Lage Olovsson

björnmossa

Av , , Bli först att kommentera 17

Ynka sju grader på morron och penséerna står och darrar i lådorna utanför fönstren.
Än så länge är det en vår och försommar för de storsägna, högljudda och väl påpälsade.
Det är den här förtvivlade blåsten – det viktiga första intrycket när man buss- båt- eller billedes kommer till en ny plats.
Befarar att flugsnapparen ångrat sig och farit söderut igen. Det har varit misstänkt lugnt vid holken de senaste dagarna nämligen. Men kanske ligger honan redan och ruvar och försöker göra minsta möjliga affär av den vardagsorättvisan.

Nedan några bilder från igår då det var lugnt och fint och mättade milda färger.
Tjärnen skyddar några försiktigt vakande harrar innanför sin vallgrav.

vall

grönt2

grönt

moss

Bli först att kommentera

kulörtvätt

Av , , Bli först att kommentera 35

kulör

Körde en kulörtvätt igår morse och den var torr innan kvällen.
Ser ut att bli bra väder även idag.
I holkarna är det liv och rörelse. Man kan bara undra var alla småfåglar som inte hittat holk eller hålträd tar vägen. Tvingas dom månne luggslitna driva runt i ett slags uteliggarliv då?
Utanför östergaveln går storspoven slag i slag och trasten kurtiserar. Lägger på tjänstemannavis samman några torra löv som vore det protokoll justerade och klara att arkiveras. Vänder ryggen till i ett fåfängt försök att dölja sitt trick.

Bli först att kommentera

hålbyggare

Av , , Bli först att kommentera 36

Hänger vattenpärlor i björkarna idag efter gårdagens välsignade regn och på strecket hänger trasmattan tung.
Alla tre holkarna jag spikade upp i hörnen av tomten verkar sen några dagar vara bebodda. I två av dem ränner livréklädda flugsnappare påpassligt in och ut, och den tredje förefaller den tröge talgoxen ha tagit i besittning.
Men man får aldrig vara hundra på hur budgivningen slutar. Ibland kastas småfåglarnas världsordning om efter några dagar och där flugsnapparen först sågs flytta in tittar plötsligt talgoxen ut. Flugsnapparens sätt att liksom lite beskäftigt slå i böckerna och åberopa lag och rätt kommer därvidlag tillkorta för den burduse talgoxen som kanske ser sig som lite förmer än bara en simpel sommargäst.

Bli först att kommentera

duggregn

Av , , Bli först att kommentera 24

rök

Dimma och duggregn över dalen. Sov länge och långsamt, kanske just beroende på det försiktiga regnet och den air av varm och dämpad Nisse Linnman-morron som vädret består med.
Kör diskmaskinen nu, vilken jag på basis av åtminstone beprövad erfarenhet håller för att vara en myglare av rang. De sista tjugo minutrarna av programmet händer inte ett skvatt i dess inre, vågar jag påstå. Bortsett att den för syns skull räknar ner till noll på displayen.
Misstänker att det är som med gubben som blev tillfrågad vad han för tillfället sysselsatte sig med och som lär ha svarat: ”Jag torkar ved”.

Bli först att kommentera

gäss

Av , , Bli först att kommentera 38

trä

Vissa stenar liknar gammalt trä, sönderbruten drivved, vrakspillror.
Gick en runda över ungskogsytan igår, ner mot tjärnen och paret gäss som låg och väntade på att vaken ska vidga sig. Dom är inte direkt rädda, bara försiktigt avvaktande. Låtsas liksom inte ha tid med några besökare.
Längre fram när all is är borta ska dom som ett torparpar i huckle och vadmal nyfiket komma farande för att kontrollera vem som i hela friden har ärende åt deras håll.

Bli först att kommentera

däcksparkare oa.

Av , , Bli först att kommentera 26

”Lågmilare..”
Trots att den gått över 20000 mil.
Man undrar hur det är tänkt egentligen.
Jag tittar en gång till för att försäkra mig om att jag inte missat ett n mellan å-et och g-et.
Ja det är inte lätt att hitta någonting bra begagnat i bilväg på Blocket.
Många annonser har ambitioner en bit bortom detta tillsynes enkla att bli av med en bil till bästa möjliga pris. Dom tycks även vilja fostra, och man anar att bilen kan ha varit offer för aggressiv körstil.

Bli först att kommentera

blåsippa

Av , , Bli först att kommentera 25

blå

Nyby-blåsipporna tycks trivas bra uppe på släntkrönet. Strax intill finns en murknande stubbe där små svartmyror huserar i högsta alarmberedskap efter att ha blivit vräkta underifrån trätrallens ljumma sandbädd. Det är myror som trots vräkningen förhoppningsvis långt om länge ska ombesörja spridningen av sipporna. Men mycket kaffe ska väl rinna under joddlarbalkongen innan det blir någon för ögat märkbar spridning.
Noterade på morronen vad många olika fågelarter som plötsligt blandas ute på tunet.
Jordbrukslandskapets fåglar (hör där, låter ju som skolplanschens textremsa) med bl.a. björk- och rödvingetrast, rödstjärt, sädesärla och ett par starar.

mc

Körde mc en stund igår. Den har samma slags lyktglas som de fickplunteliknade platta ficklamporna hade.

damm

Nere vid dammen ökar vattenföringen.
Såg förresten gulärlan här för ett par dagar sedan. Och den är snart rarare än björnen.

Bli först att kommentera

myrstacksinventering på uppdrag av ledighetskommittén

Av , , Bli först att kommentera 31

stack1

Nu är vintern ordentligt tillbakaträngd ute på ungskogsytan och man går obehindrat på kärnfrusna tuvor eller i traktorspårens ännu isbelagda bäckar.
Många myrstackar är övergivna, förkalkade, fårade som elefanthud. Minner i höjd och fason om termitstackar. Lyfter man lite på en bit av ytan finner man den lätt, mullartad och genomlupen av trådiga rötter. En smula rådvill lägger man poste restante tillbaka sjoket på dess plats.
Varför myrstackarna övergivits är gåtfullt. Först tänker man att det kanske beror på att skogen avverkats, att klimatet på något sätt påverkats till den grad att myrorna funnit födorådskontraktet så ofördelaktigt att dom lämnat området helt. Men även stackar som finns i den omgivande, fortfarande orörda skogen är övergivna.
*
Det somras och torkar upp rätt bra runt huset också. Fast strax nol om garaget är det lite rålänt, och brukar så vara av och till mest hela sommaren. Det är den korta, med gemensamma krafter försummade samfällda vägstumpen som där flyr ner i en sorts våtmark.
Undras ifall man kunde söka och få EU-stöd för en skaplig kavelbro?

Bli först att kommentera

fredag

Av , , Bli först att kommentera 31

köket

På bilfronten intet nytt. Ögnade igenom Blocket nu på morron men fastnade på malteser med stamtavla och div tupperware. Och det är väl ungefär där vi befinner oss nu. Mellan tupperwarepartyt och swishen.
Köksluckorna sitter som dom ska. Sluter sig, liksom vinkande till avsked, en liten stund efter att man lämnat köket. Tittar man sig över axeln hinner man i ögonvrån se när dom stänger sig tyst som musslor.
Handtagen saknas än så länge och inte bara troligen måste vi byta ut det fetmarkerade kakeltankstrecket vad det lider. Men det får vara som det är ett tag.

Bli först att kommentera

ävlan

Av , , Bli först att kommentera 28

Det är inte bra att huka framför surfplattan i dagatal och leta efter begagnade bilar. Man får snabbt någonting idisslande i blicken. Blir krum över nacke och rygg som en gibbon som försöker begripa en säkerhetsnål.
Eldade i kaminen på morron. Inte för att det behövdes, utan mest för att det var snö på backen. Konstaterade också att elförbrukningen för april här i huset i Agnäs bara blir ca 200 kWh > vid samma tid ifjol då vi bodde i Nyby och klådde på och eldade ved.
Styrker väl morsans stundom glada valspråk om att ”de ä int lönt å ävles”.

Bli först att kommentera