L Nylander

Desperata socialdemokrater

Av , , Bli först att kommentera 2

En desperat kampanj pågår just nu på sociala medier. Egentligen är det en pseudodebatt helt utan inverkan på regeringsbildandet och den svenska politiken. Allt bottnar i Socialdemokraternas plötsliga insikt att de inte längre är det stora maktpartiet i svensk politik, makten utgår inte längre från Sveavägen 68, utan från riksdagen.

Talmannens makt

Det är riksdagens talman som utser vem som ska få försöka bilda regering, så den personen har givetvis en del makt, men samtidigt har talmannen ingen rösträtt. Dessutom har talmannen bara fyra försök på sig – därefter blir det extra val och en ny riksdag utses.

Vice talmännens makt

De tre vice talmännen har däremot inget inflytande över regeringsbildandet, de har heller ingen rösträtt i riksdagen (ersättare träder in för talmannen och de vice talmännen).

Liberalernas nej till Björn Söder

Några sossar hävdar att Liberalerna ljuger i ett Facebook-inlägg med rubriken ”Idag röstade vi nej till Björn Söder som vice talman i riksdagen” (se bild ovan). Det är dock ingen lögn, utan precis så nära en riksdagsledamot kan komma för att rösta ”nej”.

Valet av talman

I valet av talman och vice talmän röstar riksdagen på följande sätt när sluten votering begärs av en ledamot. Proceduren upprepas och är densamma för varje val av talman, vice talman, andre vice talman och tredje vice talman.

1) Ledamöterna röstar på den kandidat de har störst förtroende för. Saknar de förtroende för någon av kandidaterna röstar de blankt.

2) Rösterna räknas. Den som får över hälften av rösterna blir vald.

3) Får ingen av kandidaterna över hälften av rösterna, då genomförs ytterligare en ANDRA omröstning. Den som då får över hälften av rösterna blir vald.

4) Har fortfarande ingen av kandidaterna fått över hälften av rösterna, då genomförs en TREDJE omröstning. Den som då får över hälften av rösterna blir vald.

4) Har fortfarande ingen av kandidaterna fått över hälften av rösterna, då väljs den kandidat som fått FLEST röster (även om det inte är fler än hälften).

Valet 2014 röstade sossarna på Björn Söder?

Nej, det gjorde de faktiskt inte. De röstade blankt, precis som Liberalerna gjorde denna gång, och därmed fick Björn Söder flest röster och vann valet till andre vice talman. Nedan finns ett utdrag ur protokollet från sammanträdet.

”Sedan den tredje röstavgivningen avslutats samt valsedlarna granskats
och räknats tillkännagav ålderspresidenten att Björn Söder erhållit 52 röster
och att 292 blanka röstsedlar hade avlämnats.
Kammaren hade alltså utsett Björn Söder (SD) till andre vice talman.”

Riksdagens protokoll 2014/15:1, s. 30

I en tid av Fake News och antidemokratiska krafters frammarsch är det oroväckande att denna typ av lögner förmedlas från ett av landets största partier.

 

Riksdagens informationssida om valet av talman

Riksdagens protokoll 2014/2015:1

ersta

Foliehatt på för Kalla fakta

Av , , Bli först att kommentera 1

Sveriges Radios Medierna i P1 berättar i lördagens program om Kalla faktas reportage om Ersta sjukhus och dess barnhospice. TV4 sände i veckan Kalla faktas reportage där mycket allvarliga anklagelser riktades mot Ersta sjukhus barnhospice i Nacka. Ett hospice är en plats för vård i livets slutskede, där endast palliativ vård ges främst med smärtstillande och ångestdämpande mediciner. De anklagelser som riktas mot sjukhuset är att de påstås bedriva aktiv dödshjälp, att de har tagit bort livsuppehållande åtgärder med mera.

Det som är mest märkligt i reportaget är Kalla faktas främsta källa – Natasha Pedersen, som får uttala sig som expert. Själv utgick jag från att detta är en läkare, eftersom hon kallas expert på palliativ vård för barn, men det visar sig att Pedersen är – teolog! Kalla fakta påstår sig ha medicinska experter också som källor, men att dessa skyddas av källskyddet så de kommer inte att berätta vilka de är. Den andra huvudsakliga källan är visserligen läkare, men till saken hör att läkaren fick sparken från Ersta 2013.

Kalla fakta hävdar att den intervjuade läkaren är den enda experten på palliativ vård för barn i hela landet. I det instämmer visserligen överläkaren Peter Strang, som är professor i palliativ medicin, men han hävdar också att det inte finns någon som helst medicinsk skillnad när det gäller döendeprocessen mellan barn och vuxna. Strang intervjuades, men Kalla fakta valde att inte ta med intervjun då han är ”vuxenläkare”, något som alltså inte har någon betydelse enligt vetenskapen.

Landstinget i Stockholm har publicerat en video på sin Facebook-sida där Peter Strang får berätta om forskningsläget och den beprövade vetenskapen kring palliativ vård. Kalla faktas reportrar har dock skapa sig en helt egen konspirationsteori och tror att landstinget gjort detta för att dölja sanningen kring Ersta sjukhus, eftersom landstinget köper vård från sjukhuset. Det är uppseendeväckande att en svensk redaktion gör en så galen bedömning.

Hård kritik mot Kalla faktas granskning av barnhospice (2018-09-22)

Det finns inget som tyder på att kliniken svälter barn till döds (2018-09-18)

Mammans starka tackbrev engagerar tusentals (2017-09-15)

 

 

 

 

 

Bli först att kommentera
42258304_10156786998937320_2612145675739070464_o

”Fjärran från klanvälde och islamism”

Av , , Bli först att kommentera 1

Flera skribenter har sedan valet hånat Leila Ali Elmi (MP) för hennes många personröster – och hänvisat resultatet till ”klanröstning”, alltså att Leila Ali Elmi fått alla sina röster från ”sin egen och andra klaner” i förorter runt Göteborg.

Dessa skribenters hat och hets att skrika har inte gett dem tid till någon form av reflektion, exempelvis om den kring klaner och kvinnosyn. Har verkligen kvinnor att göra i den centrala statsledningen, enligt klanledare? Nej, knappast. Detta klargör nu journalisten Nicklas Orrenius i DN.

”De som röstat fram henne ser henne som en modern representant för förorten, en ungdomlig somalisvensk politiker fjärran från klanvälde och islamism. Och de blir arga av att förminskas till passiva klanröstare.”

Leila Ali Elmi har inte röstats fram av någon klan. Hennes röster kommer från människor som känner igen sig i henne och hennes värderingar. Inte märkligare än att Ulf Kristersson fick nästan 9’000 röster på Norrmalm-Östermalm-Gamla stan.

LÄS HELA ARTIKELN
Så hjälpte fotbollsklubben Leila Ali Elmi till riksdagen

 

Salim Joubran, domare och vice ordförande i Högsta domstolen i Israel.

Socialdemokraternas vridna bild av Israel

Av , , Bli först att kommentera 1

Socialdemokraten Jamal El-Haj anser att Sverige ska uppmärksamma den så kallade Nakba-dagen och menar då på de palestina-araber som flydde staten Israel vid dess bildande 1948. El-Haj nämnder dock ingenting om de 800’000 judar som samtidigt tvingades fly övriga stater i Mellanöstern på grund av deras krigsförklaring mot den nybildade judiska staten. Det var alltså fler judar som flydde till Israel än det var palestina-araber som flydde därifrån, men av någon anledning är judarnas öde inte alls intressant för socialdemokraten el-Haj.

Jamal El-Haj fick 3’360 personröster i höstens riksdagsval och blir därmed riksdagsledamot. Det är skrämmande att en av landets mäktigaste politiker inte bara stöttar terrorgruppen Hamas, utan även hävdar att Israel är en apartheidstat som bedriver ”etnisk rensning”, vilket är en osmaklig nedvärdering av vad svarta sydafrikaner utsattes för under apartheidregimen. Den judiska staten Israel är det land i Mellanöstern som garanterar palestinier flest mänskliga rättigheter – samma rättigheter som alla israeler. Det finns ett arabiskt parti i parlamentet – Knesset – men det finns så få judar i grannländerna att de inte ens räknas i befolkningsräkningen.

Jamal El-Haj uttrycker klassiska antisemitiska åsikter. Att det finns rötägg och knäppgökar i ett parti är inget ovanligt och det förekommer i alla partier. Men detta blir ännu värre när Socialdemokraternas internationelle sekreterare Johan Hassel hävdar att Socialdemokraterna ”…är allvarligt oroade över att fredsprocessen avstannat och utvecklingen i Israel. Inte minst vad gäller Knessets beslut att definiera Israel som en specifikt judisk stat, vilket riskerar att leda till ett apartheidliknande system.” Det visar på en skrämmande kunskapsbrist inom det socialdemokratiska partiet.

Bilden ovan visar Salim Joubran, arabisk israel, domare och vice ordförande i Högsta domstolen i Israel – är detta ett apartheidsystem?

 

KÄLLA
Världen Idag (2018-09-20)