Labboken

Mina tankar om rådande pandemi

Av , , Bli först att kommentera 0

Hoppas alla njuter av denna en av vårens och sommarens sista röda dagar. Trots regn och pandemi.

En pandemi som jag tror att vissa av oss har accepterat med ändrade livsvanor, med färre sociala kontakter, och som andra har tröttnat på och därför tar större risker med sociala sammanhang. Nu när resor kommer bli tillåtet kommer det bli intressant att se om storstadsbor kommer börja sprida sjukdomen ut i landet. Speciellt Gotland som varit väldigt förskonat från viruset riskerar att drabbas hårt när alla semestrande stockholmare plötsligt samlas på ön. Två veckor efter midsommar kommer jag definitivt följa statistiken närmare än jag gjort hittills.

Men det viktiga att komma ihåg är att det är äldre som drabbas hårdast av sjukdomen, och det verkar som att äldreboenden äntligen fått kontroll på spridningen av viruset. Vilket borde innebära att så länge yngre, sommarsemestrande stockholmare på Gotland inte besöker sina äldre släktingar (vilket de inte ens får göra) så borde det inte drabba de som är mest sårbara. Tråkigt bara för all sjukvårdspersonal som måste ta hand om alla midsommarfirande människor som kommer smittas och drabbas av andnöd. Någon semester lär de inte heller få.

Själv har jag avslutat vårterminen och förutom att jobba över sommaren så kommer jag begränsa mina fysiska sociala kontakter i så lång utsträckning som möjligt. Myndigheterna brukar tala om att högtiderna inte kommer vara detsamma i år som de brukar vara, men det är nog så att hela sommaren i år kommer inte vara så som det brukar vara, och det må vara tråkigt, men nu sitter vi i den här situationen och jag tror vi alla egentligen kan offra en sommar av våra liv, för att ge våra medmänniskor många fler år av liv, och för att avlasta de som jobbar inom vård och omsorg.

Så här är en uppmaning till alla er som ändå tänker resa långt i midsommar och under sommaren: Även om myndigheterna kommer lätta på sina reserekommendationer så använd vanligt vett! Minsta lilla symptom på luftvägsinfektion, ställ in resan! Den vore inte bra att förlora kontrollen över den här pandemin när vi precis fått kontroll över den. Vi får helt enkelt offra en eller två somrar och en hel del röda dagar.

 

 

Om Labbmange, plugget och VR för att återförenas med nära och kära

Av , , Bli först att kommentera 1

Det var ett tag sen jag skrev här men jag har haft en bra anledning, nämligen jullov och tentor. Nu har jag precis tentat av en kurs och nästa börjar på måndag, så då har jag lite tid att vila hjärnan och skriva av mig lite.

Tänkte att det är dags att berätta lite mer om vad jag håller på med. Jag läser tredje året på civilingengörsbioteknikprogrammet på Umerå universitet. Lite mer än halvvägs genom utbildningen. Kursen som jag nu senast tentade av heter Genetik och genteknik. Det säger inte så mycket för gemeneman men kursen handlar främst om de vanligaste teknikerna man använder i biotekniska laboratorium för att genomföra experiment och analyser. Man får läras sig till exempel hur den nobelprisade tekniken PCR fungerar. En teknik som under sen 80-tal och tidig 90-tal revolutionerade labbarbetet och som än idag är den mest använda tekniken på labbar. Man använder PCR för att kopiera upp DNA för olika syften.

Hand i hand med PCR har man sekvensbestämning av DNA-strängar. Senaste åren har bestämning av sekvensen av DNA-strängar och hela genom blivit allt viktigare i ett led att bättre kunna förstå sjukdomar, för diagnostik och även för att förstå människans förtidshistoria bättre.

Men det är en stor kurs och man går även lära sig mer om begrepp så som mutationer och strukturella funktioner som finns i DNA. Jag tycker att labbteknikdelen var mer spännande.

Nästa kurs heter Genexpression och är en logisk efterföljare av Genetik och genteknik. Att kunna uttrycka en gen som är designad för att producera ett läkemdel är såklart viktigt och det är även viktigt att veta hur man kan reglera uttrycket så man får ett så effektivt utbyte som möjligt. Det kan man göra på olika nivåer. Man kan göra miljön så gynsam som möjligt för bakterier eller effektiviera själva genen på olika sätt. Ska bli kul att lära sig mer om ämnet.

Det var lite om min vardag just nu som student i Umeå, självklart varvar jag plugget med pubrundorna 😉

Vill avsluta så här i kärlekstider med att tipsa om ett videoklipp där sydkoreanska VR-utvecklare verkligen tagit tekniken till nästa nivå. Kortsagt så återskapade de en liten flicka som några år tidigare dött av leukemi. Det återskapade flicka från verkliga videoklipp och bilder så även hennes rörelser skulle likna den riktiga flickan. Sedan fick flickans mammas kliva in i en virtuell värld och möta sin dotter igen. Svårt att hålla ögonen torra när man ser videoklippet, och det är många tankar som snurrar i huvudet om vad som kommer vara möjligt med hjälpa av tekniken om bara några år, men man påminns också om det som än så länge är unikt för varelser av kött och blod, vilket är kärleksbanden mellan sina närmaste.

 

Resa till Asien, på gott och ont

Av , , Bli först att kommentera 1

Har tagit en paus från bloggen. Har tänkt gör en återkomst under hösten men gör ett snabbt nedslag pga en incident under semestern.

Så många andra blev jag tagen av den regninga starten på sommaren och bestämmde mig för att packa resväskan och resa ned till sydligare breddgrader. Sagt och gjort. Vi var ett par vänner som hoppade på en sista minuten och åkte på äventyr till sydostasien och åkte runt bland länderna där. Vi reste runt i Singapore, Thailand, Vietnam och hann även med en snabb runda till Sydkorea. Länderna i sydostasien är fantastiska på många sätt, men speciellt uppskattat var maten. Speciellt Singapore är ett matmekka men även Sydkorea har en stark kultur av ”streetfood” (vilket jag såklart visste på förhand innan vi ens hade rest dit). Det var helt fantastiskt som går att se på bilderna.

 

Pho

Pho i Hanoi

Äggmack

Äggmacka i Seoul

Potatis på pinne

Friterad potatis på pinne i Seoul

Men allt var inte frid och fröjd. När vi kom hem för en vecka sedan och jag kollade mitt bankkonto såg jag att det hade dragits pengar för saker jag aldrig hört talas om. De var definitivt inte jag som använt mitt bankkort för de köpen, men det var köp som gjorts i asiatiska länder kunde man se. Jag anade oråd och blockerade mitt kort hos Swedbank och gjorde en polisanmälan. Tur i oturen var att detta verkar ha hänt mot slutet av resan då jag bara hade hundralappar kvar på det kontot. Så, speciellt mycket fick tjuvarna inte ut 🙂

Efter att ha läst på runt lite på internet så verkar händelsen benämnas ”skimming”. Det är när obehöriga kommer över någon annans bankkortsuppgifter. Jag använde bankkortet vid ett fåtal tillfällen. Framför allt när jag skulle ta ut pengar och när vi åt middag på restauranger. Antingen har de bara skrivit ned uppgifterna på kortet eller så har de läst av uppgifterna på avstånd via blipp-funktionen. Tydligen ligger uppgifterna helt öppet att läsa av via blippen? På Wikipedia läser jag också att brottet även ökar i Sverige, och att det försvisso inte går att läsa av den 3-siffriga koden trådlöst, men att 43% av webbutikerna inte kräver denna kod. Min uppfattning var att 3-siffriga koden var ett krav vid handel på nätet, men tydligen inte.

Men det finns tydligen också ett enkelt sätt att skydda sig, och det är att köpa ett rfidskyddskort. Dessa kort stoppar man tillsammans med sina alla andra kort, och den fungerar genom att hindra obehöriga elektromagnetiska fält från att läsa av ens bankkort. Nu har jag införskaffat ett sådant skyddskort och även testat den och kan konstatera att den fungerar som den ska. Det går inte att läsa av mina kort längre så länge detta kortet finns instoppat bland dem.

Trots denna händelse så rekommenderar jag ändå en resa till Sydkostasien. Det är en världsdel som är helt annorlunda från Europa i både natur, stadsliv, arkitektur och (mat)kultur och något man definitivt ska uppleva. Risker kommer alltid att finnas (just detta problem går ju att minimera också). Det ska inte hindra att man upplever och lär sig om andra kulturer. Och nu är man tillbaka till fantastiskt väder även i Sverige så det går verkligen inte att klaga.

 

Chippning i Umeå

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag såg att ett av företagen som ”chippar” (sätter in RFID-chip i handen) ska komma till Umeå. Det verkar som att RFID-chip är något man antingen älskar eller hatar. Jag är inte chippad själv men tycker dels att tekniken RFID i sig är väldigt intressant och dels är det spännande att ha tekniken i kroppen. RFID bygger på elektromagnetisk induktion mellan två stycken enheter (en läsare och en nyckelbricka eller kort). Det innebär helt enkelt att nyckelbrickan eller kortet får sin energi från den elektromagnetiska våg som läsaren skickar ut, och samtidigt används vågen för kommunikationen mellan brickan och läsaren.

Utvecklingen av tekniken tog fart efter andra världskriget, men det var först kring 2000-talet som de gamla sifferdosorna, magnetremsor och fysiska nycklar började bytas ut mot RFID-tekniken. Sedan dess har teknikens utbreddning och utveckling bara haft en väg. Det används på allt fler ställen och det öppnas upp nya användningsområden hela tiden, alltifrån Nintendo-spel till att blippa betalkortet i mataffären. Men även på ställen som är osynliga för vanliga människor, som tex att spåra varor från tillverkning till slutmålet.

Med tanke på alla gamla och nya användningsområden är det inte konstigt att det nu finns en trend där den här tekniken har nu även finns i människokroppen. Man får också se den här trenden i ljuset av att när tekniken började lanseras på bredare från för 20 år sen lovades det att antalet nycklar i fickan skulle minska. Men det som hände var att metallnycklar och magnetremsor byttes ut mot nyckebrickor och RFID-kort. Tekniken blev digital men det löste egentligen inte det vardagsproblem som fanns. In kommer små RFID-chip som får plats i handen. Det går inte att glömma nyckeln längre, och har man tur behöver man bara ett chip. Det är inte svårt att förstå att svenskar som ett tekniksläkte som strävar efter att ständigt driva bort vardagsproblem finner ett intresse för att sätta in chip i händerna.

Men på sikt har den här trenden stort betydelse eftersom det ger en indikation på villigheten bland allmänheten att ha teknik i kroppen som inte satts in av hälsoskäl. Nu råkar det vara så att RFID-chip är den perfekta tekniken att ha i kroppen eftersom de inte är beroende av ett eget batteri och det därför går att göra dem väldigt små. Båda dessa egenskaper gör att tekniken är ideal att sätta in i kroppen, men även för att själva ingreppet är väldigt enkelt. Det finns (vad jag känner till) ingen annan teknik som uppfyller alla dessa egenskaper (litet, inget batteri och enkelt ingrepp), så att hitta nästa teknik som en tydlig andel av befolkningen kommer sätta in i kroppen kommer inte vara lika lätt. Det finns de som menar att steget till chip som kan används för medicinskt syfte inte är långt bort. Det kan jag inte hålla med om av anledningarna jag nämnde. De medicinska applikationerna kommer kräva att prylen har en egen strömkälla. Har den en egen strömkälla kommer prylen behöva vara större i storlek. Den kommer också behöva sitta någonstans i kroppen som kräver ett mer avancerat ingrepp. Så tyvärr ska man inte se den här tekniken som vägen till supermänniskan. Det handlar om en smart teknik för identifikation som råkar ha egenskaperna för att bevaras under huden. Det i sig är en smart lösning på ett vanligt vardagsproblem.

Svarta hål och nya människoraser

Av , , Bli först att kommentera 2

Jag borde egentligen inte vara tillbaka här just nu, men plikten kallar för det kom två stora vetenskapsnyheter idag. Dels släpptes den första bilden som någonsin tagit på ett svart hål och dels kom nyheten att man har hittat ben från en människoras man tidigare inte kände till. Jag kompromissar med att hålla det kort.

Svarta hål
Bilden som släpptes togs alltså 2017 och bearbetades under lång tid innan forskarna var nöjda med resultatet. Bilden är på ett svarthål i mitten av galaxen Messier 87 och som är 55 miljoner ljusår ifrån jorden och har en massa på 6,5 miljader gånger solens mass. Mycket massa med andra ord. För att kunna ta bilden på ett svarthål så långt bort krävdes en kamera som är lika stor som hela jorden, och det vari princip så man gjorde också. Man har använt ett nätverk av satelliter runt om vi världen som samordnat tog bilden under en veckas tid för två år sen.

Första bilden på ett svart hål

Första bilden på ett svart hål

När man tittar på bilden kanske man får uppfattning om att hela bilden är det svarta hålet, inklusive den gul oranga ringen, eller att bara det svarta hålet i mitten är det svarta hålet. Båda antagandena är fel. Den yttre färgade ringen i gul oranget är partiklar som snurrar runt det svarta hålet. De ligger inte tätt intill det svarta hålet utan de finns tillräckligt långt bort för att vara på ett stabilt avstånd från det. Kommer de närmare än var de är i bilden slukas troligen de av det svarta hålet. Men detta är inte ”event horizon”, som är den absoluta gränsen för hur nära man kan komma en svart hål och komma undan från det. Så, det svarta hålet ligger in bra bit in i själva hålet i mitten av bilden.

Men varför är den undre delen av ringen ljusare/gularen och den övre delen tunnare och mörkare? Det är som sagt partiklarna som snurrar runt hålet. Den mörka delen är partiklarna som befinner sig bakom svarta hålet och den undre/gula delen är partiklarna som ligger framför hålet. Hur kommer det sig att vi kan se partiklarna som ligger bakom hålet? Eftersom svarta hål är så massiva kan de böja både partiklar och ljus. I detta fallet är den övre delen ljus från partiklarna vars ljusbana böjts av det svarta hålet och ändrat bana så ljuset kommer mot kameran på jorden. Vi är vana vid att ljus bara har en riktning, som är rakt, och den banan ändras inte i vanliga fall. Men se det som att ljuset bakom svarta hålet reflekteras av rymdgubbar, men istället för rymdgubbar är det tyngden av det svarta hålet som böjer ljusets bana.

Vill man lära sig mer så skrivs det så mycket om den här bilden just nu så det är ju bara att kolla var som helst. Men de som initierade projektet är National Science Foundation, och de har all orginal material som alla andra återanvänder.

Ny människoras
Kan en nyhetsdag bli bättre än nyheter om svarta hål? Ja det kan det, för nyheten kom att det har upptäckts en ny människoras. Rasen kallas för homo luzonensis efter ön där benen hittades. I vanlig ordning är det långt ifrån kompletta ben och DNAt kommer inte gå att analysera p.g.a det varma klimatet med hög luftfuktighet så bevaras inte varken ben eller DNA speciellt bra. De ben man hittat tillhör några ben i händer, fötter, lårben och tänder. De slutsatser man har dragit från dessa är att de är en människoras som var kortare än homo sapiens. De var ungefär 120 cm. Sedan tidigare vet man att det fanns en annan människoras som också var kort, homo floresiensis. Båda dessa raser levde samtidigt för 50 000 år sen på sydostasiatiska öar, och har därför troligen aldrig kommit i kontakt med varandra. De andra människoraserna som levde vid den här tiden var homo sapiens, neandertalare och denisovaner. Alla fem människoraser befann sig i sydostasien och vad gäller homosapiens, neandertalare och denisovaner vet man att dessa parade sig med varandra.

Vad gäller luzonensis tror man att dess förfader var australopithecus, en tidig ras av apor som är förfader till dagens homo sapiens, gorillor och chimpanser. Detta baserar man på tåbenet som liknar tåbenet för en australopithecus, vilket då samtidigt antyder att träden var ett bekvämare hem för luzonensis än marken, och det i sin tur är lite konstigt för alla samtida människoraser var mer bekväma på marken än i träden.

Det verkar som att kartan över människosläktet är mycket mer komplext än man trott och den blir allt mer komplex för varje fynd man gör.

Åter till böckerna för min del.

Dags att gå under jord

Av , , Bli först att kommentera 0

Det är dags igen. Dessa perioder kommer lite då och då under året. När man måste stänga ned mobilen och datorn. Dra för gardinerna. Ladda med skafferiet med favorit kaffet, kylskåpet med energidryck och bunkra med nudlar (för att det är billigt och man kan variera rätterna i oändligheten). Vässa pennan (det är en metafor, ingen använder väl träpennor längre?) och slå upp böckerna. För det är i böckerna mitt huvud kommer vara i de kommande veckorna. Ni kan säkert gissa vad det handlar om, ja en tenta. Det är samma rutin varje gång, man skjuter upp arbetet till sista stund, sen stänger man in sig i några veckor och pumpar allt man ska kunna på alldeles för kort tid. Den enda trösten som finns är att man åtminstone kan lätta på bördan genom att plugga på gamla tentor, och att när tentan är klar så har man en tenta mindre att skriva i sitt liv. Känslan av att ha skrivit en tenta och när man går ut från skrivsalen veta att man klarat av den är oslagbar. Men tills den dagen jag kan gå ifrån skrivsalen med den känslan så behöver jag gå under jord med mina böcker.

Jag lämnar det här inlägget med en bild från en tidigare helg då bekymren tog en vila och livets glada sida tittade fram.

2019-03-22 18

Veckans tekniknyheter

Av , , Bli först att kommentera 0

Det har varit en spännande vecka av tekniknyheter de senaste 1,5 veckorna. Dels presenterade Tesla sin senaste bilmodell (model Y) och dels presenterade Google en produkt som de kallar för Stadia, som är en produkt som ska revolutionera TV-spelsmarknaden.

Tesla Model Y
Det har funnits tecken på att Tesla har hållit på och utvecklat Model Y ända sedan 2013, men det var i förra veckan som Elon Musk till slut presenterade modellen. Den var tänkt att presenteras i slutet av förra året, men i vanlig ordning med produktionsproblem hos Tesla, fick presentationen skjutas upp.

Precis som med Model 3 är Model Y tänkt att kunna massproduceras och hamna på en prisnivå så att människor med vanliga inkomster ska kunna köpa den. Den kommer komma i fyra olika versioner; en som är ”standard range” och tre som är ”long range” drive. Skillnaderna mellan dessa fyra modeller är dels hur långt de kan köras på en laddning och dels hur snabbt de kan köras (och priset såklart). En speciell grej med Model Y är att det går att ha tre rader av säten och därmed går det att få plats med sju personer i bilen. Första leveranserna av den här modellen kommer ske under den senare halvan av 2020, och då endast inom USA. Därefter till Kanada o.s.v. Och som vanligt ingår alla andra coola saker som finns i alla Tesla-bilar, som möjligheter för att bilen kör sig själv, en stor skärm på förarens sida för att ställa in inställningar, information och bilen och information om resan.

Jag uppfattar inte Model Y som någon revolution jämfört med Model 3. Det verkar mest vara ”små” förbättringar som längre räckvidd o.s.v. Men kul att det går framåt.

Elon Musks presentation går att se i denna video. Jag tror den är roligare att se för Musks lite torra nördhumor snarare än för presentationen av själva bilen.

Stadia
Denna gång var Googles nyhet med den nya produkten Stadia mer spännande. Google vill alltså satsa på spelmarknaden. Men istället för att bygga sin egen konsol som Nintendo, Sony och Microsoft har gjort så har de använt sin expertis inom molntjänster och byggt den första molntvspelet. Det betyder att hårdvaran är förlagd i deras datacenters, istället för hemma hos den enskilda spelaren. Det här medför flera fördelar. Det innebär att all tungt arbete som rendering av varje enskild bild i spelet utförs i Googles datacenters, och bara resultatet skickas spelarens dator. Det betyder att spelaren inte behöver en lika kraftfull maskin hemma hos sig själv för att spela resurskrävande spel. Man kan dessutom spela direkt i webbläsaren, och spelet synkas mellan olika typer av maskiner, som t.ex. mellan bäbara datorn, mobilen och paddan. Så man kan plocka upp spelet på en annan maskin där man lämnade av vid förra maskinen. Det innebär också att utvecklarna av spelen alltid har tillgång till den bästa hårdvaran.

Den enda hårdvaran som finns är kontrollen, som inte ens är ett krav. Man kan likväl använda tangentbordet och musen, men med kontrollen en playstation-liknande kontroll kopplas man direkt via kontrollen upp med Wifi till Googles datacenters. Kontrollen innehåller också två extraknappar. Den ena livesänder ens spelsession direkt på Youtube (kan man inte ta över Twitch får man försöka konkurrera ut dem). Via den andra knappen ny man Googles sökfunktioner (via en mikrofon på kontrollen). Den är tänkt att användas i fall då man sitter fast i spelet och behöver hjälp.

Stadia kommer också stöda 4k-upplösning med 60 fps (frames per second), och i framtiden planerar man streama spel i 8k-upplösning. Puh! Det är mycket data att skicka fram och tillbaka. Tur att 5G kommer. Men tills 5G kommer behöver spelaren åtminstone ha bra internetuppkoppling, och man kan anta att det är därför Stadia kommer lanseras under 2019 i Nordamerika och Europa först.

En sammanfattning av presentationen finns i denna video.

Det är såklart fler än Google som jobbar på liknande lösningar. Det här är framtiden. Det finns ingen mening att låta utvecklingen och kreativiteten hållas tillbaka av föråldrad hårdvara hos konsumenterna. Inte när internetuppkopplingarna börjar blir så snabba. Det är ett bra tillfälle för Google att försöka slå sig in i den här marknaden. De är ett av världens bästa molnföretag och nu när spelen hamnar i molnen är det självklart att de ska hoppa på det tåget. Jag tror det kommer bli väldigt bra i slutändan.

Äntligen fredag!

Av , , Bli först att kommentera 0

Äntligen fredag och helg! En chans för hjärnan att återhämta sig från alla formler, molekylstrukturer och teoretiska teorier. Inget mer kommer hända idag mer än att jag kommer titta på en film och stoppa munhålet fullt med chips och kakor. Därefter blir det sömn med drömmar om en 5G-framtid.

Hade tänkt passa på att titta på filmen Himmel över Berlin som ligger på SVTplay just nu. En hyllad film med en hyllad skådespelare i huvudrollen. Den schweizisk skådespelaren Bruno Ganz (som spelar en ängel i denna film) dog nyligen. Jag kände till honom som skådespelare men har aldrig sett någon av hans filmer. Förutom Himmel över Berlin har han även gjort en gestaltning av Adolf Hitler i filmen Undergången – Hitler och Tredje rikets fall. Himmel över Berlin måste nog anses vara en klassiker så det det gör det extra värt för mig att se den. Vi får se om jag kommenterar den efteråt här på bloggen. I vilket fall som helst blir det kakor och chips för min del nu. Vila för hjärnan och socker för själen.

5G och varför det är så viktigt

Av , , 1 kommentar 0

Vissa kanske skulle säga att den hetaste nya teknik-trenden är AI. Jag håller inte med, den hetaste teknik trenden just nu är 5G och jag ska förklara varför.

5G är lite annorlunda mot det andra G-tekniker eftersom den fungerar på ett väldigt annorlunda sätt jämfört mot det de andra G-teknikerna. Under de tidigare teknikerna har det i stort sett bara blivit snabbare hastigheter på dataöverföringen. Det kommer det även bli i 5G-standarden. Data kommer överföras snabbare med 5G än vad som görs med 4G (någonstans i storleksordningen 100 gånger snabbare). En annan förbättring jämfört med 4G är att fördröjningen minskas till cirka 1 millisekund, jämfört mot 4Gs 30 – 70 millisekunder. Att minska fördröjningen i tekniken kommer i sig vara revolutionerande. Tex i självkörande bilar som så snabbt som möjligt behöver reagera på en potentiellt farlig situation. Andra grejer som kommer bli möjliga tackvare den låga fördröjningen är att man kan interagera med varandra och med annan teknik i närmast realtid. Till exempel när operationsrobotar blir tillräckligt bra att användas för operationer så kan kiruger styra roboten på avstånd, och operera i realtid, från andra sidan jorden.

5G logga

Men den teknik som används för att uppnå dessa förbättringar gör också att signalerna från antennerna inte når lika långt (som de gjorde med de tidigare teknikerna). Dessutom blockeras signalerna lätt av hinder i vägen för signalerna, som tex väggar, träd osv. Det kommer alltså behövas många fler antenner för att ha bra täckning även i ett litet område. En positiv grej är att 5G inte kräver stora celltorn som 4G-tekniken gör eftersom antennerna för 5G bara är några centimeter stora. Det blir alltså lättare att placera ut dem på fler ställen. Allt som kan komma att kopplas till internet kommer att kopplas till internet, och alla saker kan kommunicera med varandra istället genom en central nod. Bilar kommer kunna kommunicera med varandra, med bussar och med trafikljus. Lyktstolpar, soptunnor, reklamskyltar och pendeltåg kan alla potentiellt kommunicera direkt med varandra, med i princip ingen fördröjning.

Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte. Världens största teknikbolag, inklusive svenska Ericsson, har i flera år investerat flera miljarder i att utveckla tekniken och hålla sig i framkant av en teknik som kommer revolutionera samhället och våra liv såsom till exempel internet respektive mobiltelefonerna gjorde. För de som inte tror mängden pengar som stora bolag häller in i teknik är ett bra mått på hur viktig en teknik är så finns ett annat exempel. De som följer nyheterna har säkert hört att USA begärde av Kanada att gripa det kinesiska telecom-bolaget Huaweis CFO, Meng Wanzhou, för att ha brutit mot amerikanska sanktioner mot Iran. Vad har detta med 5G-tekniken att göra? Jo, även fast Huawei länge retat USA och dess närmaste allierade genom eventuell espionage så finns det de som spekulerar i att gripandet av Meng Wanzhou var en skenanledning till att banna Huaweis 5G-teknik från USA. Några klara bevis på att Huawei ska ha använt sin utrustning för att spionera på USA verkar inte ha presenterats (vad jag vet). USA själva är långt efter i att ha investerat och utvecklat sin egen 5G-teknik, och måste köpa in tekniken från andra länder. Oron är att om tekniken kommer från Huawei (som har nära kontakter med den kinesiska regimen) så är risken överhängande att de kommer börja spionera på amerikanerna åt den kinesiska regeringen. Detta anses alltså så viktigt att USA hellre valde att gripa chefsekonomen på ett av världens största bolag och riskera allt vad de politiska konsekvenserna kan innebära. Hittills har Kina reagerat med att omvandla ett fängelsestraff till dödsstraff för en kanadensisk medborgare som sitter fängslad i Kina. Hela detta globala drama sammanfattas djupare i denna youtube-video. Om detta inte indikerar hur viktig 5G-tekniken är så finns det inget som kan göra det.

Introduktion till den här bloggen

Av , , 1 kommentar 0

Det första inlägget på den första bloggen. En liten presentation av mig själv. Mange kallas jag och är student. Om du gissade att mitt ämne har med vetenskap och forskning att göra så gissade du rätt. Jag gillar teknik och vetenskap och det är kring dessa ämnen mina inlägg kommer handla om. Jag kommer framförallt att kommentera kring nyheter om teknik och vetenskap. Det finns inte brist på intressanta saker som händer just nu. CRISPR, storskalig analys av biologisk data, framgångsfulla genterapier mot cancer, maskin inlärning/AI, självkörande bilar och smarta hem för att nämna några få saker. Och 5G-tekniken är äntligen här och konsument produkterna med 5G ligger bara runt hörnet. Allt det här kommer revolutionera våra liv och det är spännande att följa utvecklingen. Speciellt är det inte många som skriver om allt det fantastiska som händer inom läkemedelsforskningen. Motsvarande saker händer inom den biotekniska forskningen som håller på att hända inom AI forskningen, men nästan ingen vet om det eller förstår det.

I nästa inlägg mer om Samsung Galaxy S10 som kommer lanseras snart och har stöd för 5G.