Ett annat kommunfullmäktige

Ungefär samtidigt som Vännäs kommunfullmäktige sammanträdde, hade vårt township sitt ”fullmäktigesammanträde”. Bl.a. för att jag inte kunna följa vårt fullmäktiges sammanträde gick vi på ”Hagar Township Regular Board Meeting”.

Några av skillnaderna mellan de båda sammanträdena har jag redan berättat om. Här kommer några till.

Under sammanträdet uppstod ett meningsutbyte mellan ”the treasurer”/kassören och ”the Township Supervisor/ordföranden, som till sist mest påminde om ett gräl. Ordförande bad två gånger kassören att höra sig av till honom före mötet i stället för att inför öppen ridå och stor åhörarskara diskutera på det här sättet. Båda gångerna fick han ett bestämt nej av kassören, som tvärtemot tyckte att hennes funderingar av demokratiskäl skulle diskuteras helt öppet.

Kassörens protester inför beslutet gällde frågor om hur man rent administrativt skulle hantera det stora beloppet om 3 miljoner dollar, som man hade fått från staten Michigan.

Helt överraskande för mig fick tre olika kandidater till de kommande mellanårsvalet presentera sig inför åhörare och ledamöter och berätta vad de skulle arbeta för, om de fick tillräckligt många röster .

En uniformeras polis var inkallad för att lämna ”the Sheriff´s Report”. Hon behövde mindre än en minut för att mumlande läsa något från ett papper, ohörbart även för Peggy med normal hörsel.

Under hela mötet gavs vi alla som åhörare möjlighet att yttra oss. Jag avstod förstås från att göra det.

En likhet med vårt fullmäktige kunde jag också notera. Alla utom en i presidiet (fullmäktige i sin helthet) hade en egen mikrofon. Alla utom ordförande tycktes sakna vetskap om, varför den stod där. De pratade i stället mellan varandra med normal samtalsröst, oftast vända bort ifrån mikrofonerna.

Fortfarande kvarstår den viktiga frågan för mig, hur boardmedlemmarna kan vara folkvalda, men ändå inte betrakta sig själva som politiker. När de valdes, visste förstås alla vilket politiskt parti de stödde. Jag undrar t.ex. om grälet mellan ordförade och kassör var ett gräl mellan en demokrat och en republikan.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>