Misslyckad studiebesök?

Frågan i rubriken föranleds av uppgiften i dagens VK, att en delegation från Saeychellerna besökte Umeå så sent som i september. De ville studera ”äldreomsorg med fokus på demensvården”.

Nu skall en delegation från Umeå besöka Seychellerna för att ”berätta om hur Umeå jobbar med äldreomsorgsfrågorna, med fokus på demensvården”. Vilket jättemiss av Umeå att inte berätta om detta när delegationen från Seychellerna var här i September!

”Syftet med resan är att se om Umeå kommun kan bidra till att öka kompetensen inom äldreomsorg då särskilt kopplat till demensvård på Seychellerna”, säger nämndens ordförande Carin Nilsson.

Men nog är det väl ändå en övertro på den svenska delegationens förmåga om någon verkligen tror att besöket alls kommer att bidra till att öka kompetensen inom Seychellernas äldreomsorg?

Ett annat skäl till resan är att ett redan befintligt avtal måste ”utvecklas”. Alla måste begripa att detta måste ske hemma hos motparten till avtalet, eller hur?

Resan kommer att kosta skattepengar, även om man är ditbjudna av självaste socialministern på Seychellerna. Carin Nilsson lämnar dock det lugnande beskedet att äldrenämnden inte skall betala med sina skattepengar utan det gör i stället kommunstyrelsen med sina skattepengar!

Nu är det bara att hoppas att delegationens deltagare får någon liten tid över för att njuta det fina vädret, som man nog kan förvänta sig den tiden på året på Seychellerna. Utöver tiden som kommer att ägnas åt kompetensskapande insatser och avtalsutvecklande insatser, menar jag förstås.

3 kommentarer

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Man undrar också vem/vilka det var som tecknade avtalet från kommunens sida. Jag gissar att det måste ha varit tjänstemän och politiker, som hoppades på att de en vacker dag skulle få en gratisresa till just Seychellerna.

  1. Ingegerd

    Är det verkligen en kommunal angelägenhet att bedriva biståndsarbete utomlands. 2 toppolitiker från S och KD tillsammans med två topptjänstemän ska alltså under 4 dagar ( varav bara resan tar hälften av tiden) informera om äldreomsorgen med särskild koppling till demensvården i Umeå. Ingen av dessa har någon aktuell medicinsk kompetens inom området så man undrar ju vad de kan tänkas bidra med. Schemaläggning av delade turer kanske. Umeåborna som ska betala kalaset borde ju också få veta om resan förlängs och kombineras av tjänstledighet/ semester och även antalet anhöriga som följer med på resan. Umeå som vill marknadsföra sig som miljöstad borde veta bättre än att skicka topparna runt världen med hänvisning till hittepåaktiviteter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.