När välfärden vittrar sönder drabbas de svagaste

Utanförskap är förödande. Inte bara för individerna själva, utan det innebär även stora kostnader för samhället. Utanförskap tar sig olika former och det är inte en homogen grupp som drabbas.

131 500 unga människor mellan 15–29 år varken arbetar eller studerar i Sverige. Det är en grupp som riskerar att hamna i ett långvarigt utanförskap och risken är särskilt stor för de unga som bor i socioekonomiskt utsatta områden.

33 000 människor lever i hemlöshet, enligt Socialstyrelsen. De flesta är män, men kvinnorna blir allt fler. Psykisk sjukdom och beroendeproblematik är vanliga problem. Många har varit hemlösa längre än ett år och är i stort behov av vård och omsorg. Men vården blir allt svårare att ta del av, inte minst eftersom ett ökande antal vårdtjänster kräver BankID, vilket hemlösa sällan har.

Enligt Socialdepartementet finns det ungefär 5 000 EU-medborgare i Sverige med rätt att stanna här i tre månader, men som saknar uppehållstillstånd. De flyr fattigdom och diskriminering i sina hemländer. Tiggeri är ofta den enda möjligheten till inkomst när de kommer hit. De sover vanligtvis utomhus i kojor, tält eller bilar. Ungefär 70–100 barn följer med sina föräldrar till Sverige varje år.

Ytterligare en utsatt grupp är fattiga pensionärer, som trots att de har arbetat större delen av sitt liv i Sverige, har svårt att få vardagen att gå ihop. De har inte har råd att aktivera sig för social gemenskap och lever ett liv i ensamhet och isolering.

Lösningen för att stävja utanförskap handlar till stor del om samverkan mellan olika aktörer i samhället. Det har flertalet offentliga utredningar redan slagit fast. Men för att vi ska lyckas krävs en politik som säkerställer att:

  • Alla barn och unga får det stöd som de behöver utifrån sina förutsättningar. De behöver få tillgång till sammanhängande stöd, anpassad utbildning och utvecklande aktiviteter.
  •  Hemlösa får vård och stöd i sin egen miljö, till exempel med hjälp av mobila sjukvårdsteam. Detta är en grundläggande förutsättning för att de på sikt ska bli integrerade i samhället.
  •  Utsatta EU-medborgare får tydligare rättigheter. De behöver bland annat få tillgång till en tryggare boendemiljö och medföljande barn bör ha rätt till utbildning.
  •  Fattiga pensionärer får tillgång till social gemenskap.

Våra organisationer har kunskap om utsatta människor i utanförskap. Kunskap som vi har byggt upp under sammanlagt 100 år i våra olika verksamheter. Vi är den utsträckta handen längst ut i systemet. Det innebär att vi söker upp, hjälper och guidar människor varje dag. Vi lotsar utsatta människor till olika myndigheter och institutioner för att de ska få sina grundläggande rättigheter tillgodosedda.

Under en längre tid har vi sett välfärden vittra sönder och skyddsnäten försämras. Det är inte längre självklart att hjälpa de som är allra svagaste i vårt samhälle. Nu har du som folkvald politiker chans att göra skillnad. Vi vill samverka. Tillsammans kan vi vända utvecklingen.

 

Fakta om skribenterna

Convictus i Stockholm, Göteborgs Räddningsmission, Musketörerna i Rågsved & Sollentuna och Öppen Gemenskap i Umeå samverkar för att stärka ideellt socialt arbete i Sverige, med stöd av Stenbecks Stiftelse och Inter Business Initiative.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.