Lage Olovsson

myrstacksinventering på uppdrag av ledighetskommittén

stack1

Nu är vintern ordentligt tillbakaträngd ute på ungskogsytan och man går obehindrat på kärnfrusna tuvor eller i traktorspårens ännu isbelagda bäckar.
Många myrstackar är övergivna, förkalkade, fårade som elefanthud. Minner i höjd och fason om termitstackar. Lyfter man lite på en bit av ytan finner man den lätt, mullartad och genomlupen av trådiga rötter. En smula rådvill lägger man poste restante tillbaka sjoket på dess plats.
Varför myrstackarna övergivits är gåtfullt. Först tänker man att det kanske beror på att skogen avverkats, att klimatet på något sätt påverkats till den grad att myrorna funnit födorådskontraktet så ofördelaktigt att dom lämnat området helt. Men även stackar som finns i den omgivande, fortfarande orörda skogen är övergivna.
*
Det somras och torkar upp rätt bra runt huset också. Fast strax nol om garaget är det lite rålänt, och brukar så vara av och till mest hela sommaren. Det är den korta, med gemensamma krafter försummade samfällda vägstumpen som där flyr ner i en sorts våtmark.
Undras ifall man kunde söka och få EU-stöd för en skaplig kavelbro?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>