Lage Olovsson

vattenbagge

Av , , Bli först att kommentera 5

grop

Alldeles intill grusvägen håller berget fram en någorlunda bottentät skål åt grodynglen.
Den är grund och liten nog att så fort som möjligt komma upp i optimal driftstemperatur – utan att fördenskull alltför snabbt dunsta bort i solvärmen.

grop2

Längs solkusten på den aningen rostbruna pölen samlas ynglen i stora mängder.
Längre bort i diket finns en djupare vattensamling. Det är en dikets Marianergrav, hotfullt öde och tom på liv efter vad man först kan tro. Inte ett enda grodyngel syns till här. Men tvärs över den djupaste delen ror plötsligt en vattenbagge med kraftfulla årtag. I storlek form och lyster som en illa klämd stortånagel och försedd med två årliknande tentakler.

Bli först att kommentera

hägg

Av , , Bli först att kommentera 29

1188

Blommar häggen, på sitt lika vackra som osvikliga sätt.
Aldrig blev väl tiderna så tunga och sorgen så svår att inte häggen blommade.
Över lanthandelns gamla björkar kommer ett par tranor på utspända vingar. Dom liknar fraktflyg på ingång.
Och staren (jag tror tamigtusan det finns bara ett enda par av dem på trakten) kommer också sättande. Hittar någonting och virvlar sedan vidare som vore den alltid på väg till viktigare göromål.
Desto fler är vitfåglarna som om morgonen angör gräsmattan. Dom tycks alla vara iförda rånarluvor. Att i den skaran peka ut någon huvudman förefaller ogörligt.

Bli först att kommentera

bara vanligt vatten

Av , , 1 kommentar 36

Rasslade torrt när jag vred på vattenkranen på morron. Det andades sista suck ur kilometervis av tomma vattenledningsrör.
En liten pöl låg och darrade i gräsklipparsitsens fördjupning, speglade den oskyldigt blåa himlen, det var allt. Och av nattens regn och blåst återstod endast några fuktiga fotavtryck på farstukvistens torra trä.
Ja, kommunchef kanske man kan vara utan några dagar. Men vatten??

1 kommentar

varmt

Av , , Bli först att kommentera 18

skal

Längs den gassande grusvägen vimlade det av gröna sandjägare idag. Dom är snabba både på vingar och ben. Lyfter och flyger snabbt undan. Landar utan studs som vore dom en näve ovanligt tunga frön sådda på måfå i en svepande handrörelse.
Eller ränner dom undan på stolpigt långa ben och gör en kringgående rörelse. Men vägen överger dom inte frivilligt. Den är inte mer min än vad den är deras förefaller dom tycka.

snår

Nedanför garaget blommar videt i en sorts spretande värmefrossa. Värmen har liksom tvingat blommorna att ställa sig vidöppna åt alla håll och massor av humlor får hela buskaget att röra sig.
Nere på plöjningen kryssar en ringduva fram. Faller och stiger som ett litet skepp för varje våg. Blänker silvergrå när det sneda motljuset träffar bogen i lagom vinkel.
Ett gäng kajor kommer flygande. Klagar grälsjukt såsom kajor ju gör. Deras läten minner om ett sorts vinande elektroniskt alstrat ljud.

Bli först att kommentera

hojbesiktning

Av , , Bli först att kommentera 22

Annan katt nere på jaktreviret idag. Den kröp ihop, samlade sig liksom till språng. Föreföll i kroppsspråk och annat beredd att med sitt blod försvara jaktreviret, så jag retirerade taktfullt. Tog så tydligt som möjligt av söderut från den ursprungliga kursen. Sådär som man ibland gör när man t.ex. inte ser någon annan möjlighet att komma undan ett ofrankerat hej till någon vid brevlådan.

Ska besiktiga hojen imorrn. Bör väl inte vara nödvändigt att avlysa 92:an för den sakens skull men man önskar att det funnes en bil/mc/-provning på närmare håll (än Umeå).
Nu ska man ju inte ställa nödvändigheter som t.ex. åldringsvård och barnomsorg emot varandra. Ej heller Systembolag och Bilprovning får man förmoda, ty det vore som att resa den ena hässjan kring samma ruttna virke som den andra med hänvisning till att det annars är orättvist (mot dem som skor sig på att leverera hässjevirket).
På Bilprovningen i Umeå har jag iaf varit några gånger. På Systembolaget här i Bjurholm har jag varit en, säger en, gång.
Därmed inte sagt att besöksfrekvensen i enskilda fall inte skulle kunna vara, alternativt troligen är, den diametralt omvända.

Bli först att kommentera

katt

Av , , Bli först att kommentera 27

Några regnstänk på morron men alls inte många. Kanske vankas det torrsommar och skogsbränder ovanpå den snörika vintern.
En grå katt syns stå på helspänn nere i det vildvuxna snett bakom garaget.
Plötsligt hugger hon till, kort och bestämt. Blir stilla några sekunder med nosen djupt borrad i grågräset liksom för att avvakta svaret på detta sista dräpande argument. Kommer sedan bärande på en mus i munnen.
Det är med all säkerhet en honkatt ty hon bär hem med beslutsamhet; ‘drar till huset’ som man säger. Överväger inte ens för ett ögonblick att konsumera bytet på plats.

Bli först att kommentera

flugsnapparen

Av , , Bli först att kommentera 27

Som lustig den där flugsnapparen som håller till i björken man kan se från köksfönstret.
Fast vem är inte det, om man tittar en gång till.
Lite lustig, alltså.
Har inte kunnat upptäcka att den lyckats locka till sig nån hona än. Trots att den far in och ut i holken och sjunger ihärdigt från grenen utanför. Bara talgoxen som då och då kommer rännande och med den åretruntboendes självklara rätt glor in i holken.
Det hörs förstås inte in i köket hur flugsnapparen sjunger och har sig. Inte i mina öron i alla fall. Men man kan se hur den liksom pumpar med vingarna för att få luft i bälgen. Allt som oftast skrapar den på ett nästan övertydligt sätt av näbben på båda sidorna.
Och det är väl det förstås, som får honorna att bli lite avvaktande. Detta evinnerliga fokuserande på hur det kan tänkas bli med maten.

Bli först att kommentera

ekorre och skata

Av , , Bli först att kommentera 25

Sorts söckenhelgdag idag och vacuumventilen andas frid ute på kattvindan.
Borde cykla men sitter istället, i alla fall än så länge, och ser hur en skata förföljer ekorren in den sönnersta storgranens pagoda grenverk. Skatan står inte ekorren långt efter när det gäller att snabbt och smidigt rinna upp och ner mellan grenarna. Hon har aggressiviteten på sin sida. Drivs och eldas som ett fackföreningsombud av den. Men till sist har ändå ekorren dribblat bort skatan och kan fortsätta dit den tänkt sig. Till den för dagen, säsongen och ekorrens bara milda förvåning (som ville den endast få saken bekräftad) tömda struten för fågelfrön som vajar lojt i björken.
Jo, dom är väl inte de allra såtaste vänner kan man tänka, ekorren och skatan. Jag har själv sett ekorren fiska fågelungar ur holk mitt på blanka dagen.

Bli först att kommentera

mellan vägarna

Av , , Bli först att kommentera 22

häll

Äntligen kan man börja färdas i skogen lite som man vill.
Här når solen ner. Lyser över lingonris och lavar som ännu inte riktigt har rest sig efter vinterns jättelegor.

ring

Ringen av stenar ligger orörd.
En gammal gåta är den, men man behöver ju inte veta allt.

myror

I myrstacken är det redan full aktivitet.
Det ångar varmt och syrligt kring stacken som tycks befinna sig i ett slags konstruktivt kaos. Tjädern har gödslat hela stacken full med underliga puppor och myrorna rusar runt, försöker liksom verka drottningar varenda en när det är arbetare som behövs.

kran

Och renkraniet är lika naturligt som allt annat här.
Närheten till vägen och det avbrutna hornet skvallrar i alla fall om en våldsam död.

Bli först att kommentera

konsumparkeringen

Av , , Bli först att kommentera 24

Ja igår vart det väl inget särskilt. Var till Vännäs fram och åter. Satt en stund på konsumparkeringen och väntade. Och det är litegrann som att sitta på en drive in bio.
Det är på konsumparkeringen det går att ställa de allra tidigaste prognoserna kring höstens val.
Det är också på konsumparkeringen man ser befolkningen åldras. Åldras, men med någorlunda bibehållen förmåga att fara ut i korta och förvånansvärt snabba rörelser sprungna ur en lika oväntad som hastigt övergående affekt.
Det är på konsumparkeringen man ser olika politiska intresseorganisationer bjuda på sockerfritt.
Det är också där man ibland får se hur någon med kryckan, likt en fåraherde, vallar ut sin tungt lastade sämre hälft som med låg profil och ideliga sidoblickar ser ut att leta möjliga flyktvägar.

Bli först att kommentera