Lage Olovsson

”och vid motorernas gång..”

Av , , Bli först att kommentera 25

Verkar faktiskt som om den här vintern i allt väsentligt är körd nu. Gammjärngrytan gryr ute på gräset, farstubron är nordiskt torr och ljus i träet och borta på skidbacken har det som myskoxar på fjället börjat dyka upp mörkare fläckar i marginalen.
Jag har varmkört hojarna i blidvädret – det är som en sorts arla betessläpp om man vill. Och det är lite som att lyssna till musik. Johans Yamaha har en harmonisk ton av fagott som när den blivit ordentligt varm kan få vem som helst att föra fingertopparna tillhopa.
Hornet den står liksom på tå direkt när man startat den, spinner dovt och förväntansfullt som en nyvaknad bikupa.
Men än är det lite för tidigt. Låt se att kusken tar sig helbrägd fram och åter mellan hus och stall. Bara det kan vara en äventyrlig resa när gruset man spridit ut på blåisen töat ner några millimeter och erbjuder fäste egentligen bara för blicken.

Bli först att kommentera

februarisol

Av , , Bli först att kommentera 22

5147

En lite blek men ovedersäglig morgonsol skickar in några strålar genom rumsfönstret och amaryllisen har strax blommat ut.

5144

Strax till vänster om storgranen står rådjuren och äter. Man får vackert göra sig omaket att pulsa en bit genom lössnön med fodret. Dom håller på etiketten nämligen. Vill ogärna bli alltför närgånget beglodda och begapade när dom äter. Och vem vill det..
Som stode väggarna fortfarande kvar rör dom sig i invanda mönster runt resterna av den raserade murstocken, järnspisen och mangeln som ligger utspridda men samtidigt markerande de ställen där de engång hörde hemma.

Bli först att kommentera

takskottning

Av , , Bli först att kommentera 23

Började skotta snö från taken häromdagen. Just i år och än så länge kanske mera en angelägenhet som ger makt och myndighet att påverka mattiderna än en av snötyngden påkallad nödvändighet. Snön är flyktig, barnsligt enkel att bli av med. Men kylan och snålblåsten är försvårande. Innan blåsten blev alltför grinig hann jag iaf ena sidan av vårt källarlösa långskepp till hus som nu står med en sorts slagsida. Tar mig friheten att i det sammanhanget (källare) citera en byggnadstekniskt kompetent bekant som med Catonisk emfas ofta brukade hävda att ”källare bör man snarast möjligt fylla igen”.

Bli först att kommentera

januari

Av , , Bli först att kommentera 25

Ahhh…
Bara tretton grader idag. Temperaturkurvan för januari liknar annars ett ekg på väg att plana ut. Har gått drygt 300 kWh över det normala trots att den välsignade pelletskaminen surrat tämligen regelbundet.
Fick lov att byta ut styrkabeln till rökgasfläkten härförleden. Det är en 4-ledare av TP-typ som styr varvtal och transporterar de 24 volt som fläkten behöver. Den är utsatt för väder och vind plus en del mekaniskt slitage t.ex. när man öppnar knipholken på utsidan väggen för att sota.
Gränssnittet i styrsystemet har tydliga drag av de tidiga Amiga-datorernas och 8-bitars tvspelen och, för all del, en Sojus docknings-simulator med rejäla pixlar som när allt är igång ska illustrera en brinnande låga och ett kugghjul som snurrar illusoriskt när matarmotorn lämnar ifrån sig sin pelletsdos.
Bara musiken som fattas egentligen. Men i menyn finns ett ljudlarm som kan aktiveras så kanske är det möjligt att implementera musiken så småningom.

Bli först att kommentera

eldvakt

Av , , Bli först att kommentera 23

Sånär tretti igår kväll. Vaknade snett efter ett och övervägde att gå ner och tända kaminen. Hustrun undrade om det ändå inte var lite onödigt. Och det var precis det där lilla extra som behövdes för att jag faktiskt skulle klä på mig och gå ner.
(Se där! Opponentens betydelse för att driva handlingen framåt ska inte förringas!)
Tände kaminen och la mig sedan på soffan intill. Låg där och betraktande faster Kerstins stora batiktavla med träram, föreställande två vintriga aspar varav åtminstone den ena aspen fortfararande står att finna ‘in real life’ mitt för f.d. tant Inga Forsbergs ladugårdsgavel.
Jag försökte liksom med blicken göra med tavlan det man ibland handgripligen måste göra med I-Paden för att motivet ska komma i fas med betraktarens antingen horisontella eller lodräta läge.
Utvecklade och fördjupade det hela och tänkte apropå titulaturer på hur man förr kallade kretig och pletig för faster eller farbror (ev. moster eller morbror) oavsett de verkligen var i den relationen eller inte till sagespersonen.
Fastrar och farbröder av den nära, familjära sorten skulle det krusas lite för. Dom hade persianpäls, varma och djupa röster och var liksom en aning svårbedömda. Politiskt sett var dom nog antingen moderater, folkpartister eller centerpartister.
Sedan fanns det tanter och farbröder av en vardagligare sort också. Dom kallades aldrig för moster eller morbror och hade alltid ett ärende, som t.ex. att hämta mjölk eller att ta upp ‘kontingenten’. Dom var nog för det mesta socialdemokrater och hade lätt för att brusa upp, bli en smula påstridiga. Skämdes liksom inte för att tala om vad dom tyckte om det ena eller det andra.
Sedan somnade jag visst.

Bli först att kommentera

långsamhetens lov

Av , , Bli först att kommentera 22

Kallt även idag och melassen i svärfars kagge ute i ladugårdsporten skulle som en blåsa i gammalt glas bara mycket långsamt ha förflyttat sig ner i kärlet på golvet.
Tänker man rätt på saken kunde han ju ha lyft in melasskaggen i den varmare stalldelen och fått den bruna, trögflytande melassen att snabbare vandra ned i den galvaniserade hinken.
Men det skulle, och fick ta sin tid. Hade melassen krupit ner i hinken snabbare, ja då hade det gått alldeles för fort och kanske skapat oreda i den sekelgamla ladugårdsordningen.

Bli först att kommentera

hök

Av , , Bli först att kommentera 20

5141

Tyckte väl från min plats vid köksbordet att holken i björken börjat se mer än lovligt förvånad ut. Det är förstås hackspetten som arbetat på den. Måste till en bussning här innan våren.
Troligtvis en sparvhök dröjer sig kvar kring huset. Den gör emellanåt några inövade utfall och skingrar stimmet av talgoxar som håller till vid fågelfröautomaten innan den låter sig sugas upp av storgranens dunkel. Den går kall tycks det. Vill inte, men måste.

Bli först att kommentera

kyla

Av , , Bli först att kommentera 32

Ett tennvitt månljus över åkrar och skog under gårdagkvällens 23-gradiga promenad.
Nu på morgonen är det 26.
(Någon som fortfarande har ett hyggligt exemplar av Okänd soldat i bokhyllan? Finland är alla gånger det goda exemplet och vi kommer ju, om inte precis varenda en, så i alla fall ganska många ur Hilduinens bussaron).
Väl påpälsad och i rörelse går det ändå rätt bra att vistas ute, trots kylan. Nästan värre när det blåser och är runt tio grader.

Bli först att kommentera

rågång

Av , , Bli först att kommentera 25

Sjutton grader idag här vid foten av fjället.
Lindrigare än igår fastän det blåser lite istället. Det ‘sni’ som vi säger, med tryck, längd och betoning på i-et för att liksom göra extra tydlig känslan av vinden när den träffar kinden.
Rådjuren är fortsatt väldigt diskreta, besöker matstället endast i skydd av nattmörkret. Månen är i ny så möjligen kan man få se en skymt av dem de närmaste dygnen.
Grälas annars om en hockeysarg på byn. Och vad kan vara mera passande att gräla om än en sarg. En gräns. En rågång.

Bli först att kommentera

9 januari

Av , , Bli först att kommentera 31

Bara åtta grader och det känns faktiskt som om solen redan börjat vandra på en märkbart högre bana över himlavalvet. Husets relativt stora syd- och sydvästfönster suger tacksamt åt sig av den blygsamma men klart kännbara värme som hon bjuder på innan hon sjunker in bakom Rågberget.
Har varit upp på samhället idag och hämtat ett kolli med olja till hojarna.
Bäst att byta på dem innan säsongen börjar, resonerar man.
Om centralortens konsumparkering och dess in- och uttrafik stundtals kan vara rätt underhållande att litegrann på håll studera, så är Systembolagets herrgårdssväng definitivt inte sämre så här mitt i veckan ute i glesbygden.
Vissa ekipage lägger till som långsidesbåtar bara några få årtag framför ingången.
Tyder väl på viss brådska kan man tänka, och rutin.

Bli först att kommentera