället för att lova ta bort orättvisan i beskattningen av pensionärer lovat att ta bort jobbskatteavdraget? Eller alternativt döpt om det så att motsvarande avdrag också kunde göras för pensionsinkomster?

Svaret ligger generande nära. Hellre än att minska skatten för pensionärer har man valt att se till att andra, låg- eller högavlönade, får en större nettolön.

Den så omskrivna ”Jobblinjen” fick/får politiker att helt bortse från vad den i det här sammanhanget innebär för alla dem som jobbat färdigt i sina liv och nu måste leva på sina pensioner.

 

 

2 kommentarer

 1. Peter Åberg

  Du skriver i ett senare inlägg att du har gott om tid, tydligen inte tillräckligt gott om tid nog för att hålla dig tillräckligt informerad kring de mest omdebatterade politiska spörsmålen.
  I min värd trodde jag att de allra flesta visste att jobbskatteavdraget är orsaken till att pensionärer skattar mer än löntagare.
  Våran nuvarande socialdemokratiska regering har nyligen minskat denna skillnad i beskattning och har lovat att helt ta bort skillnaden när landets ekonomi tillåter. Det handlar om ganska mycket pengar. Samtidigt lovar moderaterna att införa ett ytterligare jobbskatteavdrag om de vinner valet i höst vilket åter skulle öka skillnaden i beskattning av löntagare och pensionärer. Tyvärr lockas många av budskapet sänkt skatt och gör inte kopplingen att sänkt skatt betyder försämring av trygghetssystemen i landet.

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Det har nog förstått, men mitt inlägg handlade, åtminstone syftade till att uppmärksamma frågan att de partier som länge lovat att göra någonting åt den orättvisa skillnaden mellan pensionärers och löntagares beskattning, men inte gjort något åt orsaken, d.v.s. jobbskatteavdraget. Tyvärr gäller detta även mitt eget parti, Socialdemokraterna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>