Med hela världen i Hopenhagen

 I kön i går för att komma in på Bella Center och COP-15 stod personer från hela världen. Trots kylan blev det en stor värme och känsla av gemenskap och gemensamma intressen diskuterades hela tiden på olika tungomål. Vi vill ha "a real deal", ett riktigt, hållbart avtal hördes.  Afrikanska trummare försökte hålla kylan i schack och vegetarianer demonstrerade. Journalister från hela världen gick runt och intervjuade, jag pratade med team från Indien och från SydAmerika. Under eftermiddagen var det intressant att se att det var så många unga personer på konferensen, överallt var det en pågående dialog. Runt kafé-borden satt klungor med huvuden tätt ihop och pratade, pratade. För mig är detta ett viktigt tecken att det finns hopp om nödvändig aktivitet. Och så fanns, som vanligt på konferenser, olika stånd med olika budskap och tryckt material. Stämningen var lugn, närmast fridfull och det danska gemytet var perfekt.  Smärtgränsen för antalet deltagare är tydligen 15.000 så vi hoppas vi kommer in de närmaste dagarna. 

Gro Harlem Brundtlands tal på Rådhusplatsen på kvällen var mycket välformulerat. Hon lyfte fram vetenskapens viktiga roll; budskap om förändring ska vara baserat på fakta. Och vi har ALLA en betydelse och en viktigt roll i att hantera klimatförändringen och minska utsläppen.  Varje individ är viktig. Vad ordföranden för FNs klimatpanel och värd ville säga fick vi aldrig riktigt höra då han bryskt avbröts mitt i talet av en hetsig konferencier som släppte in 5 mörkklädda män för att ösa på med hårdrock. Märkligt tyckte de flesta runt om mig, åtminstone de som var över 18 år.

Det var en fin första dag, lugn och hoppingivande om kraftfull dialog. Idag ska vi ge oss in i föreläsningssalarna för att lyssna på ex The contribution of biofuels to climate change mitigation, China and the world: solving climate change through practical, on-the -ground collaboration mm mm

Birgitta Evengård

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.