SD-Åkessons uttalande om äldre är helt fel-utan invandrarna blir det stopp i äldreomsorgen!

Åkessons uttalande om att äldre svälter ihjäl döms ut

I SVT:s partiledarutfrågning kopplade Jimmie Åkesson ihop forskning som visar att 15 000 äldre riskerar att dö av näringsbrist med kostnaderna för asylinvandring.
Nu sågas SD-ledarens uttalande av forskaren bakom rapporten.
– Näringsbristen handlar till största del om kunskapsbrist och övermedicinering, säger Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik.

 

Den forskning som Jimmie Åkesson hänvisar till, som SVT tog upp i programmet ”Sveriges bästa äldreboende”, har genomförts av Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik vid Umeå universitet.

Han menar att Åkessons uttalande tyder på bristande kunskap om hur svensk äldrevård ser ut.

– Att en minskad invandring på något sätt skulle leda till en bättre äldreomsorg, den kopplingen kan jag inte på något sätt se.

– Snarare är det så att mellan 20 och 50 procent av personalen i svensk äldrevård är invandrare. Vår äldreomsorg skulle totalt haverera om vi inte hade invandrarna, det är de som har räddat svensk äldreomsorg, säger han.

I sin forskning har Yngve Gustafson visat att 15 000 av de gamla inom äldrevården lider av så svår näringsbrist att de riskerar att dö av svält och sjukdomar kopplade till näringsbrist.

Men resursbrist är inte det främsta skälet till det, menar han.

– Den svåra undernäringen har många olika orsaker. Men det handlar väldigt mycket om bristande kunskaper om vilka behov olika äldre människor har. Ett annat jätteproblem är den övermedicinering vi ger äldre som påverkar både aptit och förmåga att tillgodogöra sig näringsämnen, säger han.

 

– Vi ska vara oerhört tacksamma att många invandrare som kommer till Sverige vill jobba med våra gamla, det är en förutsättning för att äldreomsorgen ska fungera, säger han.

Utan invandrarna skulle det bli mycket stora problem för äldreomsorgen! 

 

Rasist- Åkesson är ute och cyklar – som vanligt!

 

Källa

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>