Det närmar sig..

En stor förändring i aktiviteter utanför mötet kan observeras torsdag morgon. Redan innan dess märks skillnad då tunnelbanan på väg till mötet är fullproppad av delegater, observatörer och aktivister som trängs med invånarna i Köpenhamn. Jag gissar att den närmsta känslan för någon som är permanent boende och vanligtvis brukar sitta lugnt och läsa tidningen fram tills dess det är dags att kliva av är – invasion!

Väl inne så går det förvånansvärt snabbt att ta sig fram och mycket av det som händer sållas lätt bort. Det finns dock ett par viktiga saker att hinna med. Först och främst:

Med tanke på alla aktiviteter och möten så är det svårt att hinna med allt som händer. Överblicken från tvn är nog betydligt mer balanserad. Räddningen är "Earth Negotiations Bulletin" där man snabbt och koncist blir uppdaterad på vad som anhandlats tidigare dagar av delegaterna. 

Därefter:

Just det – Fossil of the day award 🙂 eftersom möten kom emellan under gårdande så får jag nöja mig att kika på nomineringarna. Jag kan rekommendera ett titt på:

http://www.fossil-of-the-day.org/ 

De tidigare dagarnas nomineringar finns också samlade där. 

Det är med stor förtjusning många pratar om att USA:s EPA (Naturvårdsverk) har förklarat växthusgaser som skadliga för hälsan och att man därigenom kan sätta regler för vilka mängder som tolereras i omgivningsmiljön. Detta grundar sig då alltså på att det är skadligt för oss att tillåta för höga nivåer och samanfaller med det vi från Umeå jobbar med till vardags (Yrkes- och mijömedicin och Epidemioloi och globalhälsa).När det gäller kontaminanter i omgivningsmiljön från kemiska gifter mm så stöder man sig ofta på försiktighetsprincipen. Det skulle kunna vara relevant att behandla klimatföränring med liknande principer. Hur som helst så ska det bli intressant att följa utvecklingen av det i fortsättning och höra Obamas åsikt i frågan. En mindre rolig sak är väl att man nu via USA:s parlament krävt av FN:s klimatpanel att de forskare som blivit utsatta för stölden av e-mail inte ska få ta del av det fortsatta arbetet.. Det har skapat huvudbry bland många av de forskare som rest till Köpenhamn för att förmedla kunskapen och den vetenskapliga bilden av utvecklingen av klimatet och följder för ekosystem och hälsa. Ska man som forskare behöva vara rädd för att bli utsatt för sabbotage, stöld, hot och anklagelser? Klart är iallafall att klimatet och klimatförändring väcker starka känslor och att många förmodligen gärna vill tro att klimatet inte förändras för att det är lättast så, men priset för kommande generationer kan bli väldigt högt. Jag föreslår att använder försiktighetsprincipen och inte utsätter oss för mer onödiga risker är vad som är tvunget. Den ekonimiska tillväxten kommer sannolikt ändå gå upp och ner (som vanligt), men vi har mer att vinna om vi bygger ett samhälle på mer långsiktiga grunder. Detta även på kortsikt. 

Trots att världens ögon förmodligen dras mot Oslo idag så känns det som att grytan börjar koka och en gnutta hopp börjar lysa i Köpenhamn… Världen kanske ändå kan rå på och enas innan det lutar alltför mycket åt fel håll och redan kanske är för sent. 

Tyvärr så var det min sista dag på Conference Of The Parties (and the members of the parties..), men å andar sidan kanske det var lika väl då jag är helt slut och börjar längta efter lugnet där hemma.. Följer det viktigaste besluten och utvecklingen gör man kanske ändå bäst hemmifrån.

Joacim Rocklöv

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.