Lage Olovsson

tålamod

Av , , Bli först att kommentera 5

gran

Granen har stått och räfflat stacken dag och natt. Envist dragit sina torra grenar fram och tillbaka. Lämnat alla dörrar på vid gavel och skapat ett korsdrag som till sist fick myrorna att ta sitt pick och pack och marschera ut.

Bli först att kommentera

om igår

Av , , 2 kommentarer 25

kart

Fläckvis ganska bra med kart/bär.

svamp

Råkade på några besynnerliga svampar vilkas likar jag inte tror mig ha sett tidigare.
Kan bero på deras aningen diskreta framtoning förstås.

Körde mc en stund också på aftonsidan och undgick mirakulöst nog att få nåt regn på mig fast himlen såg ut som ett verk av Hieronymus Bosch. (Typ de bilder som brukar finnas bilagda illustrerade versioner av Gamla testamentet).

2 kommentarer

kaninen igen

Av , , Bli först att kommentera 41

kanin

Han är som lustig kaninen. Säger han eftersom det mesta tyder på det. Varje skutt den tar tycks kräva viss planering och eftertanke – innan. Hoppet hämtas liksom in en liten bit framför kaninens nos, går som en svallvåg under ryggskinnet och rinner ut genom baktassarna.
På ett sätt ser det ut som när kvicksilver långsamt ansamlas på en någorlunda plan yta. På ett annat som när någonting encelligt förflyttar sig.

Bli först att kommentera

torkväder

Av , , Bli först att kommentera 37

baksida

Torkväder. Husen är målade och långkallingarna inne för service. Trastarna ute på åkern är tystlåtna och långa i halsen som folk i karriären. Rosorna blommar och de överblivna pysslingkragarna tog sig bara bra där i slänten.
Igår kollade jag hur det ser ut med hjortronkarten. Den finns, men det finns också ställen där det fortfarande bara blommar. Lingonen blommar iaf överdådigt och det är ju huvudsaken att man får ihop till den sortens sylt och dricka.

Bli först att kommentera

det roligaste som hänt sen grannens kanin rymde och blev överkörd…

Av , , Bli först att kommentera 35

kanin

…är nog att den andra kaninen fortsätter att rymma gång efter annan.

Bli först att kommentera

smått och gott

Av , , Bli först att kommentera 53

linn

…linneor.

smyg

Finn (minst) en gärdsmyg.
Gick på en hel storfamilj av dessa förvånansvärt orädda och rörliga fåglar på södra sidan av tjärnen igår. Pigga och nyfikna och med stjärtfjädrarna lite uppkäftigt i vädret, och hela tiden på nåt annat ställe än där kameran letade.

Bli först att kommentera

solkurva

Av , , Bli först att kommentera 32

solk

Här svänger vägen i en dagslång solkurva.
Hela dagen letar sig ljuset in i olika vinklar mellan gammelgranarna som står och åldras, svartnar i topparna.

torn

På motsatt sida av vägen, ungefär klockan tolv, står ett jakttorn. Sirligt och löst hopsatt som ett kinesiskt skrivtecken.

pöl

På ett ställe rinner en liten bäck under vägen, samlar sig till en svart göl med mängder av mygg som svirrar ovanför vattenytan.

nyckel

Strax där bäcken försvinner ner under vägen växer nycklar av något slag.
Jag är inte kropp till att säkert bestämma av vad sort. Kanske är det Jungfru Marie som ju lär vara den vanligaste.

Bli först att kommentera

midsommarafton

Av , , Bli först att kommentera 31

morron

Sval men klassiskt skön midsommaraftonsmorgon. Klippte plätten ner mot gammtomten igår. Det gäller ju att hålla någorlunda kort och rent runt sig för att undvika att ”dra lusa te långfälln” som dom ganska högljutt och tvärsäkert säger i bl.a. Örträsk med omnejd, liksom för att säkerställa att det hörs tvärs över sjön.
Startade upp traktorn också bara för att. Dock är det nåt spökt med hydrauliken eftersom man inte kan ha de bakre lyftarmarna i högsta läget utan att motorn låter som när man sätter fyrskäringen i jorden bakom de 45 hästarna.

guck

Var förbi på Nyby och harvade över åkerplättarna med betesputsen också.
Guckuskon verkar ha ett mellanår. Den blommade sparsamt ifjol och brukar (kanske av skäl som inte alls har med själva växtplatsen att göra) bara blomma vartannat år.
I förfjol trodde jag att den rent av hade dött. Men så småningom dök den ändå upp där i skuggan av ormbunkarna, lite sotig och sorgesam i bladkanterna men annars helt ok.

Bli först att kommentera

sprängticka

Av , , Bli först att kommentera 43

ticka (2)

Sprängticka på gammal björkstubbe.
Liknar de skorpiga utväxter som man stundom kan se på hästens underben och är liksom skattefifflaren vanligare än man i förstone skulle kunna tro. Lär kunna kurera det mesta och är sorgligt underutnyttjad i skolmedicinen.
För övrigt borde man ha en fungerande knivslåtter att hänga bakom traktorn. Dels låter en sådan ganska trevligt i sommarkvällen och dessutom blir det fint runtikring.

Bli först att kommentera

hålbyggare

Av , , Bli först att kommentera 48

Hänger vattenpärlor i björkarna idag efter gårdagens välsignade regn och på strecket är trasmattan tung.
Alla tre holkarna jag spikade upp i hörnen av tomten verkar sen några dagar vara bebodda. I två av dem ränner livréklädda flugsnappare påpassligt in och ut, och den tredje förefaller den tröge talgoxen ha tagit i besittning.
Men man får aldrig vara hundra på hur budgivningen slutar. Ibland kastas småfåglarnas världsordning om efter några dagar och där flugsnapparen först sågs flytta in tittar plötsligt talgoxen ut. Flugsnapparens sätt att liksom lite beskäftigt slå i böckerna och åberopa lag och rätt kommer därvidlag tillkorta för den burduse talgoxen som kanske ser sig som lite förmer än bara en simpel sommargäst.

Bli först att kommentera