Cynisk (m)änniskosyn i högerbudgeten

Moderaterna vill ge 26 miljarder kronor i skattesänkningar till de redan tjänar mest. De som av olika anledningarna inte kan arbeta får inte särskilt mycket hjälp från högerpartiet. Det är som vanligt med andra ord. Gammhögern regerar igen i moderaternas höstbudget!

Skattesänkningarna ska finansieras av de som av olika anledningar inte kan arbeta. En karensdag och en bortre gräns i sjukförsäkringen slår mot de sjuka. Inga förbättringar för de arbetslösa finns med i budgetförslaget.

Återigen avslöjas Moderaternas cyniska människosyn. Sjukdom och arbetslöshet görs till individuella och inte strukturella problem.

De misstror människors vilja att arbeta, men den som tvingas vara hemma från jobbet på grund av sjukdom önskar inget hellre än att bli frisk och kunna återvända till arbetslivet. De tror att alldeles för många arbetslösa är fuskare när de allra flesta av dem längtar efter ett jobb att gå till.

Arbetsförmedlingen ska läggas ner om Moderaterna får bestämma. Tiden för aktivitetsstöd och a-kassa ska kortas, men det gör inte den arbetslöse mer anställningsbar utan bara mer fattig.

I stället för att se till den som saknar jobb får en passande utbildning tror de att jobben automatiskt dyker upp om villkoren blir för svåra för den arbetslöse. Det gör de inte. Den som är sjuk behöver vård och rehabilitering för att komma tillbaka, inte sämre ekonomi och hot om utförsäkring.

Det är de gamla Moderaterna som gjort comeback. De vill bland annat sänka biståndet. Utöver stora skattesänkningar lovar de en fördubbling av försvarsanslagen på tio år. Antagligen ska väl även den notan betalas av de som redan har det svårt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>