Hej! Vi heter ”We Eat Porridge and Drink Tea for Breakfast”

OBS! Varning för ironi, svammel och en text skriven med glimten i ögat!

Kan man direkt koppla antalet ord / längden på bandnamnet till kvalitetén i musiken som bandet i fråga erbjuder?

Jag skulle vilja svara: JA! (rakt av på denna fråga).

Men som med alla regler så finns det alltid undantag….. 

Rent historiskt om man blickar tillbaka så hittade man sällan band som har mer än 2 (max 3 ord) i sina bandnamn. Kollar vi bara på ett antal av världens största namn inom hårdrock/metal så hittar vi antingen ETT ORD eller TVÅ ORD i namnen:
VENOM, SLAYER, KISS, METALLICA, KREATOR, SODOM, DESTRUCTION, MEGADETH, ANTHRAX, BATHORY, DEATH, IMMORTAL, MANOWAR osv. eller IRON MAIDEN,  KING DIAMOND, MERCYFUL FATE, BLACK SABBATH, LED ZEPPELIN osv.
Jag hoppas att ni förstår vad jag är ute efter….
Det fanns helt enkelt inte band som kallade sig saker som WE BUTTER THE BREAD WITH BUTTER, …AND YOU WILL KNOW US BY THE TRAIL OF DEAD, BETWEEN THE BURIED AND ME, THOSE WHO LIE BENEATH, AND HELL FOLLOWED WITH, THE NUMBER 12 LOOKS LIKE YOU, THE DEVIL WEARS PRADA, I SET FIRE ON MY FRIENDS osv.

Jag har tyvärr automatiskt lärt mig att associera långa bandnamn med dålig musik (fast här kommer vi ju in på en smakfråga och jag står för att jag inte gillar 95% av dagens metalcore band). I 90% av alla band med löjligt långa bandnamn så handlar det just om band i metalcore genren och diverse andra -core grenar. Allt för ofta låter banden helt identiska, medlemmarna ser identiska ut samt att logotyperna är så gott som identiska (detta är iof sig ett fenomen som även finns inom Death, Black, Thrash metal etc., men jag upplever den inte som lika "identisk" som i just "core" genren, fast det kan ju även handla mycket om att jag inte är insatt och inte heller vill bli insatt)

Ok, jag är inte ute efter att döma ut en helt ny generation av yngre hårdrockare/metalheads med detta inlägg, jag funderar högt helt enkelt och kan inte tänka mig att jag är den enda som suttit och klurat på just denna frågeställning? (fast, det kanske bara är "vi dinosaurier" som reflekterar över saker som dessa?)

Man måste ju helt klart ta med faktorer som att de flesta bandnamnen redan är använda och att det blivit svårare och svårare att hitta på ett eget bandnamn som är originellt och kan tänkas utstå tidens tecken. Jag tror dock tyvärr inte att ett band som väljer att kalla sig WE EAT PORRIDGE AND DRINK TEA FOR BREAKFAST kommer att hamna i historieböckerna på samma sätt som gårdagens band med simpla, korta namn gjort/kommer att göra, oavsett hur bra musiken än är……

Etiketter: , , , ,

3 kommentarer

 1. Henrik

  Mycket bra inlägg, även om jag redan visste vad du skulle skriva efter att ha läst rubriken ;)

  Kollade lite snabbt i min skivsamling och där är nästan enbart bandnamn med 1-2 ord – dock med några undantag:
  Rage Against The Machine
  My Dying Bride
  Strapping Young Lad
  Theatre Of Tragedy
  Totalt Jävla Mörker

  Men annars var det enbart 1-2 ord i namnet som sagt. Ganska intressant faktiskt, även om jag tror att det har mycket att göra med (som du också påpekar) att det är riktigt svårt att hitta på ett bra, snygg och originellt bandnamn med enbart 1 ord. Alla bra är redan tagna liksom.
  Sedan antar jag att den värdelösa -core genren faktiskt vill distansera sig från ”dinosaurierna” so to speak…

 2. Jarno

  Jag tycker inte att du ska dra in ”…And You Will Know Us By The Trail of Dead” i detta eftersom de är ett fantastiskt indierockband och har ingenting med misslyckad metalcore att göra. :)

 3. TK Blashyrkh

  Svar till Jarno (2012-06-16 22:45)
  Inte min kopp té, men vi kan då konstatera att …AYWKUBTTOD sällar sig till de återstående 10% som inte är -core musik :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>