Gode mäns rättssäkerhet

Frågan om bristande rättssäkerhet i gode man/förvaltarverksamheten, aktualiseras vanligtvis när media berättar om hur rättsvidrigt personer som satts under gode mans- eller förvaltarskap ibland behandlas. Det som hänt mig, illustrerar tydligt att rättssäkerheten för oss gode män och förvaltare också bör uppmärksammas.

Jag blev, som de läser mina blogginlägg redan vet, ålagd att betala 4 000 kronor till min huvudman, eftersom jag låtit hen betala det belopp som jag enligt överförmyndarnämnden själv var skyldig att betala.

Jag är inte säker på att alla gode män eller förvaltare skulle ha ifrågasatt ett sådant beslut och som jag sedan överklagat det. Det flesta torde nog utan vidare ha betalat beloppet, eftersom tillsynsmyndigheten, överförmyndarnämndens, beslut ju var baserat på handläggande tjänsteperson med kunskaper i den aktuella frågan som nämnden knappast hade kunnat ifrågasätta.

Som jag tidigare har berättat, var nämndens beslut enligt såväl tingsrätt som hovrätt olagligt.

Den gode man eller förvaltare, som blint följt nämndens beslut, hade alltså gjort en förlust på 4 000. Att något sådant kan vara möjligt, gör att rättssäkerheten kring vårt ideella arbete som gode män eller förvaltare känns bräcklig.

För de som inte känner till, vill jag nämna att överförmyndarnämnden har en jurist bland sina anställda, något som jag hittills trott inte skulle kunna leda till juridiskt felbeslut av den art som jag nu har haft över mig i ca ett år.

2 kommentarer

 1. Lars Sandberg

  Jag tänker att rättssäkerheten är ett måste, för att människor skall känna sig trygga
  att ta på sig lagreglerade frivilliguppdrag. Det finns många människor i samhället som
  behöver ställföreträdare som inte har egen röst och kunskap för att kunna leva ett gott
  liv. Vi som är Godemän/förvaltare är också beroende av att rättssamhället fungerar.
  I detta fallet verkar det som det faktiskt gjort det. Om det i februari i VK basunerades ut att
  nu skulle hela Godmanssystemet fullständigt rasa, jag tror inte att det kommer att hända.

  Denna dom kan istället stärka det civila samhället, att det skall kännas tryggt att vara ställföreträdare
  för människor som behöver hjälp via en Godman eller Förvaltare. Det kan också underlätta att
  rekrytera ställföreträdare.
  Midsommarhälsning ! Lars Sandberg Ugff.

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Helt klart att rättssamhället fungerade den här gången. Dock ser jag svag punkt i sammanhanget, om en myndighet fattar beslut och kräver 4 000 av en enskild person, borde vederbörande kunna lita på beslutet. Alla har nämligen som bekant inte energi och förmåga att överklaga myndighetsbeslut, speciellt de som för egen del valt att lita på ”sin” myndighets kompetens.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>