Moder Jord är klimatsmart !

Naturens hämnd på vårt flygande! Tänk tanken när det gäller vulkanutbrottet och den lamslagna flygtrafiken .

Vi har i åratal nonchalerat larmen om klimatförändringarna och fortsatt expandera vårt samhälle, byggt på energiförbrukning och utsläpp. Vi har lurat oss själva genom att införa begrepp som klimatneutrala flygplatser, miljövänliga bilar, klimatsmart energianvändning. Men det finns inte en enda flygtransport, inte en enda bilresa, inte en ringa energiförbrukning som gynnar naturen. Allt är en belastning.

Att slå ut flygtrafiken på detta sätt kanske får oss till eftertanke. Behöver vi resa så mycket? Finns det andra möjligheter att ta kontakt med varandra? Finns det andra upplevelser och platser i vår närhet  som kan ge oss innehåll och värde?

Visst, vulkaner bidrar också med koldioxid, men det har de alltid gjort. Jorden har haft kapacitet att ta hand om utsläppen och omvandla dem positivt.

Men i dag är merparten av koldioxidutsläppen våra, det mesta orsakade av fossila bränslen. Och som vi ökar och ökar. De klarar inte jorden att ta han om.

Men Moder Jord har kommit på ett fantastiskt bra sätt att minska dem 🙂

Jag ser inte det här som ett katastrofläge, utan en möjlighet för oss att se över klimatsituationen, kanske inse att det finns andra möjligheterr och en alternativ framtid!

Moder Jord är den mest klimatsmarta av oss alla!


Umeå City Airport helt klimatneutral då all trafik står stilla.

50 kommentarer

  1. John

    Det allra bästa för klimatet är om sådana som du o MP som kör med era katastrofteorier jämt o ständigt kunde lägga ner. Då skulle nog folket kunna acceptera en lugnare livsstil än att jämt o ständigt gå omkring och vara oroliga över att de gör något fel.

  2. klimatsmart.

    Behöver vi resa så mycket? JA!

    Finns det andra möjligheter att ta kontakt med varandra? INTE PÅ SAMMA SÄTT SOM ATT TRÄFFAS I VERKLIGA LIVET.

    Finns det andra upplevelser och platser i vår närhet som kan ge oss innehåll och värde?
    HAR HÖRT ATT ÅNÄSETS PIZZERIA SKA HA VÄLDIGT GOD SALLAD OM MAN NU GILLAR DET…

  3. Jonas

    Okej. Tycker du ska ha lite mer underlag för vad du säger. Vulkanen spottar nog ut mer gifter än vad alla flygplan tillsammans på 1 år hade gjort. Du skriver för en stor tidning men har inte en aning om vad du snackar om.

    Har vi inte fått nog av såna som dig..

  4. Nas

    Kära Tom. Vad är det som är klimatsmart med ett vulkanutbrott? Vad tror du skulle hända med klimatetpå jorden ifall det skulle bli ett stort vulkanutbrott under en längre tid? Svar: Global nedkylning, global missväxt och miljontals skulle duka under av svält. Men allt som inte gör jorden varmare är ju kanon!

  5. Esa Pekka

    Och att vulkanen släpper ut oändligt mycket mera än vad flygtrafiken gör, det har du liksom föträngt?
    Den släpper t.ex. ut enorma mängder Fluor och Svavel, så det får råoljeeldade supertankers att likna tändstickor i jämförelse.
    Koldioxidmässigt ligger den också flera magnituder över flygtrafiken.
    Om man ska vara klimatjournalist får man också se till att vara naturvetare och kunnig.

  6. Lundberg

    Men det finns inte en enda flygtransport, inte en enda bilresa..” Men Tom elbilarna gynnar väl naturen? Inga utsläpp där

  7. Magnus

    Mannen har ju rätt. Snack som ”klimatneutrala flygplatser” är just bara snack och marknadsföring. Ingen flygresa är klimatneutral, så enkelt är det.

  8. Nisse

    Håller med John. Lägg ner Ert förbannade klimat-tjat. Om vi drar ned våra utsläpp så ger det micromarginell påverkan av miljön.
    Trovärdigheten av domedagsprofetiorna har också med åren minskat rejält när det visar sig att miljömaffian inte kört med öppna kort.

  9. Conny

    Vilket veritabelt flumsnack!

    ”Visst, vulkaner bidrar också med koldioxid, men det har de alltid gjort. Jorden har haft kapacitet att ta hand om utsläppen och omvandla dem positivt”

    Fattar du vilka mängder koldoxid det handlar om? Vad tror du påverkat halten CO2 i atmosfären historiskt sett, när det varit halter långt över dagens?
    Och tror du att den tektoniska och vulkaniska aktiviteten på jorden historiskt varit konstant och för alltid så kommer att vara?
    Sluta flumma och skaffa dig ett riktigt jobb!

  10. ANTI

    Nog är du och de som skriker, ganska långt in i vulkandimman, som inte förstår att ett sådant vulkanutbrott släpper ut hundrafallt mer än vad vi släpper ut på ett år!

  11. Åke

    Efter att ha läst en insändare i VK i morse från Lycksele som skyllde på att det var nuvarande regeringen som beslutat att alla glödlampor skulle bort så börjar jag bli rädd om det blir regeringsskifte till hösten med dessa miljökämpar. Det var EU som beslöt. Att dessutom tro att det är bra att ställa alla bilar och flyg och gå tillbaka till 1800-talet eller ännu längre tillbaka och åka häst osv. Vulkaner och jordbävningar har vi haft under många år innan bilar fanns. Skräckpropaganda det är vad den nya rödgröna gruppen kommer att försöka ta tillbaka regeringen av Sverige. Jag blir rädd !!!!!!

  12. Anna

    Intressant!! ”Jag ser inte det här som ett katastrofläge” – snygg vändning, tänk om fler kunde tänka som du. Nu får vår planet vila lite några dagar från alla fossila bränslen vi släpper ut…

  13. Christoffer

    Hehe och alla tusentals bilar samt alla bussar som används för att kompensera avsaknaden av flyg drivs ju av kärlek och omtanke. De enda avgaserna är babysälar + en och annan näktergal.

  14. Folke

    Bra att vi får en föraning om vad det innebär med miljövänliga åtgärder,färre flyglinjer mycket högt bensinpris,går bara att bo i städer som har kollektivtrafik,glöm charterresor hit och dit flera gånger per år.Men det går ju att segla sig fram,i alla fall för milöfantaster!

  15. Pelle

    Minns ni när Saddam brände oljefälten i Kuwait?
    Det va ju inge vidare, men de utsläpp som skedde då framställdes ju som undergången för jorden
    Faktum är att de utsläpp som skedde va mindre än va just en vulkan gör.

  16. Laban

    Gick bara och väntade på att denna typ av artiklar skulle börja dyka upp. Förstår ni inte att det är tämligen kontraproduktivt att börja blanda ihop klimatgrejer med vulkanaska. Det finns inga samband mellan dessa händelser och denna typ av artiklar riskerar bara att sprida rykten och osanningar om att naturen på något sätt straffar människan i slutändan tror jag bara att sånt slår tillbaka mot ett sund klimatpolitik. Nej detta dravel med fullständigt löjlgia osanningar hör inte hemma i en seriös tidning…

  17. Chartarum

    ”Visst, vulkaner bidrar också med koldioxid, men det har de alltid gjort. Jorden har haft kapacitet att ta hand om utsläppen och omvandla dem positivt.

    Men i dag är merparten av koldioxidutsläppen våra[…]”

    Jag tror du bör kolla dina siffror en gång till… Om naturen utan vidare kan svälja vulkanutsläppen och ”Omvandla dem positivt” bör människans utsläpp inte vara något problem. Människan släpper ut en bråkdel av den skit som kommer ut i luften från alla vulkanutbrott i världen.

  18. Göran Bergqvist

    Tack Tom, din kommentar är helt klockren. Om utbrottet håller i sig ger det oss i norra Europa tid för eftertanke men skapar också förutsättningar för en enorm utveckling när det gäller kommunikationsteknik utan fysiska transporter.

  19. Ulrika

    Synd att du inte tog med källor. Vi bränner ljuset i två ändar i och med landexploateringen som försvagar naturens förmåga att ta hand om de utsläpp av växthusgaser som både vi och naturen står för. Det är många som inte vill se vad som händer, och då missar de nog humorn/ironin som motiverar din smiley.

  20. Magnus

    Vad tragiskt att läsa att så många verkar tro att vårt sätt att leva är bra för planeten. Elbilen är väl till exempel inte bra för klimatet när den ska skrotas? Jag är ingen miljökämpe, men tycker det är tråkigt att så många bara blundar för vad människan håller på med.

  21. Ratzz

    Vad less man blir på journalister mfl som med myndig och gravallvarlig ton deklarerar ”klimatet….” Verkligheten är att det varierar precis som det alltid har gjort både här på jorden och våra omgivande planeter. Det finns inga som helst hållbara bevis för CO2 hypotesen tvärtom kan man ifrågasätta den på fler o fler punkter när man ser hur manipulerade siffrorna blivit. Tom mfl som skaffat sig en födkrok i klimatsvängen ska nog se sig om efter nått bra sätt att återfå sin journalistiska trovärdighet.

  22. Manne N

    John/Ratzz m.fl…

    Visst är det lätt att skylla på Tom och MP. Teorin om att den globala upvärmningen är antropogen, är inget som Tom eller MP har hittat på. Ni glömmer en av mänsklighetens mest intensiva forskarinsatser. IPCC -FNs klimatpanel fick Nobels fredspris 2007 för sin forskninginsats. Men… Du kanske har bättre meriter att uppvisa så att FN borde lyssna på dig i stället.

    Sen kan man fundera över vem som har störst påverkan på den politiska agendan. Tom Juslin eller Exxon och BP?

  23. Robert

    Ja en del tar klimatet som födkrok, eller som facisterna skrämma folket till lydnad. Kyrkan skrämde folket med att allehanda faror skulle drabba mäniskorna om dom inte levde efter kyrkans regler och vi vet ju hur det ter sig idag inom katolska kyrkan.
    I vissa länder fungerar det fortfarande.
    Klimatpartier och klimatjournalister lever efter samma devis. Skräm folket med allt som kan drabba dom då blir dom lätta att kontrollera.
    Ett bra sätt att skaffa sig makt. Ingen och inget rår på jordens naturliga förlopp. Varför tror ni att inlandsisarna smälte. För mycket bilar på den tiden kanske ????

  24. Elvis

    Eftersom den här vulkanen sprutar ur sig mer miljöfarliga utsläpp i timmen än vi gör av med per vecka så är det ett ganska meningslöst blogginlägg.

    Varför skulle moder jord försöka döda sig så?

    Moder jord är vår konstruktion.

  25. Torkel

    Fantastiskt att just nu talar för en gångs Umeå City Airport
    skylt sanningen, mer klimatneutral går väl inte att bli för tillfället, alla plan står ju stilla och avger inga avgaser, Bra jobbat Vulkanen på Island, du behövs. Det tackar vi för!

  26. Nanny-Maja

    Bra skrivet Tom. Det gör mig ledsen att de flesta kommentarer som lämnats är av egoistiska, blinda, lata idioter som inte orkar ta tag i sina egna handlingar och göra något bra, utan vill fortsätta köra på som att ingenting händer, fortsätta kasta, skräpa ner och förstöra. men jag håller med, moder jord har kanske hittat ett eget sätt att bekämpa klimatförändringarna.

  27. Ersbodabo

    Underhållande att läsa de så kallade skeptikernas ilskna kommentarer här. Klimatförnekare föredrar jag att kalla dem. Några faktaupplysningar: Vulkanerna släpper i genomsnitt ut cirka EN procent av de koldioxidutsläpp som mänskliga aktiviteter orsakar. Solstrålningen har de senaste 35 åren visat en svagt avtagande trend, vilket stämmer väl med de senaste rönen om solaktiviteten. Uppvärmningen kan alltså inte förklaras med solen. Den obehagliga sanningen är att människans utsläpp av koldioxid just nu är en mycket viktig faktor till ett allt varmare klimat. Inget kul men tyvärr sant.

  28. Erik

    Klimatkarriärs idiot!
    Att predika att ”Moder jord” har straffat oss ”syndare” för vårat syndiga leverne är något som man tror man skulle kunna ha hört i en kyrka på medeltiden…

  29. Bengt Abelsson

    Av allt kol som snurrar runt i atmosfären är ca 3% utsläpp från skorstenar och bilar.
    97% är ”Moder Jords” eget. Källa: IPCC rapport, figur 7.3 AR4
    Temperatur”stegringen” är ett svårvisat statistiskt fenomen, där ledande forskare fått smäll på fingrarna för dålig metodik.

  30. Ersbodabo

    En av dagens mer undanskymda nyheter är att ännu en grupp oberoende vetenskapsmän har kommit fram till att forskarna på East Anglia inte har manipulerat några data. Deras forskning om den antropogena globala uppvärmningen uppfyller alla vetenskapliga krav. Hela det så kallade Climategate är en uppblåst historia som på sin höjd visar på yrkesjargong i forskarvärlden. Men eftersom klimatförnekarna inte har så mycket annat att komma med har de gjort detta illegala dataintrång till sitt paradnummer. Och nu är alltså också den ballongen punkterad.

  31. Laban

    Se vad konsekvenserna blir av denna mycket märkliga (religiös/politisk) dravelartikel. Nedan i kommentarerna så börjar folk vända och vinkla det hela till att handla om IPCC och den mänskliga faktorn när det gäller klimatpåverkan. Och direkt blanda ihop saker och dra en massa konstiga slutsatser. Alltså vad fasen har ett vulkanutbrott med detta att göra??? Du förstör ju bara för de riktiga klimatkämparna med att blanda ihop äpplen och päron. Har du inte mer insikt och kunskap i problemställningen som ”klimatjournalist”? Skärp er VK detta är pinsamt…

  32. Bengt Abelsson

    Om Ersbodabo avser Oxburghrapporten säger de att de inte funnit AVSIKTLIGA (deliberate) vetenskapliga felbeteenden – det är något annat än att de skulle uppfylla ”alla vetenskapliga krav”.
    Oxburgh säger också: ”very surprising” att forskarna på East Anglia inte haft kontakt med professionella statistiker = översatt: de vet inte vad siffrorna betyder.

  33. Bengt Abelsson

    Laban, en riktig klimatkämpe bryr sig givetvis inte om riktig vetenskap, han/hon VET hur det är, och måste man böja till en hockeyklubba så helgar ändamålet medlen.
    Var är den konstiga slutsatsen?

  34. TomI

    Intressant att du tycker detta är så bra, inte säker på att de som behöver ambulansflyg eller de 2500 permitterade på SAS tycker det är lika roligt.

  35. Ersbodabo

    ”Bara tre procent” av koldioxiden kommer från bilar och skorstenar, tror sig Hr Abelsson veta. Märkligt med tanke på att koldioxidhalten i atmosfären har stigit med 35 procent sedan förindustriell tid. Inte skulle det väl förresten heller låta så dramatiskt om temperaturen skulle stiga med bara tre procent? Men om vi räknar om det i grader, skulle temperaturen då stiga med nästan tio grader. Procenten kan vara rätt vanskliga…

  36. Vidsynt

    Förstår ni punkt*nul*are inte att texten uppmanar oss att tänka efter?! Juslin har garanterat koll på utsläppsmängder etc. men är smart nog att försöka väcka folks tankar istället för att bara köra på i blindo med lyxlivet vi lever här i Norden. Nu rubbas våra cirklar och det är svårt och tragiskt på många sätt (ex för de som är beroende av medicin och är på resande fot), men ingen dör av att saker går långsammare. Moder Jord är alltid starkast. Se helheten istället för att hänga upp er på en mening. Tack för bra text Juslin!

  37. Gunnar Larsson

    När ska vi inse att problemet inte är att det flygs mycket utan problemet är att det finns för mycket människor på jorden. Människoarten expanderar på ett sådant sätt att moder jords regelverk ställs på ända. Är ett världskrig den enda lösningen?

  38. Larsson

    Jippie! Ett vulkanutbrott som får oss att förstå klimatpåverkan. Är det positivt om det blir som i Peru år 1600 då Huaynaputina slog ut jordbruken i 150 år och orsakade missväxt även i Europa. Eller varför inte som på Island 1783 då 120 ton svavelsyra spyddes ut i atmosfären och tog tog livet inte bara av islänningar utan också av engelsmän. Avslutningsvis kan nämnas Tambora 1815 där utbrottet påverkade klimatet globalt på ett katastrofalt sätt.
    Ok, jag förstår att Juslin inte tycker just dessa exempel är tilltalande men det visar på något sätt att de stora förändringarna är naturliga.

  39. Ratzz

    Någon nämnde Oxburgh rapporten om fuskande forskare. Trodde någon att det var en saklig och opartisk rapport för att få fram fakta? Verkligheten är inte fullt så trevlig i vanlig ordning så blir det en Pal review eftersom ”Lord Oxburgh is a director of GLOBE, the Global Legislators Organisation for a Balanced Environment” Visst är det fint med kompisar som inte sviker och hittar några fel.

    Det är ruggigt att höra den religiösa inriktning som klimattron antagit där man tillskriver naturfenomen medvetenhet på ett sätt varje vetenskapligt inriktad person bör ta avstånd ifrån. Häxsniffare nästa?

  40. Sanningssökare

    Upp till bevis

    Ett hus med bara ett fel är mycket allvarligt om det är grunden det är fel på.

    Man försvarar de bevisade felaktigheterna i IPCC rapporten med att det är bara en mycket liten del av hela rapporten. Fundamentet för rapporten har ju varit att det under senare tid varit en global uppvärmning, som förorsakats av ökad CO2 halt i atmosfären. När det nu har bevisats att temperaturkurvorna varit förfalskade, så nollifieras ju därigenom huvuddelen av de övriga slutsatserna i rapporten.

  41. Sanningssökare

    IPCC, upp till bevis, nu när:
    • Temperaturkurvor från såväl England, USA, Canada, som Kina och Nya Zeeland har bevisats vara manipulerade.
    • Phil Jones, huvudleverantör av ”basfakta” för IPCC rapporten är nu entledigad tills sanningshalten i hans påståenden undersökts.
    • Det var lika varmt på 30 – talet som det har varit under senare år.
    • Det har inte varit någon signifikant temperaturhöjning de senast 10 åren trots CO2 höjning.
    • Påståendena om effekterna av förstärkningsmekanismer har inte hållit vid vetenskaplig granskning.
    • Det är bevisat att Himalaya inte smälter ens i närheten av påstådd hastighet, eller mer korrekt, inte minskar över huvud taget.
    • Påståendena om polarisarnas avsmältning har bevisats vara felaktiga.
    • Isarna i Arktis har vuxit med 2 gånger Sveriges yta sedan 2007.
    • Att Grönlandsisen skulle smälta som hävdats, har också bevisats vara helt felaktigt.
    • Det har bevisats att trädringar inte kan användas för att bestämma temperaturvariationer, som IPCC hävdat.
    • Ingen onormal höjning av havsnivåerna har iakttagits.
    • De i IPCC rapporten använda matematiska modellerna har visat sig inte stämma.
    • Temperaturen i atmosfären har inte ökat som förutspått.
    • Skördarna i Afrika kommer inte att påverkas som man påstått.
    • Förutsägelserna om Amazonas utveckling har bevisats vara felaktiga.
    • Flera av påståendena i IPCC rapporten har bevisats vara grundade på material som helt saknar vetenskaplig relevans.
    • Det finns nu en lista med över 9000 forskare, inklusive klimatforskare vilka deltagit vid utformandet av IPCC rapporterna, som tagit avstånd från IPCC:s slutsatser.
    • IPCC har inte lyckats prestera någon lista ens över IPCC:s 400 ”eniga klimatforskare”, som Bert Bolin vid ett fördrag i Åkersberga refererade till.
    Att då vissa inom forskarvärlden och media fortfarande framhärdar i att ovanstående avslöjanden inte förändrar något i sak, torde tyda på en till blindhet gränsande observationsförmåga.

  42. Ersbodabo

    All seriös vetenskap mår bra av en öppen debatt. Så även klimatforskningen. Men det som klimatförnekarna ägnar sig åt är snarare ett slags mobbning där man hånar alla vetenskapsmän och journalister som kommit fram till att de mänskligt orsakade klimatförändringarna är en realitet. Klimatförnekarna blandar friskt egna tolkningar med rena felaktigheter som upprepas likt ett mantra. Det är ett tungt ansvar de tar på sig när de säger att vi obekynmrat kan gasa på mot stupet.

  43. Vivan

    Jag håller med om att naturen är klok som nu försöker få mänskligheten att begripa att vi INTE är Gud Fader på denna jord. Vi människor försöker att ändra på naturens lagar och ursprung – tänk bara hur vi manipulerar med generna i olika växter.
    Vi behöver förstå att vi ska vara varsamma både om oss själva – våra medmänniskor och vår natur!

  44. laban

    Bäste Tom,att påstå att”moder Jord”är klimatsmart är
    som att höra kyrkan förkunna den enda sanningen.Hur kan en
    återgång till medeltiden vara något att se fram emot?Miljötalibaner i alla länder förenen eder.Med aska och sot
    ska vi bygga den RÄTTA världen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.